"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cezayir'de 'Besmele' karşıtlığı

26 Eylül 2017, Salı 15:14
Hâlâ Fransa sömürgesinin izlerini taşıyan Cezayir’de Eğitim Bakanlığının okul kitaplarının girişinde yer alan “besmele” ibaresinin kaldırılması kararı, ülkedeki okullarda İslâm kimliğinin silinmeye çalışıldığı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Toplum, İslâm düşmanı kararı verien Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit’e tepkili.

Aldığı kararlarla sık sık ülke gündemini meşgul eden Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit, şimdi de dini derslere ait olanlar dışında okul kitaplarının girişinde yer alan besmelenin kaldırılması kararıyla yeni bir tartışmaya daha imza attı. Bin Gabrit’in meclisin açılışında yaptığı konuşmada “okul kitaplarının girişinde besmele ibaresinin kaldırılacağını” duyurması, okullarda İslâm kimliğini silmeye ve müfredatı batılılaştırmaya çalışan Cezayirli Bakan’ı yeniden eleştirilerin odağına yerleştirdi.

Cezayir’in Eğitim Bakanı, göreve geldiği 2014 yılından bu yana getirdiği veya getirmek istediği yeni düzenlemeler nedeniyle sık sık siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından “okullarda İslâm kimliğini yok etmeye çalışmakla suçlanıyor. Bin Gabrit ise söz konusu adımların “ideolojik değil eğitim kalitesini artırmaya dönük çabalar olduğunu ve Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın onayıyla eğitim sistemindeki reformlar kapsamında ele alınması gerektiğini” savunuyor.

FİLİSTİN’İ YOK SAYMIŞTI!

Geçen eğitim yılı başında da “hazırlık sınıfı coğrafya kitaplarındaki haritada Filistin yerine İsrail yazılması” ülkede büyük infiale yol açmış ve Eğitim Bakanı’nı bir kere daha eleştirilerin odağına yerleştirmişti. Özellikle sosyal medyada Bakan’a yönelik sert eleştiriler içeren ve kitapların toplanmasını isteyen paylaşımların hızla artmasının ardından söz konusu kitaplar toplatılmıştı.

Eğitim Bakanlığının 2016 yılı başında da “öğretmen alımlarında Fransızca bilme şartı arayacağı ders kitaplarından Kur’an-ı Kerim ayetleri ile hadislerin kaldırılmasına dönük baskılarının olduğu” yönünde iddialar gündeme gelmişti. (Ajanslar)

Okunma Sayısı: 3077
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı