"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir gecede kaç bin hayat karardı

03 Eylül 2016, Cumartesi
OHAL kapsamında yayınlanan üç yeni kanun hükmünde kararnameyle (KHK), kamuda geniş çaplı tasfiyelerin yanı sıra çok sayıda yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Bu düzenlemelerden en dikkat çekeni ise akademik camiada yaşanan gelişmeler oldu. Bütün ÖYP araştırma görevlileri 50/d’ye geçti.

Akademisyenlerin hayatına darbe yaptılar

Doktora bitince akademisyenlerin ilişkisinin üniversiteyle kesilmesi anlamına gelen 50/d statüsü bir çok genç akademisyenin hayatını bir gece de kararttı. Olaya sosyal medyadan tepki gösteren akademisyenler, “15 Temmuz’da başaramadıkları darbe girişimini 2 Eylül’de başardılar. Bugün itibariyle genç akademisyenlerin hayatlarına darbe yapılıp, kariyerleri yerle bir edilmiştir. Ayıp. Tek kelimeyle ayıp. Bu kadar insanın vebalini kim ödeyebilir?” dediler.

KHK’dan kime hayır geldi

Doktora bittiğinde üniversiteyle ilişkileri kesilecek olan ÖYP’li araştırma görevlileri de neler olup bittiğini anlamaya çalışıyor. Bir çok internet sitesinde ve sosyal medyada konuyu tartışan ve tepkilerini dile getiren akademisyenler, “bugüne kadar KHK ile kazanılmış bir bir hak olmadı. Yıllarca emek harcadık ter döktük. Siyasilerin beceriksizlikleri yüzünden bir gecede geleceğimiz karardı” dedi. 

Ülkede olanlar uykumuzu kaçırıyor

Yaşanan gelişmeler neticesinde bilim üretemediklerini ve uykusuz geceler geçirdiklerini belirten akademisyenler, “50/d kadrosunun mantığı lisansüstü eğitim alınan yerde, eğitim süresince araştırma görevlisi olarak çalışmaktır. Lisansüstü eğitim bittiği anda kadro ile ilişik kesilir. Karar çok tutarsız, uykularımız gitti. Ülkede yaşanan her şey uykumuzu kaçırıyor. Bilim yok dert var” dedi. 

Bu karar mesleğimizi bitirir

Yaşananlara tepki gösteren bir başka genç akademisyenden de Z. Ö oldu. Yeni Asya Gazetesine değerlendirmelerde bulunan Z. Ö, “bir gecede hayatımız karardı” dedi. Herkesin şaşkın olduğunu belirten Z. Ö, “Gece aniden alınan bir karar ile 15.000 ÖYP’li 50/d kadrosuna geçirildi. Yani Doktoramızı bitirdikten sonra devlet görevimize son verecek. Peki doktorasını yapmış insanlar işsiz kalırsa üniversitelerde kim ders verecek? Akademisyenliği böyle geleceği olmayan bir meslek haline getirmekten üniversiteler nasıl bir fayda elde edebilir? Şunu belirtmeliyim ki onlarca yıldır bu ülkede araştırma görevlisi alımları mülâkat usûlüyle yapılıyordu. Yani bazı derin yapılanmalar için kendi adamlarını almak çok kolaylaşıyordu. 2010 yılında gelen ÖYP sisteminde ise mülâkat kaldırıldı, sadece ALES, Yabancı Dil ve Lisans ortalaması bazı alınarak araştırma görevlisi alınmaya başlandı. Yani kimse kimseye torpil yapamaz hale geldi. Adaletli bir ortam oluştu ve merkezi sınav puanları yüksek olanlar, torpili olmasa bile araştırma görevlisi olabilir hale geldi. Şimdi de 15.000 ÖYP’linin tamamı sanki soruları çalıp kadroyu kazandı gibi bir intiba bırakılıyor. Buradan hükümetimize sesleniyor, bu karardan dönülmesini istiyoruz” dedi. 

N. Nur Ener / İstanbul

Etiketler: nur ener
Okunma Sayısı: 7274
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • necati

    6.9.2016 12:21:23

    aydın kardeşim bir öyp li olarak sana şunu söylüyorum git evinde otur internete falan Allah rızası için girme. Bir köyde bir cani varsa köy mahvedilmez. kaldı ki öyp liler mülakatsız girmiş insanlar. Bunun arkasında darbe yok bunun arkasında yökün en başından beri öyp lilere karşı tutumu var. nitekim üniversiteler öyp liler yüzünden kendi adamlarını kadroya alamaz oldular. aydın kardeşim yorum yapmadan evvel biraz araştıralım olur mu ?

  • aydın sevdim

    3.9.2016 18:24:52

    Darbe başarılı olsaydı, bir gecede 1 milyon insanı öldüreceklerdi. Suriye'den beter olmamız için ülkemizi parça parça bölüp siyonistlere peşkeş çekeceklerdi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı