"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünyada demokrasi tehdit altında

28 Aralık 2018, Cuma 00:02
Ekonomi yazarı Osman Ulagay, “Dünya çok daha kapsayıcı yeni bir kapitalizm ve demokrasi tanımı yapmak zorunda. Mevcut haliyle kapitalizm ve demokrasi tanımları yetersiz” dedi.

Ekonomi yazarı Osman Ulagay, sadece Türkiye ekonomisini değil, dünyanın gidişatını da yakından takip eden, uluslar arası konferanslara katılan, iş dünyasının nabzını çok iyi tutan bir isim.

T24’den Şirin Payzın, Ulagay’la dünyada yeni bir düzen arayışını konuştu. Röportajın bir kısmı şöyle: 

2019 nasıl bir yıl olacak?

- İlk bakışta 2019 kritik bir yıl olacak gibi görünüyor bana. Çünkü birçok gelişme 2018’in son bölümünde olgunlaştı ve başka beklentileri gündeme getirdi. Dünya piyasaları ile başlarsak Ekim ayına kadar çok daha olumlu bir tablo vardı. Dünyada hisse senedi borsaları en yakından izlenen göstergeler. Borsalar tek başına her şeyi anlatmıyor olsa da öncü gösterge olabiliyor. Ekim ayına gelene kadar özellikle ABD’de çok iyimser bir hava vardı. Trump bana göre saçma sapan bir adam ve ABD’nin başında olması da dünyanın gidişatı konusunda bir fikir veriyor. Rusya’da Putin, Türkiye’de Erdoğan ya da Macaristan’da da Orban… Yeni bir liderlik modeli çıktı ortaya. Çünkü galiba küreselleşme ve teknolojinin dünyayı getirdiği bu noktada insanları eski kurallara göre eski normlara, ölçülere göre yönetmek çok zorlaştı.

Avrupa Birliği bölümünü hızlı geçtik. İngiltere’nin durumu nasıl olur? Brexit? Malûm hâlâ en önemli ticarî ve siyasî ilişkilerimiz AB ile.

-Durum orada da pek parlak değil. Duvara çarptıkça bazı dersler çıkarma şeklinde ilerlesek de içinde olduğumuz kriz bence Avrupa Birliği ile ilişkileri iyi tutmamızın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Ama Avrupa Birliği kendi içinde çok problemli. İngiltere Brexit’i yüzüne gözüne bulaştırdı. “Aşırı sağcılardan kurtulduk Macron sayesinde sorunlar çözülür” diye düşünürken Fransızlar beklenmedik sosyal olaylarla karşılaştılar. Macron çok ciddî zorluklar ve sorunlarla karşı karşıya. İtalya’da neo-faşistlerle popülistler ortak, AB ile bütçe pazarlığı yapıyorlar, ama sağlam ayakları yere basan bir hükümet değiller, Almanya’da Merkel AB’nin istikrarını temsil eden ve başarılı lider bırakıyor ve Almanya’da da aşırı sağcılar yükselişte.

'Erdoğan, toplumun üzerindeki etkisini sürdürmek için müthiş bir çaba harcıyor' 

Dünya genelinde demokrasiden talep edilenler mi değişiyor?

-Aslında bu popülist dediğimiz liderlerin izlediği yol orta vadede bana bir çıkış yolu olarak görünmüyor. Yani bu yolun böyle bir yol olamayacağı çok uzun bir zaman geçmeden anlaşılacak. Anlaşılana kadar da onlara umut bağlayanlar onları desteklemeye devam edecekler. Tabii bu liderler arasında yöntem farkları var. En önemli özellikleri de onları destekleyen kesimin taleplerine çok duyarlı olmaları, takip etmeleri. Bunun en iyi örneklerinden biri de Sayın Erdoğan. Şu kontrast bana çok çarpıcı geldi son haftalarda yaşadığımız olaylar nedeniyle: Fransa ‘da Macron örneği. Macron biraz da şansın yardımıyla çok ilginç şekilde sistemin dışından gelip seçimi kazandı. Fransa’da Cumhurbaşkanı‘nın ağırlığı ve gücü var. Bu gücünü kullanırken toplumla hiç temas etmemiş. Kendisi söyledi halka “Kusura bakmayın ben sizi ihmal etmişim” diye. Yani şimdi gelinen bu noktada Erdoğan örneğine bakın, her yerde günde 3 defa konuşma. Yani toplumu elinde tutma. Toplumun üzerindeki etkisini sürdürmek için müthiş bir çaba harcıyor. Trump bunu Twitter’da yapıyor. Yani “Halka dokunmazsam, boş bırakırsam bir şeyler kaçırırım” kaygısı içindeler.

Etiketler: Türkiye, demokrasi, ekonomi
Okunma Sayısı: 1913
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı