"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa Adalet Divanı'ndan Türk vatandaşlara vize açıklaması

07 Ağustos 2018, Salı 22:51
Avrupa Adalet Divanı, AB'ye üye ülkelerin Türk vatandaşlarından vize için talep ettiği ek şartların Türkiye ile yapılmış sözleşmeleri ihlal ettiğine karar verdi. Adalet Divanı yine de bu şartların, kamu yararının gerektirdiği durumlarda kabul edilebileceğine hükmetti.

 

Bugün açıklanan kararda, üye ülkeler tarafından 1976 sonrasında yürürlüğe konulan ek vize şartlarının bu tarihte imzalanan ve 1980'de yenilenen Türkiye-Avrupa Topluluğu Ortaklık Konseyi Kararları'nı ihlal ettiğine hükmedildi.

Emsal niteliğindeki kararda istisna olarak 'kamu yararı' durumu gösterildi. "Göç akımını etkili bir şekilde kontrol edebilme" amacıyla yeni mevzuat oluşturulabileceğini belirten Adalet Divanı, bu kanunların 'kamu yararı' amacına ulaşmak için zaruri olması durumunda kabul edilebileceğinin altını çizdi.

Söz konusu mevzuatın orantılı olup olmadığına ise yerel mahkeme karar verecek.

Almanca bilmediği için vize verilmemişti

Adalet Divanı salı günkü duruşmasında Almanya'da yaşayan bir Türk vatandaşıyla evlenen fakat Almanca bilmediği için vize alamayan Nefiye Yön'ün durumunu inceledi.

Olayda Stuttgart valiliği, 1980 yılında kabul edilen yasalar ışığında Yön'ün Almanca bilmesi gerektiğini, aksi taktirde vize alamayacağını söylemişti. Bunun üzerine Yön, idari mahkemeye dava açmış ve haklı bulunmuştu. İdari mahkeme, söz konusu yasanın Türkiye-AB antlaşmalarına uygun olmadığına karar vermişti.

Karara valilik tarafından yapılan itiraz üzerine Baden-Württemberg Federal İdari Mahkemesi, Alman kanunlarının uluslararası sözleşmelere uygun olup olmadığını Avrupa Adalet Divanı'na sordu.

Divan, kanunların normal şartlarda antlaşmayı ihlal ettiğine, fakat 'kamu yararı' gözetildiği durumda geçerli olabileceğine hükmetti.

Euronews Türkçe

Etiketler: Avrupa, Türkiye, vize
Okunma Sayısı: 1818
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı