"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakanlık, buzağıların konforunu artıracak

22 Kasım 2014, Cumartesi 10:29
Buzağıların yatacağı alan rahat, temiz ve yeterince kuru olacak. İki haftalıktan küçük tüm buzağılar için uygun bir yatak temin edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan "Buzağıların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, 8 haftalıktan büyük buzağılar veteriner hekim tarafından sağlığı ya da davranışları nedeniyle tedavi görmesinin gerekli olduğu onaylanmadıkça, bireysel bölmelerde barındırılmayacak.

Grup halinde barındırılan her buzağı için ayrılan kullanım alanı, canlı ağırlığı 150 kilogramdan düşük her buzağı için en az 1,5 metrekare, canlı ağırlığı 150-220 kilogram buzağılar için en az 1,7 metrekare ve canlı ağırlığı 220 kilogram ve daha fazla buzağılar için en az 1,8 metrekare olacak.

İşletme standartları

Buzağıların kalacağı yer, her bir buzağının zorlanmadan yatmasına, dinlenmesine, ayağa kalkmasına ve eğilmesine imkan sağlayacak şekilde yapılacak. Barınaklar, hastalık taşıyıcı organizmaların oluşmasını engellemek amacıyla, düzgün şekilde temizlenip dezenfekte edilecek.

Buzağıların yatacağı alan rahat, temiz ve yeterince kuru şekilde yapılacak, 2 haftalıktan küçük tüm buzağılar için uygun bir yatak temin edilecek.

İşletme binalarında barındırılan buzağılar, sürekli karanlık ya da yapay aydınlatmada, yeterli dinlenme süresi verilmeden bulundurulamayacak. Mevcut doğal ışığın hayvanın fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersiz olması durumunda, en azından doğal ışık süresine eşdeğer süre için uygun olan 8 saatlik suni aydınlatma sağlanacak.

Günde 2 kez kontrol edilecek

İşletme binalarında barındırılan buzağılar, sahipleri veya hayvanlardan sorumlu kişi tarafından günde en az 2 defa kontrol edilecek. Dışarıda tutulan buzağılar ise günde en az bir defa kontrol edilecek. Hasta veya yaralı olduğu tespit edilen buzağının gecikmeksizin uygun şekilde tedavisi veteriner hekime yaptırılacak.

Grup halinde barındırılan buzağılar, süt ile beslendikleri dönem dışında bağlanamayacak, bağlı kaldıkları süre bir saati geçemeyecek, bağlar hayvanın yaralanmasına yol açmayacak. Buzağıların yatmasına izin verecek uzunluktaki bağlar, düzenli kontrol edilecek.

Tüm buzağılar günde en az iki kere beslenecek. Gruplar halinde barındırılan ve otomatik bir besleme sistemi ile beslenmeyen buzağıların, aynı anda gıdaya erişmesi temin edilecek.

Okunma Sayısı: 2247
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı