"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu fitne ateşi herkesi yakar

23 Ekim 2014, Perşembe 07:00
Irak ve Suriye’deki kaos IŞİD bahanesiyle vahim boyutlara taşınırken, Kürtler de kanlı çatışmalara sürükleniyor.

İngiliz Times gazetesinde “Kürtler yeni bir devlet kurmak için uzlaşıyor” başlıklı bir haber kaleme alındı. BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, Suriyeli Kürt liderlerin, üç bölgede kurulacak yeni bir siyasi varlık konusunda uzlaşmak üzere Irak’ın Duhok kentinde bir araya geldiği belirtiliyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “Dokuzuncu gününe giren görüşmelerde Suriyeli Kürtler, Cizire, Efrin ve Kobani kantonlarının ‘Rojava’ adı altında yarı-özerk bir Kürt bölgesi olarak ilan edilmesini talep ediyor. Suriyeli Kürtlerin ana temsilcisi PYD (Demokratik Birlik Partisi), resmi varlığın açıklanmasının ardından bölgesel bir parlamento kurulması ve savunma birlikleri oluşturulması için seçimlere gidileceğini söyledi.” Türkiye’nin bu girişime karşı çıktığını aktaran gazete, Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani’nin ise temkinli yaklaştığını yazıyor.

ÖZERKLİĞİN İLÂNI GERÇEKTE OLANIN RESMÎYETİDİR

Kürt kuvvetlerin IŞİD militanlarıyla oldukça kanlı bir savaş yürüttüğü vurgulanan haberde, bu nedenle Suriyeli Kürtlerin elindeki bölgelerde istikrarı sağlayamadığına da dikkat çekiliyor. Gazete, Türkiye’nin PYD’yi Özgür Suriye Ordusu ile birleşmeye ikna etme çabasına da değiniyor. Söz konusu haber şöyle devam ediyor: “Suriyeli Kürt liderler, özerkliğin ilân edilmesinin aslında gerçekte olanın resmî bir dille duyurulması olduğunu savunuyor. Türkiye’nin Iraklı peşmergelerin Kobani’ye geçişine izin vereceği yönündeki açıklamasına, Suriyeli Kürtler şüpheyle yaklaşıyor. Kobani Kantonu Dışişleri yetkilisi İdris Nassan ‘Bizim yeterince savaşçımız var. Bize asıl ağır silâh lâzım’ diyor. PYD liderleri Iraklı peşmergeden ziyade, Suriyeli Kürtlerin Kobani’ye geçmesini istiyor.”

BDP’li belediyeler özerklik ilân edecek

BDP’li belediyelerin 2015 seçimleri öncesi demokratik özerklik ilân edeceği iddia edildi. Selam Anadolu Hareketi’nin kurucusu ve HAK-PAR Genel Başkan Adayı Galip İlhaner, DBP’li belediyelerin 2015 seçimleri öncesi demokratik özerklik ilân edeceğini söyledi. Çözüm süreci, Doğudaki gelişmeler, PKK üzerine araştırmalar yapan Kürt siyasetçi Galip İlhaner, Kobani olaylarının bir deneme olduğunu belirtti. İlhaner, 2015 seçimleri öncesi DBP’li belediyelerin demokratik özerklik ilan edeceğini kaydetti. Hükümetin tehditlerle bu durumu geçiştirmeye çalışacağının altını çizen İlhaner, PKK’nın da Öcalan’ı çok fazla dinlemediğine dikkat çekti.

200 peşmerge gidiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ilk etapta Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye (Ayn el Arap) ağır silâhlarla donatılmış 200 Peşmerge göndereceği bildirildi. IKBY Parlamentosu’nun kapalı oturumuna katılan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, yaptığı açıklamada, “Oturumda, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, ilk aşamada ağır silâhlarla donatılmış 200 Peşmergenin Kobani’ye gönderileceğini söyledi. Bakan, Peşmergenin Silopi - Nusaybin ve Suruç güzergâhından Kobani’ye geçeceğini belirtti” dedi. Bakan Kadir’in, “Barzani’nin talebi ve Türkiye’nin desteğiyle Peşmerge Suriye’ye gidiyor. Suriyeli Kürt partileri, daha çok ağır silâh istiyor. Halkımızın isteği üzerine Peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz” dediğini aktaran Maruf, “Irak’ta 1960’tan sonra ilk defa asker ülke dışına çıkıyor. Bu da Peşmergeye nasip oldu” ifadelerini kullandı.

Söz vermedik, ama güzergâhı görüşüyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kobani’ye koridor konusunda kimseye verdikleri bir söz olmadığını belirtmesine rağmen, Türkiye üzerinden Kobani’ye geçecek peşmerge güçlerinin güzergâhının henüz belirlenmediğini söyledi. Çavuşoğlu, NTV’de gündeme ilişkin soruları cevapladı. Kobani’ye gitmek için Türkiye’den geçecek peşmerge güçlerinin güzergâhının belirlenip belirlenmediğine ilişkin bir soruyu cevaplayan Çavuşoğlu, “Arkadaşlarımız görüşüyor. Geçişlerin havadan mı, karadan mı yapılacağının görüşmeleri devam ediyor” dedi. “Bizim kesinlikle kimseye verdiğimiz bir söz yoktur” diyen Çavuşoğlu, “Koridor açılması gibi PYD’ye yönelik bir koridor açılması gibi bir talebi olmuş olabilir ama Türkiye’nin buna karşılık verdiği bir söz yoktur. Burada herkes görüşmelerle ilgili de dürüst olsun, şeffaf olsun. Türkiye’nin verilmiş bir sözü yoktur” ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu: İnsanî ve lojistik

Başbakan Ahmet Davutoğlu, peşmergelerin kobaniye geçisi konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığındaki bilgilendirme toplantısına katılan Davutoğlu, peşmergenin Kobani’ye geçişine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Kobani’deki çatışmalar devam ederken, Türkiye’nin Kobani’deki duruma lojistik ve insanî destek sağlaması doğaldır” diye konuşan Davutoğlu, “Kobani’ye geçişi konusunda da insani ve lojistik amaçlı olarak söylüyorum, görüşmeler sürüyor” diye konuştu. Ankara / aa   

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 1326
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı