"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa Konseyi: AYM'nin kararı alkışlanmalı

15 Ocak 2018, Pazartesi 20:42
Avrupa Konseyi, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin yazar Şahin Alpay ve Mehmet Altan ile ilgili verdiği ‘hak ihlali’ kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ‘alkışlanması gerektiğini’ belirten Avrupa Konseyi sözcüsü Daniel Holtgen, AYM’nin geçmişte de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilkeleriyle bağdaşır şekilde kararlar aldığını söyledi.

Euronews Türkçe’ye konuşan Daniel Holtgen, “Anayasa Mahkemesi özellikle de ifade özgürlüğü alanında birçok kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmelerine uygun kararlar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin yazarlar konusunda verdiği son kararı ve bu kararın sonuçları hoş görülmeli, alkışlanmalı. Yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” dedi.

Avrupa Konseyi geçtiğimiz haftalarda da Türkiye’de son yayınlanan tartışmalı KHK’ların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyup olup olmadığının incelendiğini belirtmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hükümetler arası bir kuruluş olan Avrupa Konseyi’ne bağlı bulunuyor. Türkiye, 47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi anlaşmasını 1949 yılında imzaladı. Türkiye anlaşmayı ilk imzalayan ülkelerden olduğu için “kurucu üye” statüsünde bulunuyor.

13. ve 26 Ağır Ceza Mahkemelerinin Anayasa Mahkemesi’nin yazarlar hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararını ‘yetki gasbı’ olduğu gerekçesiyle reddetmesi tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı.

İnsan Hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, alt mahkemelerin AYM’nin kararını uygulamaması sonrası AİHM’ye direk başvurunun önünün açıldığına dikkat çekti.

Kerem Altıparmak, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ağır Ceza AYM’nin kararını uygulamazsa hükümet AİHM önündeki tüm kritik tutukluluk başvurularını kaybeder. Dahası kararı uygulanmayan AYMnin etkili hukuk yolu olduğunu savunmak imkansız hale gelir. AYMye gitmeden AİHMe gidilir.” dedi.

Okunma Sayısı: 3436
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı