"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Basın artık daha özgür'

09 Ocak 2019, Çarşamba 17:47
Ç̧alışan Gazeteciler Günü vesilesiyle kutlama mesajı yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan reformların basını daha özgür hale getirdiğini söylerken, TGC’NİN yayınladığı mesajda, 142 gazetecinin hapiste olduğu hatırlatıldı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasiler, birçok sendika ve STK kutlama mesajı yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, “Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur” derken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), “Eleştirel  gazeteciliğe olanak tanınmamaktadır. Gazetecilik ‘suç’ olarak tarif edilmekte ve gazeteciler hedef gösterilmektedir. 142 gazeteci cezaevindedir” ifadelerini kullandı. 

Basının zenginleşmesine vesile olduk 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Kamuoyunun eksiksiz, tarafsız, doğru bilgilendirilmesi ve vatandaşların haber alma hakkının korunmasının, demokrasinin işlerliği açısından hayati öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Türk basını, ne yazık ki demokrasimizin kesintiye uğradığı, hak ve özgürlüklerin askıya alındığı vesayet dönemlerine çok ciddi baskılara ve mağduriyetlere uğramıştır. Son 16 yılda ülkemiz genelinde hayata geçirilen reformlar, Türk basınının zenginleşmesine, çeşitlenmesine, daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

TŞOF Başkanı Apaydın: Basın ifade özgürlüğümüzün aracıdır

Demokrasinin en etkili unsurlarından olan basının ve gazetecilerin toplumdaki önemine dikkati çeken TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Apaydın, yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı; “Gazeteciler, günün her saatinde ve bazen çok zor şartlar altında bile kamuoyunun doğru bilgiye ulaşması için çaba sarf ediyor. Bu önemli mesleği icra eden gazeteciler, demokrasinin korunup güçlenmesinde çok büyük bir rol üstlenmektedir. Bir taraftan olaylar hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirirken diğer taraftan da ifade özgürlüğümüzü kullanmamıza aracı olmaktadırlar. Kalemini daima doğru ve tarafsız olarak kullanan tüm gazetecilerimizi tebrik ediyor, bu meşakkatli mesleklerinde başarılar diliyorum.”

Gazeteci toplumun sesidir

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Haber alma özgürlüğümüz için gece gündüz çalışan ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan gazeteciler toplumumuzun gözü, kulağı ve sesidir” ifadesini kullandı. Palandöken, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, kamuoyunun bilgilendirilmesinde gazetecilerin önemli bir görev üstlendiğini belirtti. Gazeteciliğin demokratik toplumlarda vazgeçilmez bir meslek olduğuna dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti; “Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeleri en kısa zamanda, en doğru şekilde bizlere ileten muhabirler, kameramanlar, foto muhabirleri, spikerler ve haberin mutfağında emeği geçen tüm basın mensupları düşünce ve ifade özgürlüğümüzün teminatıdır.”

Gazetecilerin 3’te 1’i işsiz kaldı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’yle ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, gazeteciler için sorunların dile getirildiği bir gündür. Türkiye’de son 10 yılda çalışan gazetecilerin üçte biri işsiz kalmıştır. Çalışabilen gazetecilerin ise çoğu Basın İş Yasası kapsamında değildir. Yoksulluk sınırında maaş almaktadır. Gazeteciler,  ekonomik ve sosyal haklarını kullanamamaktadır. Avrupa’da yüzde 25 olan sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 6’dır.

Bin 954 basın kartı iptal edildi

Eleştirel  gazeteciliğe olanak tanınmamaktadır. Gazetecilik ‘suç’ olarak tarif edilmekte ve gazeteciler hedef gösterilmektedir. 1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında bin 954 basın kartı iptal edilmiştir. Yeni Basın Kartı Yönetmeliği ise önceki yönetmeliklerin gerisinde kalmıştır. Yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür, oto sansür artık günlük olaylar haline gelmiştir. Türkiye’de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabilmekte ve hüküm giyebilmektedir. 142 gazeteci cezaevindedir. Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırılara karşı ‘cezasızlık’ yaklaşımı sürmektedir.

Demokrasinin yeşermesine katkı sağlar 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak; gazetecilik mesleğini suç gören anlayıştan vazgeçilmesini, tutuklu gazetecilerin özgür bırakılmasını, gazetecilerin çalışmasının ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını  istiyoruz. Gazetecilerin çalışabilir ve görevlerini yapabilir olmasının bu ülkede demokrasinin yeşermesine katkı sağlayacağını hatırlatmayı sürdürüyoruz.”

İstanbul - Yeni Asya 

 

Etiketler: Türkiye, basın, medya
Okunma Sayısı: 1812
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı