"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Basın özgürlüğünde kırmızı alarm

28 Nisan 2016, Perşembe
ABD’nin düşünce kuruluşlarından Özgürlük Evi (Freedom House), 2016 basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi ‘basını özgür olmayan ülkeler’ arasında saydı.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Sınır Tanımayan Gazeteciler’in raporunda da Türkiye basın özgürlüğünde üç basamak gerileyerek 151’nci sıraya düşmüştü. Bir rapor da Özgürlük Evi (Freedom House)’dan geldi. Rapora göre Türkiye’yi ‘basını özgür olmayan ülkeler’ arasında yer alıyor. 

Ya bizlesin ya da bize karşısın

Raporda hükümetin ve militan grupların gazetecileri susturmaya çalıştıkları görüşüne yer verildi. Raporda yer alan ifadeye göre yetkililer, “Basın özgürlüğüne karşı güçlerin, hükümetlerin ve militan grupların gazetecileri susturmaya çalıştıkları, ‘Ya bizlesin ya da bize karşısın’ politikası izlenerek, gazetecileri taraf tutmaya, medya kuruluşlarını baskı altında bırakmaya yönelik eğilimler en güçlü olarak Ortadoğu’da ve Türkiye’de çıktı.” tesbitlerinde bulundu.

En çok düşüş yaşayan üçüncü ülke

66 puanla, 199 ülke içinde basını özgür olmayan ülkeler arasında yer alan Türkiye, 2015 yılında basın özgürlüğünde Nauru ve Bangladeş’in ardından altı puanla en büyük düşüşün yaşandığı üçüncü ülke oldu. Raporda düşüş gerekçesi ise şöyle belirtildi: “Türkiye, millî güvenliğe ilişkin uydurma suçlamalarla medya mensuplarının hapse atılmasından, büyük olayların ardından internet hizmetlerinin yavaşlatılmasından, hapse atma ve sınır dışı etme de dahil olmak üzere yabancı gazetecilerin ağır şekilde kısıtlanmasından, medya mensupları yönelik süren şiddet ve ani yasal değişiklikler yüzünden düşüş yaşamıştır.”

Gazeteciler haber yazamaz hâle geldi

Pak Medya tarafından yapılan çalışmada, gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik yapılan baskı ve el koymalar sonucunda, 2016 yılının ilk 4 ayında, Türkiye’de meydana gelen 4 olayda yayın yasağı getirildiği, 9 gazetecinin tutuklandığı, çok sayıda gazeteci hakkında da soruşturma ve dava açıldığı denildi. Baskı sonucunda çok sayıda gazetecinin işinden olduğu ve mesleğini yapamadığı belirtilirken, çalışan gazetecilerin ise soruşturma, dâvâ, gözaltı ve tutuklamalar dolayısıyla gazetecilik mesleğini icra edemez hâle geldikleri belirtildi.

Yasaklar hukukî değil

İktidar tarafından medyaya yönelik getirilen yayın yasaklarının hukukî olmadığını belirten Pak Medya İş Sendikası, Meclis’i bu konuda göreve çağırırken, sendika tarafından son 4 ayda medyaya yönelik getirilen yasak, baskı ve davaları derledi.

Okunma Sayısı: 1584
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı