"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Basın özgürlüğünde kırmızı alarm!

05 Mayıs 2015, Salı
BPJ’nin düzenlediği farklılığa şans ver’ konulu konferansta Fransa, Danimarka, Bangladeş ve Türkiye’de ifade özgürlüğüne yapılan saldırılar ‘kırmızı alarm’ olarak tanımlandı.

Brüksel Gazeteciler Platformu (BPJ) önceki gün Güzel Sanatlar Sarayı’nda (BOZAR) ‘farklılığa şans ver’ konulu konferans düzenlendi. Konferans’ta Fransa, Danimarka, Bangladeş ve Türkiye’de ifade özgürlüğüne yapılan saldırılar ‘kırmızı alarm’ olarak tanımlandı. İfade özgürlüğün asıl amacının karşıt düşüncelerin birbirine saygı ile yaklaşması olduğu vurgulandı. Konferansta moderatörlüğünü yapan Brüksel Üniversitesi (VUB) İletişim Fakültesi Dekanı Caroline Pauwels, Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından dolayı insanların hapse atılmaları veya zulüm görmelerine göz yumulmamasını gerektiğini dile getirdi. Bağımsız gazeteci Marleen Wynants ise Türkiye’de gazetecilerin son dönemde yaşadıkları baskıların korkutucu olduğunu ifade ederek yetkililere seslendi. Wynants, “Gazetecileri tutuklayarak sadece dikkatleri üzerlerine çekmiş oluyorlar. Türk hükümetinin şeffaflığını ortaya koyması gerekiyor. Böyle yaparlarsa devlet daha çok güçlenir’’ şeklinde konuştu.

Türkiye en kötü sicile sahip ülkeler arasında

Türkiye uluslararası kuruluşlar tarafından son yıllardaki sansür ve baskı politikaları nedeniyle basın özgürlüğünde dünyanın en kötü sicile sahip ülkelerinden biri olarak gösteriliyor. Basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, yayınladığı yıllık raporunda Türkiye’yi geçen yıl olduğu gibi yine ‘basının özgür olmadığı ülkeler’ arasında gösterdi. Türkiye’nin son beş yılda Tayland ve Ekvador’un ardından basın özgürlüğünde en hızlı gerileyen üçüncü ülke olduğuna vurgu yapan raporda, dünya genelinde basın özgürlüğünün keskin bir biçimde azaldığına da dikkat çekildi. 

 

RSF: Türkiye, 180 ülke içinde 149’uncu

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) ‘2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ raporuna göre ise Türkiye Nijer, Liberya, Zambiya, Mali ve Zimbabwe gibi ülkelerin gerisinde 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer aldı. RSF raporunda Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilediği kaydedildi. RSF, Türkiye’deki gerilemelere örnek olarak internet sansürünün ağırlık kazanması, eleştirel gazetecilerin işlerine son verilmesi ve haklarında dâvâlar açılması ile bazı konularda getirilen yayın yasaklarını örnek gösterdi.

CPJ: Türkiye açık hava hapishanesi gibi

Türkiye’de basına yönelik kısıtlamalar uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ) tarafından küresel çapta yayınlanan ‘Basına Karşı Saldırılar, 2015’ raporunda da işlendi. CPJ adına Türkiye’deki sansür uygulamalarını kaleme alan gazeteci Yavuz Baydar, Türkiye’nin gazeteciler için ‘açık hava hapishanesine dönüştüğünü dile getirdi. Alman Friedrich Ebert Vakfı da ‘Medya Barometresi-Türkiye 2014’ adlı araştırmasında Türkiye’ye 5 üzerinden 2,1 vererek, ülkedeki ifade özgürlüğü sorunlarına dikkat çekmişti.

“İfade özgürlüğünde geleceğe dair umut zayıf”

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise Türkiye medyasında temel etik standartlardaki geriye gidiş ve mevcut baskı ortamının ifade özgürlüğü konusunda geleceğe dair umutları zayıflattığını vurguluyor. Türkiye’de artık yalnızca ulusal medya organlarının değil; internet üzerinden bilgi paylaşan, haber izleyen, yorum yapan insanların bile tutukluluğa varan cezai müeyyidelerle karşılaştığını belirten Önderoğlu, “Basın ve ifade özgürlüğü açısından yaşanan bu tahribat kolay atlatılacağa benzemiyor. Basın özgürlüğü konusunda devletin rotasını yeniden AB standartlarına çevirmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1420
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı