"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir kısım medya yine sınıfta kaldı!

09 Nisan 2015, Perşembe 19:05
Bugün çeşitli haber sitelerinde Suudi Arabistan'da bir müftünün "Şiddetli acıktığınız zaman karınızın etini yiyebilirsiniz" şeklinde bir fetva verdiği iddia edildi. Haber Twitter ve Facebook'ta hızlıca yayıldı.

Çeşitli haber siteleri bahse konu haberi tetkik etmeden, habere konu isimleri arama motorunda aratma ihtiyacı dahi hissetmeden "Müftüden olay fetva!" gibi başlıklarla kamuoyuyla paylaştılar. Fakat ilerleyen saatlerde bu haberin yalan ve asparagas olduğu ortaya çıktı.

Öncelikle habere kaynak olarak gösterilen Al Aram isimli internet sitesinin ismi ve yayın yaptığı bölge yanlış yazılmış. Yaptığımız aramada Al Ahram isimli bir haber sitesine ulaştık, bu haber sitesi Mısır'dan yayın yapmaktadır.

İkinci olarak haber fotoğrafında kullanılan kişinin tam ismi Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh'dır. Haberlerde ise Abdülaziz bin Abdullah ismi yer alıyor. Abdülaziz bin Abdullah ismini Google'da arattığınız zaman karşınıza ismi Abdullah bin Abdülaziz olan Suudi Arabistan kralı çıkıyor. Yani bu isim de eksik veya yanlış yazılmış. (Düzeltme notu: Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh ile Abd al-Aziz ibn Baz'ın isimleri -simaları benzediği için- karıştırılmıştı, düzelttik.)

Medyada yer alan haberlerde söz konusu fetvanın nerede yayınlandığına dair bir bilgi ve belge yok. OnIslam isimli internet sitesi, şeyhin internet sitesinde böyle bir fetva bulunmadığı iddia ediliyor. (Kaynak: http://www.onislam.net/english/news/middle-east/484865-no-saudi-fatwa-on-eating-wife.html)

Haberi yayınlayan sitelerden Sol Haber Portalı şu açıklamaya yer verdi:

Bir Twitter kullanıcısı, haberin "Suudi düşmanı İran yanlısı yayın yapan" Rai el-Yevm'de yayımlandığına dikkat çekerken, bir başka kullanıcı müftülüğün resmi internet sitesinde fetvayla ilgili herhangi bir açıklamanın bulunmadığını söyledi.

YETKİLİLER YALANLADI

CNN Arapça'ya konuşan Khalid ben Abdel-Rahman El-Shaye (Hz. Peygamber'i Dünyaya Tanıtma Birliği Genel Sekreteri), haberle ilgili iddiaları şu sözlerle yalanlamış: Gerçek şu ki bu haber uydurmadır. Bu hasta düşünceler herhangi bir Müslüman'dan gelemez, kaldı ki tüm dünyadaki Müslümanların itibar ettiği büyük bir alimden gelsin. Bu haber kafa karışıklığı ve tahribat oluşturmak için üretilmiştir. (İngilizce kaynağından okumak için: http://www.onislam.net/english/news/middle-east/484865-no-saudi-fatwa-on-eating-wife.html)

Haberi şu ana kadar kullanan başlıca siteler arasında Hürriyet, Posta, Sözcü, Milliyet, İnternethaber, Habertürk, Cumhuriyet ve Sol Haber Portalı bulunuyor.

Mücahit Çakır / [email protected]

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 17924
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ibrahim erduhan

    9.4.2015 22:40:57

    Bu tür asılsız haberleri çıkaranlar fitneye ve küfre çanak tutmaktadırlar. Hürriyet gazetesinde, bu habere yorum yapma bahanesi ile Kur'ana ve Hz.peygambere kadar dil uzatan kıt akıllı, zavallılar cirit atıyorlardı. Allah hidayet etsin.

  • Hüseyin İLHAN

    9.4.2015 20:13:05

    Şer odakları,ifsad komiteleri,asya'nın münafıkları İSLAM ve MÜSLÜMAN 'ı karalamak için her fırsatı değerlendirmektedir.Bu nedenle bizler dikkatli olmalı ve yanlış beyanlarda bulunanların yalanlarını yüzlerine çarpmalıyız.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı