"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Büyük yıkım

31 Mayıs 2016, Salı
Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova’ya yapılan operasyonların ardından ortaya çıkan tabloyu açıkladı. Resmi rakamlara göre, 5 ilçede yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320. Yıkılan yapıların yeniden yapılması için ortaya çıkan maliyet ise yaklaşık 1 milyar lira olarak açıklandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablonun detaylarıyla masaya yatırıldığını belirterek, “Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320’dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır” dedi. Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı. Bakanlar Kurulunda önemli konuların gündeme geldiğini ifade eden Kurtulmuş, bunlardan bir tanesinin özellikle terör örgütüne yönelik operasyonların tamamlandığı ilçelerde ve yerleşim yerlerinde öngörülen çalışmaların gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.

1 milyar lira harcanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kurula sunum yaptığını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti: “İlçe ilçe bu sunumlar gerçekleştirildi. Buradaki tahribat, yıkılan evler, yeniden onarılacak olan evler, sağlıklı yapılaşmanın sağlanması, sokak sağlıklaştırmalarının yapılması, altyapının, su ve kanalizasyonun yeniden yapılması, imar ve inşa alanındaki bütün faaliyetlerin yeniden planlandığı bir süreçle karşı karşıyayız. Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Bu 5 ilçede, yıkılan toplam bina sayısı 6 bin 320’dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır. Yani 1 milyara yakın bir miktarın sadece bu 5 ilçedeki yeniden yapılanma sürecinde harcanacağı açıkça görülüyor.” 

Yüksekova’ya geri dönüşler başladı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki sokağa çıkma yasağı, dün sabah saatlerinden itibaren kısmi olarak kaldırıldı.  Bu kararın üzerine Van, Hakkari ve çevre ilçelere göç etmek zorunda kalan Yüksekovalılar geri dönmeye başladı. Hakkari-Yüksekova karayolundaki Yeniköprü Jandarma Kontrol Noktasında araç yoğunluğu yaşandı. Vatandaşlar kimlik kontrolünün ardından ilçeye alınırken, PKK mensupları tarafından tuzaklanmış olası patlayıcılara karşı uyarıda bulunuldu. Valilikten yapılan açıklamada bu süreçte evlerini bırakarak yakınlarının yanına giden vatandaşların geri döndüklerinde dikkatli olmaları da istendi. Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri gibi materyalleri görmeleri durumunda dokunmadan güvenlik kuvvetlerine haber vermelerinin can güvenliği açısından önem arz ettiğini kaydetti.

Gözyaşlarına hakim olamadılar

Teröristler tarafından tahrip edilen evlerin ziyareti sırasında gözyaşlarına hakim olamayan vatandaşlar, terör örgütüne tepki gösterdi. Öte yandan ilçedeki tahribatın giderilmesi için çalışmalar aralıksız sürüyor. Ekipler, hasar gören elektrik ve su hatlarının onarılması için çalışmalarına devam ediyor. İlçeye dönen vatandaşlara gıda yardımı yapan Kaymakamlık, ayrıca evlerine dönenlerin sosyal yardım ve zarar tespit müracaatlarını daha kolay yapabilmeleri amacıyla geçici müracaat büroları oluşturdu.  Esnaf da iş yerlerini açarak, temizlik çalışması yaptı.  Valilik yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağının ilçe merkezi ve Vezirli köyü ile Çimenli mezrasında her gün sabah saat 06.00’dan 20.00’ye kadar olan saatler arasında kısmi zamanlı olarak kaldırıldığını duyurmuştu. 

Okunma Sayısı: 2221
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı