"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Erdoğan, rahip Brunson sessizliğini bozdu: Yardım istedik, vereceğiz demedik

30 Temmuz 2018, Pazartesi
Erdoğan günlerdir süren sessizliğini bozdu ve “Özkan için ABD’den yardım istedik, ama Brunson’ı veririz demedik” açıklamasında bulundu.

İzmir’de tutuklu bulunduğu cezaevinden ev hapsine alınan Rahip Brunson üzerinden ABD’den gelen peş peşe yaptırım tehditleri Türkiye’nin 1 numaralı gündem maddesi. Hükümet yetkililerinden açıklama gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan da üç gün sonra “Yaptırımlar ile Türkiye’ye geri adım attıramazsınız” açıklaması yaptı. Erdoğan, Brunson’ın serbest kalması karşılığında ABD Başkanı Trump’ın İsrail’de tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın Türkiye’ye dönmesi için aracı olduğu iddiasını kısmî olarak doğruladı. Trump’tan Özkan için yardımcı olmasını istediğini söyleyen Erdoğan, Brunson pazarlığı olmadığını söyledi.

 

‘Yardım istedik’

Washington Post ve Haaretz gazeteleri de, Türkiye ile ABD arasında Brunson ile İsrail’de tutuklu Ebru Özkan’ın takas edildiği yönünde anlaşmaya varıldığını, ancak Özkan tahliye edilirken Brunson’ın ev hapsine çıkarıldığını öne sürmüştü. Güney Afrika Cumhuriyeti başşehri Johannesburg’ta gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, Brunson-Özkan takasıyla ilgili şöyle konuştu: “Ebru Hanım’ın İsrail’den çıkışına yardımcı olunması iletilmiştir. Ebru serbest bırakılmış, ama pasaportuna el konulmuştu. ABD’lilere pasaportunun verilerek Türkiye’ye dönüşüne yardımcı olabileceklerini söyledik. ‘Karşılığında Brunson’u vereceğiz’ demedik. Bu tür bir pazarlık olmadı. Netenyahu’nun, ‘Bana Trump telefon etti, biz de bıraktık’ açıklaması oldu. Türkiye’deki yargı, Brunson hakkında, hastalığını göz önüne alarak, iyi niyetle ev hapsi yönünde karar vermiş. Karara saygı duymak yerine, konuyu Türkiye’ye yaptırım meselesi haline getiriyorlar. Yaptırımlarla geri adım attıramazsınız.”

Takas fikri kimden çıktı

Cumhuriyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, Washington ile Ankara arasında gerçekleştiğini belirttiği, Türkiye’de ev hapsinde bulunan ABD’li papaz Andrew Brunson’ın ABD’de cezaevinde bulunan bir isimle ‘takas edilmesi’ fikrinin arkasındaki ismin Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanmasının ardından avukat olarak tuttuğu eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani olduğunu söyledi. “Tevatür o ki, ‘Trump’un dostu’ kartvizitiyle Ankara’ya gelip Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’dan randevu talep eden Giuliani, ‘Brunson karşılığı Zarrab’ fikrini ortaya atan isimdi” diyen Aydıntaşbaş, o zamana kadar kimsenin aklında ‘takas’ fikri olmadığını ifade etti. Cumhuriyet yazarı, “Tahminim, Erdoğan’ın ‘Al papazı ver papazı’ cümlesini kullanması da, bu gezinin hemen ardından oldu. Aradan geçen zamanda Zarrab çoktan FBI ile anlaştı, güme giden Hakan Atilla oldu. Daha sonra Brunson Amerikan kamuoyunda önemli bir sembole dönüşünce, Amerikalılar takas işini Hakan Atilla ile yapmayı teklif etti” diye ekledi.

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 4229
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı