"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AYM kararı herkesi bağlar

18 Mart 2018, Pazar
AYM’nin Şahin Alpay kararını değerlendiren Adalet Bakanı AbdUlhamit Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin kararının bağlayıcılığı konusunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CNN TÜRK’te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programının konuk oldu. AYM’nin Şahin Alpay kararını değerlendiren Abdulhamit Gül, şöyle konuştu:

“Öncelile şunu ifade etmek lâzım. Hem Anayasa Mahkemesi hem ilk derece mahkemeleri, anayasa ve kanunlarca kurulan görev ve yetkileri belirlenen mahkemeler. Dolayısıyla tüm mahkemelerin ve vatandaşların hukukun itibarını korumak görevidir. Burada anayasanın 153. maddesi gayet açık: ‘Anayasa Mahkemesi kararları, yasama, yürütme, yargıyı bağlar’. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin kararının bağlayıcılığı konusunda hiçbir tereddüt bulunmamaktadır. Bu kararda iki noktayı tesbit etti Anayasa Mahkemesi. Birincisi; bir hak ihlâli tespit ettiğinde, sadece tahliyeyle sonuç ortadan kalkar diye bir tespite gitmiyor. Yerel mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi, ama ihlâlin ortadan kalkmadığı yönünde bir karar verdi. Yani diyor ki: ‘Sen tahliye ederek bu ihlali ortadan kaldırırsın’. Dolayısıyla mahkeme de tahliye ederek bu karara uymuştur. AYM nihaî karar vermiyor, tutukluluğa dair durum tespiti yapıyor. Sanığın suçluluğuna dair kararı görevli mahkeme, istinaf ve Yargıtay verecektir. Türkiye’de hukuk sistemi işlemektedir, bu nedenle de mahkeme kararının gereği yerine getirilmiştir.

Türkiye’de bireysel başvuru hakkı aktif bir şekilde kullanılabilen etkin bir yoldur. Bireysel başvuru hakkı işlemektedir. AYM de bu konudaki kararlarını uluslar arası hukuk ve anayasa çerçevesinde vermektedir. Son kararı da AYM vermiştir. Bir ihlal tesbit etmiştir, yerel mahkeme de buna uymuştur. AYM gibi bir mekanizma aktif işler vaziyettedir. Böyle bir şeyin gündem olacağını düşünmüyorum. Türkiye’de hukuk mekanizması işlemektedir.  İstanbul

Etkili bir yol

Türkiye’de bireysel başvuru hakkı aktif bir şekilde kullanılabilen, etkin bir yoldur. Hükümetimizin de önemli bir reform olarak getirdiği bireysel başvuru hakkı işlemektedir. Anayasa Mahkemesi de bu konuda kararlarını vermektedir. Son kararı da Anayasa Mahkemesi vermiştir. Tesbitin nasıl giderileceğine ilişkin bir karar vermiştir, yerel mahkemede buna uymuştur. Türkiye’de bu mekanizma aktif işlemektedir.”

Cezaevleri konusunda da ilgi veren Gül şöyle dedi: “Türkiye’de 5469 kişi dolandırıcılıktan, hırsızlıktan 41.434 kişi cezaevinde olan kişi sayısı. Uyuşturucuda çok yoğun bir şekilde hem cezaları hem de uygulamaları arttırdık. Uyuşturucu suçlarından dolayı cezaevlerinde 51.359 kişi var. Cezaevinin neredeyse dörtte biri uyuşturucudan, hırsızlık ve yağmayı koyduğumuzda yarısı bu suçlardan dolayı cezaevinde. Hiçbir hükümet cezaevlerinin dolu olmasını arzu etmez. Biz isteriz ki hiç kimse tutuklu olmasın, mahkum olmasın. Ama bir realite var.”

 

Okunma Sayısı: 4972
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • g@L!p

    18.3.2018 23:24:03

    AHİM korkusu !!!

  • Nedim

    18.3.2018 14:10:30

    Hayrola bir onceki Aym kararina atip tuttunuz,karara uymayan mahkemeye ovguler duzdunuz. Simdi ne oldu da Aym karari herkesi baglar demek zorunda kaldiniz. Tabii ki bu fikriniz ve hareketiniz samimi degil,maksadiniz gunu kurtarmak.Siyaset maksatli bir yaklasim."Türkiye’de bireysel başvuru hakkı aktif bir şekilde kullanılabilen, etkin bir yoldur." lafi meselenin ne oldugunu yeterince izah ediyor.Aihm nin ihlal tespitinde bulunmasina engel olmak isteduginiz acik.Bu yolla zulmunuze 1-2 yil daha kazandirmayi hesap ettiginiz belli. Yoksa sizin begenmediginiz karar degil Aym karari,ilahi bir karar bile olsa ona da uymazsiniz siz.

  • Arif

    18.3.2018 11:21:18

    Uymayanlar için işlem yapılır demektir. Bu beyan. Boş konuşulmuyorsa yani

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı