"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

ASELSAN, intiharlarla ilgili ilk kez konuştu

19 Mart 2015, Perşembe 15:31
ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, son dönemde kurumda yaşanan intiharlarla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

İntihar eden mühendislerin hiçbirinin kritik projelerde görev almadığını söyleyen Eken, “Çalışan intiharların hep Aselsan’da yaptığı işle ilgiliymiş gibi spekülasyon yapılıyor. Bu arkadaşların başına yaptığı işle ilgili bir şey gelmedi. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyana destek veriyoruz. Ancak kapıdan çıktıktan sonra kişilerin güvenliğiyle ilgili önlemimiz yok” dedi. 

Ekonomi muhabirleriyle bugün sohbet toplantısı yapan Eken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açtığı Aselsan Radar ve Elektronik Harp Teknolojileri Merkezi’ni de gezdirdi. Aselsan’da yaşanan intihar olaylarıyla ilgili de konuşan Eken, özetle şunları söyledi:

SPEKÜLASYONLAR YAPILIYOR

“Burada değişik vakalar var. Bunların adli boyutuyla ilgili yorum yapmamız mümkün değil. Adli delilleri bilmiyoruz, yorumlayacak eğitimimiz yok. Savcılıkta devam eden konular için şöyle böyle diyemeyiz. Rahmetli olan arkadaşlarımızla ilgili çok fazla spekülasyon var. Sanki başlarına gelen yaptıkları işle ilgiliymiş gibi spekülasyon yapılıyor. Bir tane projede sadece bir kişi yer almıyor. 100-200 kişinin çalıştığı projeler var. Hiç kimse tek başına bir projenin tamamen tek sahibi ya da çıkarırsak proje mahvolur falan kesinlikle değil. Bu arkadaşların yaptıkları işten olayı başlarına bir şey gelme ihtimalinin olmadığını açıkça söyleyebilirim. Bir kısmının Aselsan’la olan bağı farklı. Aselsan’da çalışırken intihar eden 3 arkadaşımız var. Diğer arkadaşlarımızdan birisi askerdeyken başına bir şey gelmiş, birisi 8 sene önce ayrılmış bizden. Ama sonrasında başına talihsiz bir kaza gelmiş. ‘Aselsan mühendisi intihar etti’ deniliyor. Aselsan’a uzaktan yakından değmiş birisi Aselsan kimliğiyle lanse ediliyor. Geçen sene mühendislik mezunları arasında yapılan ankette Türkiye’de en çok çalışılmak istenen firma Aselsan oldu. Koşullar ağır olsa herhalde birinci çıkmazdık. Denge bozucu çalışma düzeni yok. Bunlarla ilgili önlemlerimiz var.

CİDDİ DENETİMDEN GEÇTİK

Geçmiş dönemde bir Başbakanlık denetimi geçirdik. Bayağı da uzun oldu, aylar sürdü. İntiharlar çerçevesinde oldu ama son vakadan önce yapıldı. İntiharlar 2006’da başladı. Sonra art arda birkaç tane oldu. Yıllarca konuşuldu tam o dönemde ciddi Başbakanlık incelemesi geçirdik. Son vakayla ilgili öyle bir şey olmadı. Her kampüsümüzde bir psikolog var. Bu anlamda desteğe ihtiyaç duyan personele destek veriyoruz. Bunu da en uygun şekilde kimseyi rahatsız etmeden tedirgin etmeden yapabiliyoruz.

HİÇBİR İLGİSİ BULUNMUYOR

Burada çalışan herkesin bir güvenlik kriterine sahip olması lazım. Biz kapıdan çıktıktan sonra kişilerin güvenliğiyle ilgili önlemimiz yok, böyle bir şey de çok zor. Son intihar eden arkadaşımız Erdem Uğur, 9 aydır Aselsan’da çalışıyordu. Kendi içimizde tespitler değerlendirmeler yapıyoruz. Kalite departmanında çalışıyordu. Yalnız ve ailesinden uzakta yaşayan bir kişiydi. Girişteki psikolojik ve kişilik testlerinde sorun görmediğimiz bir kişiydi. Beklemediğimiz bir durum oldu. Ancak bir projeyle alakası yok, hiçbirinin dost düşman sistemiyle uzaktan yakından ilişkisi bulunmuyor.”

Etiketler: aselsan, intihar, mühendis
Okunma Sayısı: 1239
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı