"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman’ın talebe yetiştirmede dikkat ettiği hususlar

17 Nisan 2015, Cuma 14:17
Kur'an-ı Hakimin kutsi mesajlarının bu asrın anlayışına uygun bir tarzda izah edildiği Risale-i Nur Külliyatında, Bediüzzaman Said Nursi; Risale-i Nurun ölçülerini ve Nur Talebelerinin sahip olması gereken özellikleri öncelikle kendi dünyasında yaşayarak göstermiş,belirtmiş ve önemle üzerinde durmuştur.

Bu doğrultuda Yeni Asya Gazetesi Tarihçi-Yazarı  M.Latif Salihoğlu,Yeni Asya Gazetesi Akhisar Temsilciliği tarafından düzenlenen programda Risale-i Nur ölçüleri çerçevesinde ve Bediüzzaman'ın nurlu hayatından hatıralarla 'Bediüzzaman’ın Talebe Yetiştirmede Dikkat Ettiği Hususlar' konusuna değindi.

Risale-i Nur Külliyatında Nur Talebelerinin hususiyetleri muhtelif bölümlerde ifade edilir. İhlas ve Uhuvvet Risaleleri Nur Hizmetinin yol haritasını belirler adeta. Bediüzzaman ve Talebeleri arasındaki mektuplaşmalar temelinde teşekkül eden Barla, Kastamonu ve Emirdağ Lahikalarında Risale-i Nur'un İman ve İslamiyet temelli prensiplerinin hayata geçirilmesinin ölçüleri bütün yönleriyle vurgulanır.Bu noktada Bediüzzaman hemen hemen her mektubunun başlangıcında 'Aziz, sıddık, fedakar, halis, kahraman, müdakkik, sebatkar kardeşlerim' ifadeleriyle Nur Talebelerini taltif eder ve talebelerinde bulunması gereken özellikleri her fırsatta vurgular. 

Risaleleri Nur Külliyatı'ndan Tarihçe-i Hayat isimli eserde 'Said Nur ve Talebeleri' başlıklı yazıdan Nur Talebeleriyle ilgili ifadeler dikkat çekicidir.

'Said Nur ve talebelerini seyrederken, insan kendini âdetâ Asr-ı Saadette hissediyor.Yüzleri nur, içleri nur, dışları nur...Hepsi huzur içindeler.Temiz,ulvî,sonsuz birşeye bağlanmak;her yerde hâzır,nâzır olana, Âlemlerin Yaratıcısına bağlanmak; o yolda yürümek, o yolun kara sevdâlısı olmak...Evet,ne büyük saadet!''

''Yıllardır mukaddesâtları çiğnenmiş vatan çocukları, mahvedilen nesiller, îmâna susayanlar; onun yoluna, onun nûruna koştular.Üstadın Nur Risâleleri elden ele, dilden dile, ilden ile ulaştı, dolaştı. Genç- ihtiyar, câhil- münevver, sekizinden seksenine kadar herkes ondan birşey aldı, onun nûruyla nurlandı. Her talebe, bir makine, bir matbaa oldu. Îman, tekniğe meydan okudu.Nur Risâleleri binlerce defa yazıldı,teksir edildi.'' 

''Şimdi Türkiye'de,her teşekkülün, vatanını seven herkesin önünde hürmetle durması lâzım gelen bir kuvvet vardır: Said Nur ve talebeleri.Bunların derneği yoktur, lokali yoktur, yeri yoktur, yurdu yoktur, partisi, patırdısı, nutku, alâyişi, nümâyişi yoktur.Bu bilinmezlerin, ermişlerin, kendini büyük bir dâvâya vermişlerin şuurlu, îmanlı, inançlı kalabalığıdır.''

Tarihçe-i Hayat,Sekizinci Kısım,Isparta Hayatı, s.545-546

***

Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin vefatının 55.yılı münasebetiyle Yeni Asya Gazetesi Akhisar Temsilciliği tarafından düzenlenen programın konuğu Yeni Asya Gazetesi Tarihçi-Yazar M.Latih Salihoğlu’ydu. Salihoğlu Bediüzzaman’ın talebe yetiştirmede dikkat ettiği hususlar konusuna değindi.

Okunma Sayısı: 2079
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı