"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasi olmadan büyüme olmaz

20 Aralık 2014, Cumartesi
MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Acemoğlu “Demokrasi ve çoğulcu değerlerin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi var. Daha zengin ülkelerin daha özgür ve demokratik olmaları bir tesadüf değil” diye konuştu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, demokrasinin ve çoğulcu değerlerin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi bulunduğunu, daha zengin ülkelerin daha özgür ve demokratik olmalarının bir tesadüf olmadığını söyledi. Uluslararası Şeffaflık Derneği ve İsveç Konsolosluğu’nun katkılarıyla düzenlenen “Hukuk ve İktisat İlişkisi: Özgürlüğün Toplumsal Refah Boyutu” konulu konferansta konuşan Acemoğlu, özgürlüğün yukarıdan değil, aşağıdan gelen bir kavram olduğunu, Thomas Jefferson’ın bu konuda “Özgürlüğün bedeli sürekli tetikte olmaktır” dediğini, burada da sürekli tetikte olması gerekenlerin halk olduğunu ifade etti.

Demokrasi’nin olumlu etkisi var

Acemoğlu, bir iktidarın başka bir iktidarı takip ettiği zaman bunu kendi baskı yapma zamanı olarak görebildiğini söyledi. Demokrasinin ve çoğulcu değerlerin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna işaret eden Acemoğlu, daha zengin ülkelerin daha özgür ve demokratik olmalarının bir tesadüf olmadığını, daha önemlisi hukukun üstünlüğü ve demokrasiden zenginleşmeye nedensel bir bağ olduğunu kaydetti. Acemoğlu, haklar alanının bilinçli bir hukuk politikasıyla genişletilmesi ve özgürlüklerin genişletilip yayılması halinde bunun ekonomik büyümeyi ve toplumsal refahı artıracağını düşünmek gerektiğini vurgulayarak, bunun da meselenin hukuk ve iktisat ilişkisi boyutuna işaret ettiğini dile getirdi.

Teşvikler zenginlere verilirse büyüme refaha dönüşmez

Kapsayıcı olmayan süreçlerin istikrarı bulunmadığına ve düşük kaliteli olduğuna işaret eden Acemoğlu, “Sömürücü, dışlayıcı bir kurum varsa; bu fırsatları eşitlemediği için, bu teşvikleri bir tek politikacının ya da elitlerin ya da zenginlerin eline verdiği için büyüme bir kaç kesimin işine yarıyor, genel olarak bir refaha dönüşmüyor” dedi. İstanbul / aa

Okunma Sayısı: 1295
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı