"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Chomsky: Peşmerge, Türkiye'nin müttefiki

21 Ekim 2014, Salı 21:22
Amerikalı ünlü dil ve siyaset bilimcisi Noam Chomsky, Türiye'nin 90'lı yıllarda 'Kürtlere devlet şiddeti' uyguladığını, şimdilerde ise aynı 'çirkin politikaları' Kobani konusunda sürdürdüğünü iddia etti.

Noam Chomsky, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ile Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından düzenlenen '1. Üniversitelerarası İngiliz Dili, Edebiyatı ve Dilbilimi Kongresi'ne katıldı.

Telekonferans yöntemiyle öğrencilere konferans veren Chomsky, daha sonra salonda bulunan öğrenci ve akamisyenlerin sorularını cevapladı.
Türkiye'nin Kobani'deki Kürtlere Peşmerge'nin destek vermesiyle ilgili politikasında değişiklik yapmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Chomsky, Türkiye'nin özel bir konumu olan modern ve sanayileşmiş bir ülke olarak hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya bakan yönlerine sahip olduğunu ve bu özelliklerini kullanması gerektiğini dile getirdi.

Kobani'deki Kürtler ile YPG'yi 'Türkiye'nin muhalifi' grup olarak nitelendiren Chomsky, Peşmerge'yi ise 'Türkiye'nin müttefiki' olarak adlandırdı. Ankara'nın Peşmerge'nin Kobani'ye geçmesine izin vermesini ise Chomsky, Türkiye'nin müttefik güçlerini (Peşmerge) PYD'nin etki alanına yerleştirme çabası olarak gördüğünü kaydetti.

Türkiye'nin Peşmerge'nin Kobani'ye girmesini kabul etmesini politika değişikliği olarak görmediğini dile getiren Chomsky, bu tespiti birçok Türk analistin de yaptığını ifade etti. Chomsky, Kobani'nin, 'potansiyel katliamla yüz yüze iken Türk tankları bir kaç yüz metre mesafede izlemede kalmasını' üzüntüyle karşıladığını da dile getirdi.

Türkiye'nin Kürt politikasının geçmişten bu yana olumsuz olduğunu savunan Chomsky, "Peşmerge'yi Kobani'ye getirmek, çok çirkin bir politika. Umarım ki Türkiye yeni dünya düzeninde kendine bu rolü almaz. Bu çok çirkin bir konum ve çok olumsuz etkileri olacaktır. 90'larda Kürt bölgesinde Türk devletinin şiddetini hatırlarsınız. On binlerce kişi öldürüldü, Güney ve Güneydoğu bölgelerinde yüzlerce köy yıkıldı. Akla gelebilecek her türlü terör ve işkence kullanıldı. Bunun sonucu olarak binlerce insan mülteci konumuna düştü, bunlar da İstanbul'da gecekondu bölgelerini oluşturdu. İstanbul'a geldiğimde buraları ziyaret etmiştim." diye konuştu.

Etiketler: chomsky, kürt, açılım, kobani
Okunma Sayısı: 2083
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı