"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu değerler bizim

20 Ocak 2018, Cumartesi
İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Noi, “Türk halkı yüzde 70’ler oranında Avrupa Birliği’ne üyeliği destekliyor. Bu bize AB değerlerinin aynı zamanda bizim değerlerimiz olduğunu gösteriyor” dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından, “Türkiye-AB İlişkilerini Rasyonelleştirmek” konulu panel düzenlendi. Panel’de konuşan İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Noi ise AB’nin yapısı ve genel üyelik kriterlerine değinerek, Avrupa Birliği’nin kendi içerisinde değişime uğradığını ifade etti.

AB ile gelinen aşamada, ortak çıkarlar üzerinden hareket etme durumunun ortaya çıktığını dile getiren Noi, şu ifadeleri kullandı: “Bunun sürekliliğinin nasıl olabileceğini bilemiyoruz. Önümüzdeki dönemde Bulgaristan dönem başkanı oldu. Bulgaristan’ın dönem başkanlığı, AB ile ilişkilerin iyileşmesi açısından önemli. Sonraki dönem başkanı ise Türkiye ilişkilerin bitirilmesi gerektiğini söyleyen Avusturya. O yüzden ortak çıkarlar üzerinden ilişkilerin ne kadar sürdürülebileceği soru işareti. Hiçbir şeyin olmamasından daha faydalı bir süreçtir. İktisadi Kalkınma Vakfı’nın araştırmasına göre, tüm bu sorunlu döneme rağmen, 2016-2017’de Türk halkı yüzde 70’ler oranında Avrupa Birliği’ne üyeliği destekliyor. Bunun birinci nedeni ekonomi, ikinci neden demokrasi ve insan hakları, üçüncü neden ise vize muafiyeti, serbest dolaşım hakları. Bu bize AB değerlerinin aynı zamanda bizim değerlerimiz olduğunu gösteriyor.”

Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmalı

SETA İstanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fahrettin Altun, AB’nin olumsuz tutumuna rağmen, Türkiye ve AB ülkeleri ilişkilerinin normalleştirilmesi ve rasyonelleştirilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Bütün olup bitene rağmen, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmalı. Bu Türkiye’nin çıkarları açısından oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Bu hususların da yapısal değil konjonktürel olduğunu vurgulamamız gerekiyor” diye konuştu. 

‘Ayrıcalıklı ortaklık’ teklifi kabul edilemez

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dedeoğlu ise Türkiye’ye yapılan ‘Ayrıcalıklı ortaklık’ teklifinin, ismi dolayısıyla ‘ahlaksız teklif’ olarak nitelenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin AB kurumlarında temsilinin önemine işaret eden Dedeoğlu, şunları söyledi: “Eğer Avrupa çok vitesli olursa onun da hangi bütünleşme halkasına Türkiye üye olabilecek ise oradaki işleyen kurumlarda temsil edilmeli. Bunun iki türlü anlaşılması mümkün. Bir, Türkiye yavaş yavaş bu kurumlara girer. ‘80 milyon bir seferde geliyor’ korkusunu da aşacak şekilde. Çünkü Avrupa’da, Türkiye AB’ye üye olursa 80 milyon insan valizini alıp Paris’e gidecek sanıyor insanlar. Hem azar azar doz verilerek Avrupa kamuoyunun alıştırılması söz konusu olabilir. Hem grup içi dengelerde ve devletlerin birbiri etrafında kümeleşmesinde Türkiye’nin oynayabileceği rol tespit edilmiş olur. Türkiye’nin üyeliği halinde sadece 80 milyonun Avrupa’ya gideceği korkusu yok. Aynı zamanda oy ağırlığı açısından ittifak oluşturduğu AB kararlarının alımında önemli bir rol oynama ihtimali var.”

AA

Okunma Sayısı: 1589
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı