"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bedellide başvurular bekleniyor: Siteye erişilemedi

03 Ağustos 2018, Cuma 21:57
Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren torba yasanın ResmÎ Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından başvuru kılavuzu “asal.msb.gov.tr’’ adresinden yayımlandı. Meydana gelen yoğunluk dolayısıyla site, kısa süre sonra çöktü.

Bedelli düzenlemesinin de yer aldığı “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin avroluk tutar 2 bin avroya çıkarıldı ve 38 yaş sınırı kaldırıldı. Kanuna göre, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, en az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak.Durumlarını ispat eden belgelerle 2 bin avro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

 

Eğitimde neler olacak?

Cumhuriyet’in AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş’tan aktardığı bilgiye göre, bedelliden yararlanacakların 21 günlük temel askerlik eğitimi silah söküp takma, atış, yürüyüş, yat-kalk eğitimiyle birlikte sporun yanı sıra yakın muharebe ve yangın söndürme eğitimini de kapsayacak. Temel askerlik eğitiminin verileceği birliklere ilişkin planlama çalışması da TSK tarafından yürütülüyor. Muş, “Başvuru sayısı etkili olacak. Sayının yüksek olması halinde bedelliden yararlanacaklar bu eğitime celp dönemlerine göre alınabilir, ayrıca bunun için farklı birlikler de görevlendirilebilir. Bunun çalışması yapılıyor. Geçmiş dönemlerde uygulamadan yararlanacakların yaklaşık yüzde 30’u başvurmuş, bu dönem de bu oranda başvuru olursa, 400 bin civarında bir başvuru bekleniyor” bilgisini verdi.

Ücretler nereye yatırılacak? 

Uygulamadan yararlanacaklar bedelli askerlik ücreti olan 15 bin TL’yi Ziraat Bankası ve Halkbank’a yatıracak. Yurtdışında yaşayıp uygulamadan yararlanacakların temel askerlik eğitimi ise internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu uzaktan eğitimde ‘devlet şuuru, vatan sevgisi, tarih, vatandaşlık eğitimi ve TSK’yı tanıma’ içerikleri yer alacak. Uzaktan verilecek bu eğitimde sınav koşulu ise yer almayacak.

Başvurular fazla olursa ne olacak?

Başvurunun fazla olması durumunda kara kuvvetlerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığına bağlı jandarma eğitim komutanlıklarının da devreye alınabileceği belirtiliyor. Yükümlülerin, bedelli askerlik için 3 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları gerekiyor.

Siteye erişilemedi

Yüz binlerce asker adayının heyecan ve sabırsızlık içerisinde beklediği 2018 Bedelli Askerlik klavuzunun Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı’nın resmi internet sitesi asal.msb.gov.tr üzerinden yayımlandı. Bedelli Askerlikle ilgili yaş, ücret, gün sayısı ve diğer tüm koşulların belirlenerek yasalaşmasının ardından Başvuru Klavuzuna ulaşmak isteyen kişiler, MSB (Milli Savunma Bakanlığı) Asal Giriş Sayfası üzerinden ‘’Bedelli Askerlik Başvuru Klavuzunu’’ indirmek için sayfaya akın etmeye başladı. Bedelli Askerlik Başvuru Klavuzunun sadece MSB’nin resnmi internet sitesinden ilan edilmesinin ardından yığılma olduğu için sayfa kullanılamaz hale geldi. Siteye yoğun rağbet görmesinden ötürü erişim problemi yaşayan asker adayları merakla açılmasını beklemeye koyuldu. Aksamalar meydana gelerek sitenin çökmesi sonrasında sosyal medya platformundan bilgi alış verişinde bulunmaya başladı. 

Etiketler: bedeli askerlik
Okunma Sayısı: 1186
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı