"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Asıl gerekçe OHAL uygulamaları

26 Nisan 2017, Çarşamba 19:35
Avrupa Komisyonu Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye hakkında aldığı “siyasî izleme süreci”ne ilişkin kararda OHAL vurgusunun yapılması gözleri darbe girişiminden sonraki KHK uygulamalarına çevirdi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Türkiye’nin AKPM tarafından 13 yıl sonra yeniden denetlemeye alınmasının en büyük sebebi olarak gösterilen OHAL uygulamalarından kaynaklı sorunlara ilişkin rakamlar 9. ayında şöyle: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu 22 OHAL KHK’si yayımladı. Meclis gündemine alınan OHAL KHK’lerinin sadece 5’i görüşülüp onaylandı.

139 bin 356 kamu görevlisi hakkında idarî işlem başlatıldı

103 bin 850 şüpheli hakkında işlem yapıldı. 71 bin 274 kişi gözaltına alındı. 41 bin 325 kişi darbe soruşturmaları kapsamında tutuklandı. 35 bin 495 kişi adlî kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı ancak daha sonra 7 güne indirildi. Gözaltında avukata erişim 5 gün süreyle engellendi. En az 140 bin kişinin pasaportu iptal edildi. 139 bin 356 kamu görevlisi hakkında idarî işlem başlatıldı. 99 bin 713 memur kamudan ihraç edildi. Bunlardan sadece bin 146’sı göreve iade edildi. İade edilme oranı yüzde 1.15 olarak hesaplandı.

“Öğrenciler öğretmensiz”

45 bin 678 öğretmen meslekten çıkarıldı ya da açığa alındı. 33 bin 55 öğretmen ihraç edildi. 21 bin özel okul öğretmeni memuriyetten çıkarıldı. Böylece en az 1.5 milyon öğrenci öğretmensiz kaldı. 112 üniversiteden 4 bin 811 akademisyen için ihraç kararı verildi. ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlerden 312’si ihraç edildi. Kapatılan yükseköğretim kurumlarında görev yapan 2 bin 805 akademisyen işsiz kaldı. Başka üniversitelerde görev almaları engellendi, dolaylı olarak ihraç edilmiş sayıldı. Kapatılan üniversitelerde eğitim alan 64 bin 533 öğrenci başka üniversitelere nakledildi. Yurtdışında öğrenim gören 226 öğrencinin bursu iptal edildi. 26 öğrenciye daha sonra burs bağlandı. 178 medya kuruluşu kapatıldı. 20’sinin yeniden faaliyet göstermesine izin verildi. 159 gazeteci ve medya çalışanı tutuklandı.  2 bin 380 gazeteci işsiz kaldı.

***

Konuyla ilgili içerikler:

Okumak için tıklayınız:

AKP'liler: KHK faturası ödedik

Dünyadan kopuyoruz

TÜSİAD: Çok olumsuz bir gelişme

 

 

Etiketler: akpm, türkiye, ohal
Okunma Sayısı: 4343
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • lokman

    27.4.2017 06:31:47

    bana değmeyen yılan bin yıl yaşasın dedik şimdi ise acı meyvelerini topluyoruz.daha bu başlangıç zulüm daha da artacak mazlum inlerken sebeb olanların sonu daha çabuk gelecek.Geride harap ve virane bir ülke kalacak ancak aklımız başımıza gelecek mi o şüpheli

  • sezer

    26.4.2017 20:34:13

    Keşke bu hukuk garabetlerine tepki başkalarından değil gür bir sesle kendi içimizden gelseydi hukuk sistemimiz bu kadar açık siyasetçinin emrine bırakılmasaydı öyle görünüyorki bundan sonra çok şeye keşke keşke diyecegiz

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı