"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En büyük endişemiz adalet

13 Nisan 2017, Perşembe 00:03
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, “En çok endişe duyduğumuz hususlardan biri de; adalet mekanizmasının iktidarla özdeşleşmesi. Bu tehlikeli bir noktaya götürür” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’yi kuran çekirdek kadronun içinde yetiştiği Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollağlu, başkanlık sistemine karşı olmadıklarını ancak bugünkü başkanlık sistemine ‘evet’ demediklerini belirterek  “İnsanlar diktatör olacağım diye diktatör olmaz” yorumunda bulundu. Karamollaoğlu, en büyük endişelerinin “Adalet mekanizmasının iktidarla özdeşleşmesi” olduğu görüşünü savunarak “Yani dikta rejimine yönelebilir. Bu imkân bugünkü mevzuatla veriliyor maalesef. En çok endişe duyduğumuz hususlardan biri de; adalet mekanizmasının iktidarla özdeşleşmesi. Bu tehlikeli bir noktaya götürür” ifadesini kullandı.

Dikta rejimine yönelebilir

Yeniçağ gazetesinden Ahmet Takan’ın Karamollaoğlu’nun görüşlerini yansıttığı yazısının  bir bölümü şöyle: SP lideri Temel Karamollaoğlu’na referandumdan “evet” çıkarsa “tek adam rejimi olur mu”, “hayır” çıkma ihtimaline ilişkin “Erdoğan’a tuzak mı kuruldu”, her iki sonuca göre Erdoğan’ın siyasî geleceği ile alakalı sorular da yönelttim. R.Erdoğan’ı en iyi tanıyan isimlerden olan Karamollaoğlu “acımasızca” eleştirmek istemedi, ama bakın neler söyledi: “Biz başkanlık sistemine karşı değiliz. Bunu defalarca dile getirdik. Bugün getirilen başkanlık sistemine ‘evet’ demiyoruz dedik. Çünkü, bu sistem rahatlıkla eğer otoriter olmak isteyen biri varsa, dediğim dedik tavrında bulunmak isteyen varsa, rahatlıkla o tarafa evrilir. Yani dikta rejimine yönelebilir. Bu imkân bugünkü mevzuatla veriliyor maalesef. En çok endişe duyduğumuz hususlardan biri de; adalet mekanizmasının iktidarla özdeşleşmesi. Bu tehlikeli bir noktaya götürür. Çünkü iktidarın denetlenmesi halk tarafından yapılamaz. “Ama halk 5 yılda bir yapacak...” Atı alan Üsküdar’ı geçer ona denetlenme denmez zaten.

OHAL’de adalet mekanizmasında müthiş değişikliler yaşandı

Efendim icra nasıl güçlenecek? İcra güçlenecek demek Lâyüs’el (sorumsuz) olacak anlamına gelmez, icra mevcut kanunlar ve anayasa içinde her türlü kararı almakla yetkili olacak. Ancak bir de denge unsuru olan Meclis var. Meclis’te halkın temsilci Cumhurbaşkanı’ndan daha fazla halkı temsil ediyor, Cumhurbaşkanı kendisine oy verenler kadar. Bu nedir?.. Yüzde 52 ile. Bu rakam yüzde 60’la da olabilir. Ama geriye kalan 40’ı Meclis’te olacak. Onun için Meclis bütün halkı temsil ediyor. Bundan dolayı da bugünkü adalet mekanizmasında özellikle OHAL ilânından sonra müthiş bir takım değişikliler yaşandı. Bu değişiklikler bizi endişelerden kurtarmadı endişelerimizi derinleştirdi. Olağanüstü Hal, olağan hale gelirse o doğru olmaz.

“Erdoğan, bugüne kadar çok büyük hatalar yaptı” 

Tek başına iktidardı. Bu hataları yapmaya kimse zorlamadı. Tercihlerde bulundu kimse zorlamadı. Şimdi birden bire bu durum güçlendirilirse ne değişecek? Bizim ekonomi politikalarımız değişecek mi? Değişmeyecekse uçuruma doğru biraz hızlı gideriz. Dış politikamızda değişiklik yapılacak mı? Yapılmayacaksa felâket tekrar uçuruma doğru gideriz. Hukuk sisteminde bir düzenleme yapılacak mı? Özellikle toplumunda, ahlâkî değerlerinde bir dejenerasyon var. Yolsuzlukla mücadele edilebilecek mi? Ben bunları soruyorum. Bunlar yapılacaksa alkışlarım. Ama biz bunların yapılacağına dair bir şey görmüyoruz. Bundan sonra ne olacak? Cumhurbaşkanının alacağı kararlar nerede tartışılacak. Bu Meclis’te tartışılsa da tartışılmasa da umurunda değil ki kimsenin çünkü etki edemeyecek. Toplumda tartışılsa ne olacak biraz ileri gidenler olursa ‘çekilin’ denilecek. ‘Yeter fazla konuşuyorsunuz’ denebilecek. Biz buna razı değiliz. Çünkü biz şuna inanıyoruz; inancımızın temelinde istişare yatar.

 

Okunma Sayısı: 3565
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    13.4.2017 09:33:20

    ADALET ADALET ADALET.Her insana,her alanda,her işinde mutlak surette şart olan ADALET tir.ADALET ise ancak ve ancak kuvvetli iman,HAK'kı HAK bilierek,ona saygı duyup-göstererek riayet etmekle olur. ADALET için kitaplar yazsanız,şiirler döktürseniz,meydanlarda nutuk üstüne nutuk atsanız bu şekilde davranmakla olmuyor.HAKlı olana saygı duyup,hakkını teslim ederek hatta nefsinize ağır gelsede buna riayet ettiğinizde siz gerçek manada ADALET mefhumunu DNA larınıza işletmiş ve o güzel hasletinizi aynen HZ.ÖMER RA.gibi düşmanlarınızcada takdir edilmesi,saygı duyulmasına şahit olursunuz.AKP ve liderleri ne yazık ki ADALET imtihanında sınıfta kalmışlardır.Ne acıdırki bu halleri iki dünyalarınıda harap etmiş olmaktadır. Cenab-ı Hak CC.adaletten ayırmasın,adaletsizlik yapanlara sessiz kalmamamızı sağlasın.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı