"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Devlet tekeli Anayasa’ya aykırı

20 Mart 2015, Cuma 08:30
3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi, Risale-i Nurları Devlet Tekeline alan FSEK 47. Maddesi’ndeki değişikliği Anayasa’ya aykırı bularak dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Avukatımız Kadir Akbaş tarafından Ankara 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, “Bediüzzaman Said Nursi tarafından telif edilmiş ve Risale-i Nur Külliyatı adı altında neşredilmiş eserlerin mali ve fikri haklarının herhangi bir şahsa ait olmadığının tespitine karar verilmesi ve davanın Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne ihbar edilmesi” talebiyle açılan davada karar çıktı. Mahkeme Başkanı Türkay Alıca, Risale-i Nurları ‘Devlet Tekeline’ alan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) 47. Maddesi’nde yapılan değişikliği Anayasa’ya aykırı buldu. Hâkim Türkay Alıca tarafından açıklanan kararda, FSEK 47. Maddede yapılan değişikliğin Anayasa’nın 2, 10, 12, 13, 26, 27, 29 ve 35. maddelerine aykırı olduğu belirtildi. 

ÖZDEMİR'İN AVUKATI: DAVA REDDEDİLMELİ

Mahkeme’de yaptığı savunmada yasa değişikliğine karşı Anayasa Mahkemesi’ne açılmış bir iptal davası olduğunu hatırlatan Avukat Kadir Akbaş, davanın hala sonuçlanmadığını belirterek FSEK 47. Maddede yapılan değişiklin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Akbaş, Mahkeme de aynı kanaatte ise, dosyanın Anayasa 152. madde uyarınca, Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep etti. Davalı Said Özdemir’in avukatı ise FSEK 47. Maddede yapılan değişikliğin Anayasa’ya aykırı olmadığı görüşünü savundu. 47. Maddeye dayalı olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile Risale-i Nur Külliyatı’nın basım yetkisinin Diyanet İşleri Başkanlığına devredildiğini hatırlatan Davalı Avukatı, davanın esastan görülüp reddedilmesi gerektiğini söyledi. 

MAHKEME SAVUNMAMIZI TEYİT ETTİ

Mahkemenin kararını değerlendiren Avukatımız Kadir Akbaş, Mahkemenin özetle, “Risale-i Nur’a Devlet Tekeli Anayasa’ya aykırı” dediğini belirtti. Sınaî Haklar Hukuk Mahkemelerinin ‘uzmanlık’ mahkemeleri olduğunun altını çizen Kadir Akbaş, mahkemenin konuya sadece Risale-i Nurlar açısından bakmadığını bir bütün olarak baktığını belirterek, Mahkeme’nin Fikir ve Sanat Eserleri üzerinde devletin böyle bir tasarruf imkânını elde etmiş olmasını Anayasa’nın ilgili maddelerine aykırı bulduğunu söyledi. Yeni Asya’nın başından beri savunduğu ‘Devlet Tekeli Anayasa’ya aykırı’ düşüncesinin bir yargı organı tarafından benimsenmiş olmasının önemine vurgu yapan Akbaş, Anayasa Mahkemesi’nden de benzer bir karar vermesi yönünde bir beklenti olduğunu sözlerine ekledi. Mahkemenin bu kararla devletin herhangi bir eser üzerinde bu denli keyfi bir tasarruf hakkına sahip olmadığının altını çizdiğini hatırlatan Akbaş, Yeni Asya olarak başından beri savunduğumuz FSEK 47. Maddede yapılan değişiklik anayasaya aykırıdır şeklindeki düşüncemizin Fikir ve Sanat Eserleri konusunda ‘uzman’ olan bir mahkeme tarafından teyit edilmiştir” diye konuştu. 

ANAYASA'NIN 8 MADDESİNE AYKIRI 

Tarafları dinleyen Mahkeme Başkanı Türkay Alıca, kararını açıkladı. Dosyanın Anayasa mahkemesine götürülmesine yönelik verilen kararda: 

“1- Mahkememiz önündeki uyuşmazlığın çözümünde doğrudan uygulanması söz konusu olan 5846 sayılı yasanın 10.09.2014 tarih ve 6552 sayılı yasanın 87. maddesi ile değişik 47. maddesinin Anayasa’nın 2, 10, 12, 13, 26, 27, 29 ve 35. maddelerine aykırı olduğu kanaatiyle Anayasanın 152. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi önünde itiraz yoluna başvurulmasına,

2-Dosya örneğinin çıkarılarak Anayasa Mahkemesi başkanlığına gönderilmesine,

3-Anayasa Mahkemesi kararının dönüşü bakımından 5 aylık sürenin geçmesinin beklenmesine, Bu nedenle duruşmasının 15.09.2015 günü saat 10:35’e bırakılmasına karar verildi” ifadeleri yer aldı. 

M. Gökhan Yılmaz / İstanbul - @MGokhanYlmz

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 6200
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • vefa umurca

    31.3.2015 18:43:50

    evet! tamam mahkeme inşallah tekelciliği kırar!? ondan sonra diyanet tabiki basmalı .

  • Garib Doğu

    20.3.2015 08:35:49

    Eninde sonunda Allahın izniyle hak yerini bulacaktır.Risale-i Nur'un devlet tekeline alınmasına yardım eden,savunan,teşvik edenler acaba ne yapacaklardır? Cidden merak ediyorum...

  • Şevki adem

    19.3.2015 21:00:29

    Tebrikler yeni asya

  • Hüseyin ŞAHİN

    19.3.2015 20:48:16

    MAHKEME POT KIRMAMIŞ. HAK YERİN BULMUŞ.

  • TOYGAR

    19.3.2015 17:56:48

    Davalı avukatının "..davanın esastan görülüp reddedilmesi gerektiğini söyledi." şeklindeki savunma yapma mecburiyeti bile, davalının ne kadar zor ve dikenli bir yola girdiklerinin farkında olduklarının kabulüdür. Neyin hesabındalar anlamıyorum ki! Herkes sukut eder ancak, bu kadar da sukut olmaz, olmamalıydı!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı