"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bandrol engeli de kalkmalı

30 Mayıs 2015, Cumartesi
AYM tarafından henüz açıklanmasa da, Risale-i Nur’u devlet tekeline alan maddenin iptal edildiği bilgisinin edinilmesinin ardından gözler Kültür Bakanlığı’nın bandrol engeli üzerine çevrildi. FSEK. 47’inci maddenin iptal edilmesi halinde ortaya çıkacak durumu değerlendiren Av. Kadir Akbaş, bandrol engelinin de derhal kaldırılması gerektiğini söyledi.

2014’ün Nisan ayında Yeni Asya Neşriyat’ın hazırlayıp bandrol almak için Kültür Bakanlığı’na başvurduğu Vesvese Risalesi’nin ilk kez geri çevrilmesiyle tanıştık bandrol engeliyle. Bakanlık tarafından “yasal varisi değilsiniz” gerekçesiyle getirilen engel, 2014 Eylül’ünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı torba kanun ile Risale-i Nur Külliyatı’nın basım ve neşir yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek, resmen devlet tekeline alınmıştı. Devlet Tekeli maddesinin kabulü ile birlikte, Diyanet’in dayattığı metni kabul eden yayınevlerine bandrol verilmeye başlandı. Yeni Asya Neşriyat ise; Diyanetin-Devletin herhangi bir metin dayatması yapamayacağını, Risale-i Nurların serbestçe basılması gerektiğini söyleyerek, bandrol talebinde bulunmadı. 

Uzman Mahkeme iptal edilmeli demişti

Gelinen noktada Risale-i Nurları da devlet kontrolüne alan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 47. maddesine getirilen itirazları değerlendiren Anayasa Mahkemesi, ilgili kanununun Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine karar verdi. Yeni Asya Avukatı Kadir Akbaş tarafından “hak sahipliğinin tespiti” Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesine açılan davada, FSEK 47. Maddesi’ndeki değişikliğin Anayasa’nın birçok maddesine aykırı olduğu vurgulanmıştı. FSEK. 47. maddedeki değişikliğin Anayasa’nın 2, 10, 12, 13, 26, 27, 29 ve 35. maddelerine aykırı olduğunu belirten ve maddedeki değişikliğin iptal edilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan mahkeme, dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti. 

Bakanlar Kurulu Kararnamesi de iptal edilmeli

Anayasa Mahkemesi’nin FSEK 47. maddeyi iptal etmesini değerlendiren Avukat Kadir Akbaş, Yeni Asya olarak, Risale-i Nurların basım ve neşir yetkisini diyanet İşleri Başkanlığa veren Bakanlar Kurulu Kararnamesinin iptali için Danıştay’a başvurduğunu hatırlattı. Danıştay’ın da AYM’nin iptal kararını esas alarak, Bakanlar Kurulu Kararnamesi’ni iptal etmesi gerektiğini savunan Kadir Akbaş, Diyanetin diğer yayınevleri ile yaptığı sözleşmelerin de artık hükümsüz olacağını belirtti. “Bu aşamadan sonra da Kültür Bakanlığı’nın aslına uygun olarak basacak bütün yayınevlerine eskiden olduğu gibi bandrol vermesi gerekir” diyen Akbaş, şunları söyledi: “Kültür Bakanlığı 55 yıldır kanuni mirasçıların dileyen her yayınevinin bandrol alabilmesine dönük uygulamasını, dileyen her yayınevinin Risale-i Nur’ları aslına uygun olarak basmasına izin veren tutumlarını dikkate alarak yeniden sadeleştirmeden aslına uygun olarak basacak bütün yayınevlerine bandrol verme uygulamasını sürdürmesi gerekir. Basılı eserler için bandrol uygulaması başlayalı uzun yıllar olmasına rağmen Kültür Bakanlığı geçen bu on yıllar boyunca hak sahiplerinin Risale-i Nur’ları dileyen her yayınevinin serbestçe basmasına dönük tutumunu dikkate alarak bütün yayınevlerine bandrol vermişti. Bu aşamadan sonra da Kültür Bakanlığı’nın aslına uygun olarak basacak bütün yayınevlerine eskiden olduğu gibi bandrol vermesi gerekir.”

Gökhan Yılmaz / İstanbul
@MGokhanYlmz

Okunma Sayısı: 2559
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    30.5.2015 01:54:37

    Kanunlar riayet edenler için değer taşır.ANAYASAYI tanımıyoruz diye baş olduğunu zanneden ama bir türlü bunu idrak edemeyen alenen beyanlarda bulunuyor ve bunu tatbik ediyorsa işte o zaman DAĞ KANUNLARI geçerli olmaktadır.YENİ ASYA mız yaradanın ve yaradanın yarattığının nizamlarına riayet hususunda HAK kını HAKLI yollardan araması böylei vasatta daha bir değerli olmakta ve İBRET-İ ŞAYAN BİR NİZAM DERSİ vermektedir.Tabii bu keyfiyet bunlardan nasibi olanların anlayabileceği bir İDRAK,İZ'AN,İNSAF,VİCDAN VE MEZİYET İLE MÜTEKAMİL olmakla mümkündür.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı