"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünya tanımadı

27 Mart 2019, Çarşamba 00:46
ABD BAŞKANI TRUMP’IN GOLAN TEPELERİ İLE İLGİLİ İSRAİL’İN İŞGALİNİ TANIYAN BAŞKANLIK KARARINI İMZALAMASINA DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR:“KARAR MEŞRÛ DEĞİL, TANIMIYORUZ”

BÜYÜK TEPKİ VAR

ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıyan başkanlık kararını imzalaması dünyada büyük tepkiyle karşılandı. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrûlaştırmayacak, aksine bölgede gerilimi arttıracak” dedi.

MEŞRÛ DEĞİL

BM Sözcüsü Dujarric, “BM'nin Golan Tepeleri’nin statüsü değişmedi” derken, AB Sözcülüğü de “Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz” açıklaması yaptı. Filistin Devlet Başkanı Abbas ise “meşrû değildir” diye konuştu.

***

Dünya tanımadı

ABD Başkanı Trump’ın “Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıyan başkanlık kararını imzalaması dünyada tepkiyle karşılandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, işgal altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri’ndeki İsrail egemenliğini tanıyan kararnameyi imzalamasına Türkiye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “ABD Yönetimi’nin İsrail tarafından 1967 yılından bu yana işgal altında tutulan Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıma kararını esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz” denildi. Açıklamada, İsrail’in Golan Tepeleri’ni işgaline karşı çıkan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 497 sayılı kararı hatırlatılarak, İsrail’in bölgede egemenliğinin tanınmasının “uluslar arası hukukun vahim bir ihlâli” olduğu vurgulandı. Trump’ın aldığı bu kararın “ABD Yönetimi’nin Ortadoğu’da çözümün değil, sorunun parçası olmaya yönelik tutumunu sürdürmekte olduğunu göstermektedir” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Suriye’nin ve tüm bölgelerinin toprak bütünlüğüne önem atfeden” Türkiye açısından bu kararın “tamamen hükümsüz” olduğunun altı çizildi. 

Suriye, Lübnan ve Suudi Arabistan’dan tepki

Suriye hükümeti de ABD’nin İsrail Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini resmen tanımasına tepki gösterdi. Suriye resmî haber ajansı SANA’ya konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “ABD Başkanı’nın Suriye’deki Golan Tepeleri’nin ilhakını tanıması, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yapılan açık bir saldırıdır” dedi. Suriye’nin komşusu Lübnan da, Başkan Trump’ın kararına tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’nın resmî haber ajansı NNA tarafından yayınlanan açıklamasında, bu kararın “uluslar arası hukukun bütün kurallarını ihlâl ettiği” ve “barışın sağlanması için gösterilen bütün çabalara zarar verdiği” vurgulandı. ABD’nin müttefikleri arasında sayılan Suudi Arabistan da, ABD’nin kararını “kınadı.” Suudi resmî haber ajansında yayınlanan açıklamada, Suudi Arabistan bunu kararı “kesinlikle kabul etmeyeceği” belirtilerek, ABD’nin Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararın “kınandığı” vurgulandı.

 

‘Kararın hiçbir geçerliliği yok’

ABD Başkanı Trump’ın Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameyi imzalamasının ardından NATO üyesi Kanada’dan da tepki geldi. Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Uluslar arası hukuk açısından, Kanada İsrail’in Golan Tepeleri’ni daimî olarak kontrol altına almasını tanımamaktadır” ifadesi kullanıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric de, Golan Tepelerine ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarını hatırlatarak, İsrail’in Golan Tepeleri’ni ilhak etmiş olmasının uluslar arası hukuk açısından hiçbir geçerliliği olmadığını vurguladı. Resmî olarak Suriye’nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967’de İsrail ve Arap ülkelerini karşı karşıya getiren Altı Gün Savaşı’nda işgal edilmiş ve 1981 yılında da ilhak edilmişti. Uluslar arası toplum tarafından İsrail’in bölgedeki varlığı işgal olarak değerlendiriliyor. 

Etiketler: golan tepeleri, trump
Okunma Sayısı: 2097
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı