"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Engelleri reformlarla aşalım

15 Mart 2019, Cuma 01:24
AP’NİN TÜRKİYE HAKKINDAKİ OLUMSUZ RAPORUNU DEĞERLENDİREN İKTİSADÎ KALKINMA VAKFI BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU, ENGELLERİN REFORMLARLA AŞILABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

Talihsiz bir teklif yapıldı

Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen Türkiye raporu hakkında görüşlerini açıklayan İktisadî Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “AP’nin Türkiye raporunda üyelik müzakerelerinin askıya alınmasının önerilmesini son derece talihsiz bir öneri olarak değerlendiriyorum” dedi.

 

Reform yapalım, koz vermeyelim

Zeytİnoğlu: “Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması için üye devletlerin nitelikli çoğunluk ile karar vermeleri gerekiyor. Bu gelişmelere karşı AB politikamızı devam ettirerek ve Türkiye’nin de yararına olan reformları hızla uygulamaya koyarak, AB içindeki Türkiye karşıtlarının eline koz vermemeliyiz.”

***

Engelleri reformlarla aşalım

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Türkiye’nin de yararına olan reformları hızla uygulamaya koyarak, AB içindeki Türkiye karşıtlarının eline koz vermemeliyiz” dedi. 

İktisadÎ Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen Türkiye raporu hakkında görüşlerini açıkladı.

Başkan Zeytinoğlu Mayıs ayındaki seçimler ile yerini bir sonraki Parlamento’ya bırakacak olan AP’nin bu şekilde bir miras bırakmasını üzücü olarak nitelendirdi.

Zeytinoğlu, “AP’nin Türkiye raporunda üyelik müzakerelerinin askıya alınmasının önerilmesini son derece talihsiz bir öneri olarak değerlendiriyorum. Müzakere süreci zaten donmuş durumda. 2016’dan beri yeni fasıl açılamıyor ve zaten 2006’da alınan karar sonucunda hiçbir fasıl geçici dahi olsa kapatılamıyor. Kıbrıs sorunu ile ilintili olarak bloke edilen fasıllar da cabası. Böyle bir tablo karşısında müzakereler resmen askıya alınsın demek bana ne yapıcı ne de mantıklı bir öneri olarak gözüküyor. Çözüm ilerlemeyen bir süreci büsbütün bloke etmek değil, bilakis süreci ilerletmenin yollarını aramak. Bu açıdan AP raporunu düşündürücü buluyorum. Raporda gümrük birliğinin güncellenmesi ve vize serbestliği konularında olumlu tavsiyeler olsa da müzakerelerin askıya alınması önerisi raporun en önemli ve en hatalı yaklaşımını ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Bu durum bizi rehavete sürüklememeli 

Başkan Zeytinoğlu AP raporunun kabul edilmesi ile müzakerelerin askıya alınmayacağını da belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü; “AP raporu, müzakereler hakkında karar alıcı konumda olan Konsey ve Üye Devletlere tavsiye niteliğinde. Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması için Üye Devletlerin nitelikli çoğunluk ile karar vermeleri gerekiyor ki bu şu anda mümkün değil. Ancak bu durum bizi rehavete sürüklememeli. Avrupa seçimleri ile yenilecek olan AP’de popülist ve aşırı sağ üyelerin güçlenmesi söz konusu. Ayrıca bugüne kadar Türkiye ile ilişkilerde daha ılımlı bir tutum takınan Avrupa Komisyonu’nun da Başkanı ve üyeleri seçilecek. Kuvvetli adaylardan biri olan Avrupa Halklar Partisi aday Manfred Weber şimdiden Türkiye’nin katılım sürecini durdurmayı vaat etti. Demek ki işimiz daha da güçleşebilir. Bu gelişmelere karşı AB politikamızı devam ettirerek ve Türkiye’nin de yararına olan reformları hızla uygulamaya koyarak, AB içindeki Türkiye karşıtlarının eline koz vermemeliyiz.”

Haber Merkezi

***

Avrupa Parlamentosu kararı oy çokluğuyla kabul edildi

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınması teklifinde bulunan kararı Strasbourg’daki genel kurul oturumuda oy çoğunluğuyla kabul edildi. Oylamaya katılan 622 parlamenterden 370’i karar lehinde, 109’u ise karar aleyhinde oy kullandı. 143 parlamenter çekimser kaldı. Nihaî oylama öncesi Hristiyan Demokrat, aşırı sağcı ve AB karşıtı gruplar tarafından, müzakerelerin “askıya alınması” yerine “tamamen sonlandırılmasını” isteyen ve ayrı ayrı hazırlanan ve oylanan üç değişiklik teklifi ise oy çokluğuyla reddedildi. DW’nin haberine göre AP Türkiye raportörü, Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan karara gerekçe olarak, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarındaki “gerileme” ve son anayasa değişikliğinin mevcut haliyle yürürlüğe girmiş olması gösterildi. AP geçen yılki Türkiye kararında, son anayasa değişikliğinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi durumunda müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısında bulunacağını belirtmişti. Türkiye ile AB arasındaki her türlü yeni siyasî yükümlülüğün demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygı koşuluna bağlanmasını savunuyor.

***

Rejim değişikliğine verilen güçlü bir siyasî mesaj

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda kabul edilen “2018 Türkiye Raporu”na ilişkin, “AB’ye tam üyelik perspektifine sahip çıkıyoruz. AB’ye tam üyeliğin, CHP için Türkiye’nin çağdaşlaşma azminin ihmal edilemez bir unsuru olduğunu bir kez daha yineliyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Çeviköz, yaptığı yazılı açıklamasında, kararın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altındaki yönetim biçimi ile Türkiye’de daha da derinleşen otoriterleşmeye ve rejim değişikliğine verilen güçlü bir siyasi mesaj olduğunu söyledi. “AP’nin kararı, AKP’nin tek adama bağlı, çağdaş dünyanın kazanımlarını hiçe sayan sistemini ve bu sistemin ülkemiz adına yarattığı yıkıcı sonuçları açık bir biçimde ortaya koymuştur” diyen Çeviköz, “İktidar tarafından bağlayıcı olmadığı gerekçesiyle hafife alınan ve değersiz bulunan bu karar, Türkiye için çok önemlidir” ifadesini kullandı. 

Karar, AB fikirleriyle de çelişir 

Çeviköz şöyle devam etti; “Öte yandan, bugün Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı gibi, Avrupa Birliği’ne, kuruluşunun temelini Avrupa yönelimine dayandıran Türkiye Cumhuriyeti gibi önemli bir ülkeyle müzakereleri askıya alma çağrısı yapılması, Türkiye ile ilişkileri üçüncü ülke düzeyine indirmeye yeltenmektir. Bu tutum en basit ifadesiyle Avrupalı bir tutum değildir. Avrupa güçlü bir fikirdir, dönüşüm ve ilerlemeye dayanır. Bu öz güveni ve Avrupalı sorumluluğu, geleceğin Avrupa’sını kurgulamak üzere hissetmeyenler AB’yi de içine kapalı, küreselleşemeyen bir aktör olmaya mahkum edeceklerdir.”

***

Bakan Gül: Önyargılarla dolu bir rapor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması tavsiyesini içeren raporuna ilişkin, “Türkiye’ye karşı ön yargılarla dolu bu rapor, tarihe, Avrupa’nın bizatihi kendi değerlerine yabancılaşmasının belgesi olarak geçecektir” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Gül, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Hakimevi’nde gerçekleştirilen “Uzlaştırma Ödül Töreni ve Basit Yargılama, Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi, Ceza Kararnamesi Çalıştayı”na katıldı. AP’nin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması tavsiyesini içeren raporuna tepki gösteren Bakan Gül, şunları söyledi; “Bu raporun Türk Cumhuriyeti ve Türk milleti adına hiçbir karşılığı, hiçbir anlamı, hiçbir değeri bulunmamaktadır. Bizim açımızdan kabul edilebilir bir metin değildir. Bir taraftan demokrasiye, insan haklarına namütenahi serenatlar yaparken, diğer taraftan demokrasiye kastedenlere, hak ve özgürlükleri yaşatan toplumsal düzene savaş açanlara arka çıkmak tarihi bir çelişkidir.” Bakan Gül, Avrupa ile ilişkilerinin akıbeti ne olursa olsun, Türkiye’nin yargı sistemini çağına ve insanına yaraşır bir düzeye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Ankara - aa

Etiketler: türkiye, ab, zeytinoğlu
Okunma Sayısı: 1697
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı