"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünya lanetledi

16 Mart 2019, Cumartesi 02:00
YENİ ZELANDA’DA BİR GRUP CANİNİN YAPTIĞI KATLİÂM BÜTÜN DÜNYACA İNSANLIĞA KARŞI CİNAYET OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ VE LÂNETLENDİ.

TBMM'den Yeni Zelanda'daki vahşete ortak tepki

Yeni Zelanda'daki vahşete spor dünyasından da ortak tepki

CANAVARCA SALDIRI

Yenİ Zelanda'nın, Christchurch şehrinde El Nur ve Linwood camilerine  Cuma namazı sırasında düzenlenen silâhlı saldırı dünyada büyük tepkiyle karşılandı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, "Bu, Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri " dedi. Saldırı bütün dünyada canavarca olarak değerlendirldi.

AB: Saldırı hepimize yapıldı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “İbadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılmış sayılır” derken, AP Başkanı Antonio Tajani, “İnsanın nutku tutuluyor. Irkçı nefret ve çılgınlık, camide ibadet eden masumları hedef aldı” diye konuştu.

***

Dünya lânetledi

Yeni Zelanda’da Cuma namazı sırasında düzenlenen silAhlı saldırılarda 49 kişi vefat etti, en az 48 kişi ise yaralandı. Yapılan katliÂmı bütün dünya lanetledi.

Yeni Zelanda’nın, Christchurch şehrinde iki camiye Cuma namazı sırasında düzenlenen silâhlı saldırılarda 49 kişi vefat etti, en az 48 kişi ise yaralandı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern olayı bir ‘terör saldırısı’ olarak niteledi. Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, El Nur ve Linwood camilerini hedef alan saldırıların ardından, biri kadın dört kişinin gözaltına alındığını belirtti. Bush, gözaltına alınan kişilerin araçlarında el yapımı bomba olduğundan şüphelenilen düzenekler bulunduğunu ve ve askerlerin bunları etkisiz hale getirdiğini söyledi. Saldırıları ‘terör saldırısı’ olarak niteleyen Başbakan Jacinda Ardern, “Bu, Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri olacak” dedi. Avusturalya Başbakanı Scott Morrison yakalanan dört kişiden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi ve bu kişiyi “aşırı sağcı terörist” diye tanımladı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saldırıları Twitter’dan Türkçe ve İngilizce paylaştığı mesajlarla kınadı ve “Yeni Zelanda’da Nur Camii’ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lânetliyorum” dedi.

Görüntüleri paylaşmayın çağrısı yapıldı 

Yetkililer, ülkedeki bütün camilere güvenlik gerekçesiyle kapalı kalmaları çağrısı yaptı. Bu arada, şüphelinin saldırı anını sosyal medyadan canlı yayınladığı belirtiliyor. Yeni Zelanda Polisi görüntülerin paylaşılmamasını istedi. Yeni Zelanda Polisi’nin Twitter mesajında “Christchurch’teki saldırıyla ilgili çok üzücü görüntülerin internette olduğunun farkındayız. Bu linkin paylaşılmaması çağrısında bulunuyoruz ve mevcut görüntülerin kaldırılmasına çalışıyoruz” denildi.

İbadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılmış sayılır 

 

Avrupa Birliği (AB), Yeni Zelanda’daki iki camiye düzenlenen terör saldırılarında vefat edenlere başsağlığı dileyerek, “İbadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılmış sayılır” açıklamasında bulundu. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Yeni Zelanda’daki terör saldırılarında hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz” ifadesini kullandı. AB’nin Yeni Zelanda’yla tam dayanışma içinde olduğunu kaydeden Mogherini, bu zor dönemde terörle mücadele dahil her alanda iş birliğini artırmaya hazır olduklarını belirtti. Mogherini, “Bu tür saldırılar tüm uluslar arası toplumla birlikte küresel sorunlar olan terörizm, aşırıcılık ve nefretle mücadele kararlılığımızı artırıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Irkçı nefret, masumları hedef aldı

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak, “Christchurch’teki hain saldırı hiçbir zaman Yeni Zelanda’nın hoşgörülü ve ılımlı tutumuna zarar veremeyecektir.” ifadesini kullandı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani de “Yeni Zelanda’daki terör saldırılarından gelen görüntüler karşısında insanın nutku tutuluyor. Irkçı nefret ve çılgınlık, camide ibadet eden masumları hedef aldı” açıklamasında bulundu.

El-Ezher: Yabancı düşmanlığının tehlikeli göstergesi 

Mısır’daki El-Ezher Kurumu, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısını kınadı. Ezher’den yapılan yazılı açıklamada, Yeni Zelanda’daki saldırı, “nefret söylemi ile İslamofobinin ve yabancılara karşı düşmanlığın yükselişinin tehlikeli bir göstergesi” olarak nitelendirildi. Açıklamada, “Allah’ın evlerinin (camilerin) saygınlığının çiğnendiği ve masum insanların kanının akıtıldığı söz konusu terör saldırısı, bu tür iğrenç davranışlarda bulunan akımlara ve ırkçı gruplara müsamaha göstermememiz gerektiğini bildiren bir uyarı zili olmalı” ifadelerine yer verildi. Ezher’in açıklamasında, dinleri ve kültürlerine bakmaksızın toplum içinde bir arada yaşama, hoşgörü ve entegrasyonu desteklemek için daha fazla çaba gösterilmesi istendi.

Vatikan, taziye mesajı yayınladı 

Vatikan, Yeni Zelanda saldırılarıyla ilgili bir taziye mesajı yayımladı. Başbakanlığa eşdeğer Devlet Sekreteri konumundaki Pietro Parolin tarafından yollanan telgrafta Papa’nın üzüntüsü ve başta Müslümanlar olmak üzere Yeni Zelandalılarla dayanışma mesajı dile getirildi. Mesaj şu şekilde; Quote Message: Papa Francis Christchurch’deki iki camiye yönelik anlamsız şiddet içerikli davranışlar nedeniyle vefat edenlerin ve yaralananların olduğunu öğrenmekten derin bir üzüntü duyuyor ve bu saldırıların ardından bütün Yeni Zelandalılarla, özellikle de Müslüman topluluğuyla, gönülden dayanışma içerisinde olduğunun bilinmesini istiyor.” 

Çavuşoğlu: Saldırıda iki vatandaşımız yaralandı 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “(Yeni Zelanda’da) İki vatandaşımızın yaralandığını öğrendik. Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya. Hayati tehlikeleri yok” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yeni Zelanda’daki saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle; “İslamofobik eylemler ve Müslümanlara karşı sorumsuz siyasetçiler ve basın yayın organların da sorumludur. Dinimize ve Müslümanlara karşı saldırı ve nefret dilini ifade özgürlüğü olarak değerlendirmemelerini, önlem almalarını istiyoruz. Bu eylem devam ederse buna benzer olayların önüne geçemeyiz ve bundan herkes ders almalıdır. Yeni Zelanda’da iki vatandaşımızın yaralandığını öğrendik. Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya. Hayati tehlikeleri yok.”

Gültekin Uysal: Lânetliyorum

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal de sosyal medya hesabından Yeni Zelanda’daki camii saldırısına tepki gösterdi. Uysal, “Yeni Zelanda’da Cami’de Müslümanlar’a karşı gerçekleştirilen saldırıyı ve saldırı silahının üzerinde yazanlarla ırkçı, İslamofobik ve Türk düşmanı olduğunu beyan eden saldırganı lanetliyorum. Saldırıda şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyorum” ifadelerinin kullandı.

Kılıçdaroğlu: İnsanlık suçu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda’da iki camide yaşanan katliâma ilişkin, “Acı bir olay. Bizi derinden yaralayan bir olay. Bunu yapanları lânetliyoruz. Sadece Müslümanların lânetlemesi gerekmiyor. İnsan sevgisi olan, inancı olan herkesin böyle bir olayı lânetlemesi lâzım. Sonuçta insanların inançlarına, kimliklerine, yaşam tarzlarına hepimizin saygı duyması gerekir. Batılı dostlarımıza seslenmek isteriz. Müslümanlık üzerinden, inanç üzerinden siyaset yapmanın ne kadar tehlikeli sonuçlar doğuracağını Yeni Zelanda örneği gösteriyor” dedi.

İğrençlik ve acımasızlık 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan terör saldırısı ile ilgili, “Duâ için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok yaratıyor” dedi. Kremlin Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, Putin, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı sırasında yapılan terör saldırısı ile ilgili Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’e başsağlığı mesajı gönderdi. Putin, mesajında, “Duâ için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok yaratıyor. Bu suça karışan herkesin hak ettiği cezayı almasını umuyorum” ifadelerini kullandı. Rusya adına ölenlerin yakınlarına ve akrabalarına başsağlığı dileyen Putin, yaralıların da bir an önce iyileşmesi dileğinde bulunduğunu kaydetti.

Macron: Her türlü aşırılığa karşıyız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Düşüncelerim Christchurch’deki camilere yönelik iğrenç suçların mağdurları ve yakınlarıyla. Fransa, her türlü aşırılığa karşı duruyor ve dünyada terörizme karşı ortaklarıyla hareket ediyor” ifadesini kullandı.

May: Tiksindirici bir şiddet eylemi

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde cuma namazı sırasında 2 camiye yapılan terör saldırılarına ilişkin İngiltere, Fransa ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan tepki geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May, terör saldırısına tepki gösterirken, başkent Londra’da camiler çevresinde silahlı polislerle güvenlik önlemi alınacağı bildirildi. May, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere adına, Christchurch’teki terör saldırısının ardından Yeni Zelanda halkına en derinden başsağlığı diliyorum. Düşüncelerim, bu  tiksindirici şiddet eyleminden etkilenlerle” dedi.

Londra’da, güvenlik tedbirleri arttırıldı

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, terör saldırısını “korkunç bir eylem” şeklinde niteleyerek, “Yeni Zelanda, dünyanın en huzurlu, barışsever ve cömert uluslarından biri. İngiltere’deki dostlarınız, acınızı paylaşmada yanınızda” ifadesini kullandı. Londra Belediye Başkanı Sadık Han saldırının “masum insanların inançlarından dolayı öldürüldüğü yürek burkucu bir haber” olduğunu belirterek, “Londra, bu korkunç terör saldırısı karşısında Christchurch halkının yanında. Londra, bazılarının yok etmek istediği çeşitliliği daima destekleyecek.” değerlendirmesinde bulundu. Başkentte polislerin bugün tetikte olacağını kaydeden Han, “Londra’daki Müslümanlara güven vermek istiyorum. Londra polisi ile temas halindeyim. Bugün, Londralılar namaz kılmaya giderken camiler etrafında görünür şekilde polisler ve silahlı müdahale ekipleri olacak” dedi. 

Ürdün ve Bahreyn saldırıyı kınadı 

Ürdün ve Bahreyn, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısını kınadı. Ürdün Hükümet Sözcüsü Cumane Guneymat, yayımladığı yazılı açıklamada, masumlara yönelik saldırıların terörün en çirkin şekli olduğunu ifade etti. Yeni Zelanda’daki saldırıyı “katliam” olarak nitelendiren Guneymat, terörle mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı. Ürdün Vakıflar Bakanı Abdunnasır Ebu Basal da yazılı açıklamasında, İslam’a ve Müslümanlara yönelik nefret söyleminin durdurulması gerektiğini belirtti. Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, “Tüm dini, ahlaki ve insani değerlere aykırı olan bu korkakça terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Yeni Zelanda’nın terörle mücadele ve güvenliği temin etme çabasına Bahreyn’in destek verdiği kaydedildi.

 

AA

Okunma Sayısı: 2175
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı