"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu nasıl hukuk sistemi?

27 Nisan 2015, Pazartesi
Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Hidayet Karaca ve çoğu polis 75 kişi hakkında tahliye kararı çıktı. Sulh Ceza Hâkimliğinin, Asliye cezanın kararının geçersiz olduğunu belirten kararı ise “Bu ne biçim hukuk sistemi?” dedirtti.

İstanbul 29 Asliye Ceza Mahkemesi, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile 22 Temmuz ve devamında yapılan operasyonlarda tutuklanan polislerin Sulh Ceza Hâkimlikleri hâkimlerinin reddi yönünde yaptığı itirazı kabul etti. Mahkeme, tahliye taleplerine bakmakla da İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ni görevlendirdi. İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Karaca ile yaklaşık 70 polisin tahliyesine karar verdi. Tahliye kararında “Şüphelilerin, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararların tümü AYM ve AİHM kararlarında belirtilen gerekçeye uygun olmadığı, suç vasfının değişme ihtimalinin bulunduğu hususu göz ardı edilerek değerlendirme dışında bırakıldığı yine gözden geçirme kararlarından anlaşılmıştır” denildi. Şüphelilerin meslekleri, sosyal durumları, karakterleri ve ahlaki durumları, sabıkasızlık geçmişleri, ikametgâhları, mal varlıkları, aile bağları, tutukluluğa karşı gösterdikleri tepki, kendiliklerinden gelip teslim olmaları gibi unsurlardan dolayı tutukluluğun devamını gerektirir nedenler görülmemiştir” ifadesi kullanıldı.

10. SULH CEZA: KARAR YOK HÜKMÜNDE

İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle “yok hükmünde” olduğuna, ayrıca İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nden tahliye talepli dilekçelerin istenmesine karar verdi.

BAŞSAVCI AÇIKLAMA YAPTI

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin soruşturma dosyalarını temin etmeden ve incelemeden karar verdiğini belirterek tahliye kararının uygulanamayacağı görüşünü savundu. İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliğinin tahliye kararının yok hükmünde olduğuna karar verdiğini belirten Salihoğlu, 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararının da kendilerine ulaşmadığını bildirdi.

AVUKAT AVCI: SAVCI KORKUYOR

Tahliye kararının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliye Sarayı önünde açıklamalarda bulunan Avukat Gültekin Avcı ve Ömer Turanlı, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Karaca ve polisler hakkındaki tahliye kararına ilişkin bilgi verdi. Avcı, “Çağlayan Adliyesi’nde yine çok ciddi bir şekilde tarihe mal olacak, hukuka ve insanlığa utanç verecek bir hukuk katliamıyla karşı karşıyayız. Savcıya bir türlü anlatamadık. Adeta kekeme olmuş bir şekilde. Bir kaygı ve korku içerisinde. ‘Yok, ben böyle bir görevi icra edemem, bu konuda işte o hâkim hakkında soruşturma açılmış. ‘Yani ben başsavcının emrini dinleyeceğim kusura bakmayın. Yani dolaylı yönden ben bu mahkeme kararını yerine getirmeyeceğim.’ Oysa savcının takdir ve değerlendirme hakkı yok. Rutin bir şekilde bunu cezaevine göndermeliydi. Ama hukuku bir kez daha prangaya vurdular” dedi.

ADLİYE ÖNÜNDE ARBEDE YAŞANDI

Tahliye kararının ardından, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde hareketli dakikalar yaşandı. Karar sonrası adliyeye gelen tutukluların avukatları sırasıyla basın açıklaması yapmaya başladı. Bu sırada başsavcılıktan geldiği iddia edilen karar üzerine, adliyenin C kapısı önündeki gazetecilere ve avukatlara dışarı çıkmaları söylendi. Ancak bazı gazeteciler ve avukatlar başsavcılığın bu alana karışamayacağını ifade ederek çıkmak istemedi. Bunun üzerine polis ile basın mensupları ve avukatlar arasında arbede yaşandı.  

ESKİ BAŞSAVCI: YETKİ SULH CEZA’NIN

Cumhuriyet eski Başsavcısı Reşat Petek, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararının yasalara göre hükümsüz olduğunu belirtti. Konuyu değerlendiren Petek, soruşturma aşamasındaki bir dosyada tutuklama ve tahliyeye ilişkin kararları verme yetkisinin tamamen sulh ceza hâkimlerine verildiğini vurguladı. Tahliye taleplerinden sonuç alamayan tutuklu şüpheliler ve onların vekillerinin bu defa reddi hâkim talebinde bulunduklarını ve 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yetkisiz olmasına rağmen bu konuda hâkimlerin reddine, tahliyelere de 32. Asliye Ceza Mahkemesinin bakmasına karar verdiğini aktaran Petek, “Bu yargı erkini kullanmak suretiyle bir darbe girişimidir. Çünkü İstanbul’da görev yapan, kıdemi, hizmet süresi itibariyle kanundaki bu incelikleri bilmemesi mümkün olmayan hâkimlerin görevli olmadığı, yetkili olmadığı bir alanda böyle karar vermesini başka türlü izah edemiyorum” diye konuştu. 

TÜRKİYE’DE HUKUK DEVLETİ KALMADI

17 Aralık sürecinin ardından AKP ile yollarını ayıran milletvekillerinden Haluk Özdalga, İzmir Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla bir araya geldi. Son dönemdeki Türkiye’nin gidişatını değerlendiren Özgalda, Türkiye’de hukuk devletinin kalmadığına dikkat çekti. Türkiye’de şu anda ciddî boyutta kriz olduğunu ve bu krizin giderek derinleşme eğiliminde olduğunu belirten deneyimli siyasetçi Özdalga, ““Türkiye yönetilemediği için her yönü ile yaşadığımız kriz var. İşin siyasi tarafı var, demokrasi askıya alınmış durumda, hukuk devleti askıya alınmış durumda, ekonomi her geçen gün daha kötüye gidiyor. Türkiye’nin en büyük iç sorunu Kürt meselesi çözümsüz bir noktada, nasıl çözüleceği belli değil. Dış ilişkileri tamamen kitlenmiş durumda, hem Ortadoğu, hem batıyla ilişkileri kitlenmiş durumda. Bunları alt alta koyduğunuz zaman bundan iyi bir şey çıkması imkânsız” tespitinde bulundu. 

YABANCI SERMAYE GELMEZ

Türkiye’de son dönemde hukuk alanında yaşananları da değerlendiren Milletvekili Özdalga, “Türkiye’de hukuk devleti kalmadı. Tamamen siyasi iktidarın emrine bağlanmış yargı ve mahkemeler var. Bunda da en önemli unsurlardan bir tanesi sulh ceza mahkemeleri. Bu mahkemeler vasıtasıyla kendisine karşı en küçük bir eleştiri yapanı susturup, toplumun geri kalanını sindirmek isteyen bir yapı var. Sulh ceza mahkemeleri, Yargıtay ve HSYK’nın kendilerine bağlanması. Türkiye’de artık hukuk devleti kalmadı. Bu tabi Türkiye’de bu demokrasinin de olmadığını gösteriyor, bir tarafıyla bu ekonomiyi etkiliyor” dedi. Türkiye’de bunlar yaşanırken, aklı başında hiçbir yabancı sermayenin gelip yatırım yapmayacağını da dile getiren Özdalga, spekülatör yabancı sermayenin yatırım yapacağını söyledi. Özdalga, “Spekülatörlerin yatırım yaptığı ülkeler her zaman bundan ağır bedeller öder. Ekonomiyi dış politikayı etkiler zincirleme olarak. Durum kötü, Türkiye ağır bir krizin içinden geçiyor” uyarısında bulundu.

HUKUKÇULAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Tahliye kararını savunan hukukçular, kararın bir an önce uygulanması gerektiğini savunurken, tahliyeyi geciktiren Başsavcının suç işlediğini belirtiyor. Öte yandan tahliye kararının geçersiz olduğunu savunan hukukçular ise, tahliye kararını ‘yargıya darbe girişimi’ olarak nitelendirdi. Aynı olay üzerindeki iki farklı mahkeme kararı ve hukukçuların iki ayrı görüş belirtmesi, Hukuk sistemindeki içler acısı hali ortaya çıkardı. Ortaya çıkan tabloyu hayretle izleyen vatandaş “Bu ne biçim hukuk sistemi?” diyerek yaşananları anlamaya çalışıyor. 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2262
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ercan

    27.4.2015 18:03:55

    Tarafgirlik insanlari ne hale getirmis... Hangi hukuksuzluk veya yolsuzluk veya despotluk yapilsada herseye ragmen bunu savunuyorlar ne ugruna ben anlamiyorum..

  • murat

    27.4.2015 10:42:22

    sizin adalet anlayışınız sadece size; Adana da sadece müslümanca yaşamak istediği için ceza alanlar neden gündeminizde yok? ALLAH' ın bunu sizden sormayacağınızı düşünüyorsunuz galiba.Neyse ya siz yatın iyi geceler!

  • bayram

    27.4.2015 09:07:46

    devletin içine çöreklenmiş iradesini milletten yana değilde şer ittifaklara açmış zihniyetin adalete öldürücü ihaneti allah bunları islah etsin

  • c.güleryüz

    27.4.2015 01:31:12

    Bu bir hukuksuzluk sistemidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı