"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu yöntemle çocuklara 2 günde Kur'an öğretiyor

18 Haziran 2015, Perşembe 12:50
Yenibosna Selçuk Hatun Camisi Başimam Hatibi İbrahim Tunç, Kur'an-ı Kerim öğreniminde geliştirdiği görsel hafıza teknikleri ve makamla okuma yöntemleri sayesinde öğrencilerine iki günde Kur'an-ı Kerim öğretiyor.

Tunç, okulların tatile girmesi dolayısıyla yaz aylarında öğrencilere yönelik Kur'an-ı Kerim eğitimi vereceklerini söyledi.

Kur'an eğitiminde uygulanan klasik yöntemlerin öğrenmeyi zorlaştırdığını savunan Tunç, "Kuran eğitiminde her harfin bir hikayesini oluşturduk. Harflerin kısa sürede ezberlenmesini ise resimler üzerinden melodiyle anlatarak sağladık. Böylelikle iki günde Kur'an-ı Kerim'i okutabilmeyi başardık" dedi.

Türkiye'de Kur'an eğitiminin bir aylık süreye yayıldığına ve öğretimde yanlış metotların uygulandığını savunan Tunç, sürenin uzamasının öğrenimde sıkıntılara yol açtığını öne sürdü.

Tunç, Kur'an kurslarına devamlılığın esas olduğuna işaret ederek, "Ülkemizde Kur'anı Kerim'in okunurluğu çok az. Yıllarca okunması öğretilmesi zormuş gibi sunuldu. Bu yüzden halkımızın çoğu maalesef kutsal kitabımızı okuyamıyor. Bunun en önemli sebebi Kur'an öğretiminde pratik bir sistemin geliştirilmemiş olmasıdır. Günümüzde hala bir takım teşvikler veya yöntemler geliştirilse de materyal ve eğitimde eksiklikler mevcut" diye konuştu.

"Eğitimde mühendislik bilgilerden faydalandım"

Başimam ve Hatip İbrahim Tunç, Kur'an eğitimini kolaylaştırmada öğrenme teknikleri ve mühendislik bilgilerinden yararlandığını aktardı.

Eğitimlerde kullandıkları bütün materyalleri kendisinin tasarladığını ve bunları katılımcılara ücretsiz sunduğunu belirten Tunç, Kur'an eğitiminde kullanılan mevcut elif-ba'ların yeniden elden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Amacının Kur'an-ı Kerim'in okur sayısını arttırmak olduğunu söyleyen, Tunç, şunları anlattı:

"Arapça, İngilizce eğitimlerinde görsel hafıza teknikleri kullanılıyor. Biz de bunu acaba Kuran eğitimine nasıl yansıtırız diye düşündük ve çalışmalara başladık. Eğitimde mühendislik bilgilerinden faydalandım, Görsel çalışmalarla elif-ba kitabını zenginleştirdik ve farklı bir tasarımla kursiyerlerimizin algısına hitap ettik. Mesela 'elif, be, te, se'yi tek hece, 'cim, ha, hı'yı tek hece şeklinde öğretince, 28 harfi 16 gruba düşürmüş oluyoruz, ayrıca buna melodi ve ritm de katıyoruz. Sırf öğretme değil, beraberinde yazıyla da eğitimi destekliyoruz. Bu şeklide Kur'an eğitiminde her harfin bir hikayesini oluşturduk. Harfleri resimlerle ve melodiyle anlatmayı sağlayarak ezber işini kolaylaştırdık. Böylelikle iki günde Kur'an-ı Kerim'i okutabilmeyi başardık."

Memur ve öğrenciler iki günlük kursları tercih ediyor

Türkiye'de Kur'an bilenlerin sayısının az olduğunu, fakat vatandaşın öğrenmek için çaba sarf ettiğini belirten Tunç, eğitim süresinin kısaltılmasının kursiyerlere cazip geldiğini söyledi.

Tunç, insanların, tatil ve iş zamanlarında eğitime vakit ayırmalarının zor oluğuna dikkati çekerek, Kur'an bilgisinin diğer dillerde olduğu gibi tekrar edilmediği zaman unutulabileceğini söyledi.

Şehirlerde yaşayan insanların çalışma şartları ve eğitim gibi konularda zaman sıkıntısı yaşayabileceğini kaydeden Tunç, şöyle devam etti:

"İki güne Kur'an eğitimi nasıl verebiliriz bunu düşündük. Hafta sonu eğitimlerle çalışmalarımızı başlattık ve netice de aldık. 10 derste Kur'an eğitimi ideal oluyor. Her gün bir ders olacak şekilde toplam 10 derste eğitimi tamamlamış oluyoruz. Günlük 5 saat eğitimle 2 günde Kur'an-ı Kerim öğrenilmiş oluyor. Öğretmen, polis, doktor, öğretim üyesi gibi memur kursiyerler veya üniversite, lise öğrencileri haftada iki gün izin yapabilen, kendilerine boş vakit yaratabilen vatandaşlarımız iki gün içinde belirlediğimiz programa katıldıkları taktirde kutsal kitabımızı okuyabilirler. Bu yüzden 'Hafta sonu öğren ömür boyu oku' sloganıyla vatandaşlarımızın Kur'an okumasını sağlıyoruz."

Tunç, kurslarla ilgili detaylı bilgiye "www.elif-ba.org" web sayfasından ulaşabilineceğini sözlerine ekledi.

AA

Okunma Sayısı: 47213
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Büşra baştürk

    8.2.2018 16:57:04

    Hayırlı günler 5. Yaşındaki çocuğa nasıl bir yöntem'le en kısa zamanda Kur'an'a geçirebilirim . Birde melodinizi ogrenebilirmiyim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı