"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğu Türkistan’daki zulme tepki yetersiz

01 Ocak 2019, Salı 17:42
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun, Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmüne Türkiye’nin tepkisini yetersiz bularak “Türk hükümetinden somut bir şey göremedik” dedi.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa Dolkun, Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmüne Türkiye’nin tepkisini yetersiz bulduklarını söyledi. Dolkun, Türkiye’nin rahatsızlığını BM nezdinde dile getirdiğini, ancak bunun da yetersiz olduğunu kaydetti: “Özellikle AB ve ABD, Çin hükümetinden kampların kapatılmasını ya da eğer bu kamplar Pekin’in dediği gibi eğitim kampı ise bu kampların uluslar arası denetime açılmasını istiyor. Burada birkaç yüz insandan bahsetmiyoruz, birkaç milyon insanın hürriyeti ve hayatı söz konusu. O yüzden uluslar arası toplumdan derhal harekete geçilmesini istiyoruz. Yarın çok geç olabilir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünya ülkeleri toplanarak soykırım olmayacak sözü vermişlerdi, ama bu soykırım Doğu Türkistan’da başladı. Türkiye’de teşkilâtlarımız, derneklerimiz var. Bunlar Türk hükümetiyle temas halinde. Türkiye’de sivil toplum kuruluşları bu meseleye ilgi duymaya başladılar. Ama Türk hükümetinden somut bir şey göremedik. BM’de Türk hükümeti rahatsızlığını dile getirdi, ama bunu biz yeterli bulmuyoruz. Türkiye’de 50-60 bin kadar Doğu Türkistanlı yaşıyor. Onların akrabaları toplama kamplarında. Onlar da çok sıkıntı içerisinde. O yüzden Türk hükümetinden daha aktif olmasını arzu ediyoruz.”

Kamplar genişletiliyor

Doğu Türkistan’daki kampları bir açık hava hapishanesi olarak niteleyen Dolkun, “Uluslar arası kuruluşların ve örgütlerin sunduğu belgelere göre kamplarda kalanların sayısı 3 milyona vardı. Belki bu sayıdan da fazla olabilir, çünkü 1 milyon sayısı geçen yılın Ocak ayındaki rakamlar. Bu tarihten sonra insanlar her gün bu kamplara götürülmeye devam etti ve uydu fotoğrafları ile uzmanların raporlarına göre bu toplama kamplarının genişletildiği konusunda deliller var” dedi. 

Çin’in amacı millî ve dinî kimliği yok etmek

Euronews’in haberine göre, kamplarda kalanların ‘Çinleştirildiğini’ belirten Dolkun, Çin’in amacının millî ve dinî kimliği yok etmek olduğunu ifade ederek “Kazakistan gibi kamplarda cezalandırılmış çok sayıda insan da var. Bu insanların bir bölümü yurt dışına çıktıklarında kamplarda neler yaşandığını, orada yaşanan insanlık dramını ve psikolojik işkenceye maruz kalındığını anlatıyorlar. O kamplarda insanlar çok zor şartlar altında hem fiziken hem de ruhen işkenceye maruz kalıyorlar. Kendilerini tamamen ‘Çinleştirmeye’ ve beyin yıkamaya maruz bırakıyorlar. Komünist Partisi ve Devlet Başkanı Şi Cinpin’e olan bağlılık aşılanıyor. Yani tamamen millî kimlikten uzaklaştırma ve millî ile dinî kimliği yok etme amaçlı bir eğitim. Bunlar eğitim kampları değil toplama kampları” şeklinde konuştu. 

Etiketler: doğu türkistan
Okunma Sayısı: 3522
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı