"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu sarmala nasıl girdik?

09 Ağustos 2018, Perşembe 17:08
ABD ile yaşanan gerilimin tırmanması ve Amerika’nın İran’a yönelik yaptırımlarının başlaması nedeniyle Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Peki, uzmanlar ve vatandaş doların lira karşısında değer kazanmasıyla ilgili neler düşünüyor?

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Demir, bu tüketim ekonomisinin bir üretime dayanmadığını söyledi ve ekledi: “Türkiye’de tüketim büyüdüğü için ithalat artıyor ve Türkiye ihracatta o kadar güçlü değil. Bu yüzden büyük bir dış ticaret açığı var. Diğer taraftan tasarruf oranı yüksek olan bir ülke değiliz.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Oğuz Demir, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bir sarmala dönüşen yapısal sorunlara değindi. Çok uzun zamandır bir tüketim ekonomisinin hâkim olduğunu anlatan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Demir, bu tüketim ekonomisinin bir üretime dayanmadığını söyledi ve ekledi: “Türkiye’de tüketim büyüdüğü için ithalat artıyor ve Türkiye ihracatta o kadar güçlü değil. Bu yüzden büyük bir dış ticaret açığı var. Diğer taraftan tasarruf oranı yüksek olan bir ülke değiliz.

En yapısal problem döviz açığı 

Uzun yıllardır, yaklaşık son on yıldır Türkiye’de büyümenin finansmanını sağlayacak olan tasarruflar yurtdışından transfer ediliyor. Yani dış borçla finanse edilen büyüme yaşandı. Artık bu borçların vadeleri geliyor. Bu borçları dünyadaki konjonktürden ötürü aynı şartlarla yenileyemiyorsunuz. Üzerine bir de kendi ülkeniz içerisinde yarattığınız güvenilir olmayan ortam ortaya çıktığında daha yüksek finansman maliyeti ortaya çıkıyor. Türkiye’nin döviz açığı en yapısal problemi. Buna bağlı olarak artan döviz ve artan enflasyon bizi bu sarmalın içerisine sokmuş durumda. Bu üç sorunun kalıcı bir şekilde çözümüne ilişkin adımlar atılmadığı sürece Türkiye ekonomisi bu tip sarsıntıları maalesef yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor.”

Okunma Sayısı: 2534
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı