"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Birinci Meclis ‘tek adamlığa’ karşı çıkmıştı

24 Nisan 2018, Salı 00:03
TBMM’nin kuruluş yıldönümü olan 23 Nisan günü gerçekleştirilen Scope yayınında Birinci Meclis’in hür ve demokratik ortamıyla günümüz siyasi atmosferini karşılaştıran Genel Yayın Yönetmenimiz Kazım Güleçyüz “TBMM’nin en önemli özelliklerinden birisi de tek sesli olmamasıydı” dedi.

Scope yayınında Birinci Meclisin hür ve demokratik ortamıyla günümüz siyasî atmosferini karşılaştıran Genel Yayın Yönetmenimiz Kâzım Güleçyüz tarihî olayların tam anlamıyla bilinmediğini ve yeni nesillere aktarılamadığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “23 Nisan, TBMM’nin 98. kuruluş yıldönümü. İki sene sonra bir asrı tamamlamış olacak. Öncesinde Osmanlı Meclis-i Meb’usan’ı var. Türkiye çok parti denemesine o zaman başlamış. Meselâ Ahrar Fırkası var. Bu hareket Bediüzzaman’ın kendini yakın hissettiği ve destek verdiği bir hürriyet hareketi. Demokratların kökleri buraya dayanıyor; Menderes’in, Demirel’in, Demokrat Parti’nin, Adalet Partisi’nin... Sonrasında kökü olmayan, müdahale ortamlarında ortaya çıkan oluşumlarla Türkiye birtakım güçlerin güdümünde götürülmeye çalışıyor. 12 Eylül’den sonra da, 28 Şubat’tan sonra da böyle oldu.”

Tek adam rejimine karşı çıktılar

Türkiye’nin örneğinin Birinci Meclis olması gerektiğini vurgulayan Güleçyüz, “TBMM 23 Nisan 1920’de Osmanlı Meclis-i Mebusan’ının tarihî devamı olarak Ankara’da işbaşı yaptı. Hatimlerle, duâlarla, kurban kesilerek, Cuma namazından sonra birçok dinî ritüelin öne çıktığı bir atmosferde faaliyete geçti. TBMM’nin en önemli özelliklerinden biri de tek sesli olmamasıydı. Sarıklı hocalar, fesliler, sosyalistler, liberaller vs. Herkes oradaydı. Kurtuluş Savaşını bu Meclis kazandı, hukuka gölge düşürmeden, hukukun üstünlüğünü gözeterek bunu yaptı. Öyle ki o süreçte uç vermeye başlayan tek adam eğilimlerine karşı çok ciddî bir muhalefet ortaya koydu, bunu önlemek için her türlü girişimde bulundu. Kurtuluş Savaşı gibi ölüm kalım meselesi olan bir dâvânın bütün sıcaklığıyla devam ettiği bir ortamda bile demokrasi ve hukuku asla geri plana itmeyen bir Meclisti” dedi.

Bu anlayışla demokrasi olmaz

Güleçyüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi yaşadığımız sürece ve geldiğimiz noktaya bakıyoruz. OHAL’de hukuk askıya alınabilir diyen bir anlayış var karşımızda. İktidar cenahında ‘ikinci Kurtuluş Savaşı’ benzetmeleri yapılıyor. Tarihi hadiselerin arasındaki çok büyük farklar gizlenerek, yapay benzerlikler kurulmaya çalışılarak, iktidar politikalarına meşrûiyet kazandırılmaya çalışılıyor. Bu çok yanlış bir şey. Türkiye çok partili sisteme geçtikten bu yana birçok seçim geçirdi, ama hiçbir iktidar döneminde böyle söylemler kullanılmadı. Neticede seçim bir hizmet yarışı. ‘Doğru olan benim, ben olmazsam bu ülke batar’ anlamına gelen yaklaşım ve söylemlerle, rakiplerini ‘hain-düşman’ ilân eden bir anlayışla demokrasi olmaz.16 Nisan’da da gördük benzerlerini. ‘Evet diyenler vatanseverdir’, ‘hayır diyenler teröristlerin yanındadır’ gibi söylemler kullanıldı. Şimdi de aynı söylemler devam ediyor. Karşısındakileri vatan haini gören bir anlayış! Böyle bir ey olabilir mi? Dün bir gazetede bir haber vardı: Şehit ailelerinin ‘cumhur ittifakı’na oy vereceği söyleniyordu haberde. Şehit ailelerinin tümünü bir siyasî istismar malzemesi olarak gündeme taşımak ahlâksızlıktır.”

Zaman sağduyu zamanı

Yaşanan hukuksuzlukları ve nefret söylemlerini ‘garabet’ olarak nitelendiren Güleçyüz, “Buna cevabın sandıkta verilmesi lazım. Milletimizin bu basireti ve sağduyuyu göstermesi lâzım. İnşaallah bu gösterilir; hukuksuzluk, istismarlara dur diyecek bir netice 24 Haziran seçiminde sandıktan çıkar ve Türkiye Birinci Meclise yakışan bir Meclis tablosunu ortaya çıkarır diye ümit ve duâ ediyoruz” dedi.

HABER: NURDAN TOPRAK

Etiketler: kazım güleçyüz
Okunma Sayısı: 2507
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı