"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Erdoğan Trump ile görüştü

16 Mayıs 2017, Salı 20:20
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmek üzere Beyaz Saray'a geldi. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kabul etmekten gurur duyuyoruz. Türkiye komünizme karşı Sovyet işgaline karşı ayakta durdu. Türkler Amerika askerleri ile birlikte yer aldı. Yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Görüyoruz ki bizim genrallerimiz ve askerlerimiz bu cesareti hatırlamakta.

PKK ve DEAŞ mücadelesinde Türkiye'nin yanındayız.

Erdoğan ile birlikte ticari ve ekonomik ilişkilerimizi konuştuk. Türkiye'nin askeri bir takım siparişleri var. Bunların ulaşması konuşuldu. Ortadoğu'daki barışın tesis edilmesi tüm halkların güvenliği için ortak tavrı konuştuk. Erdoğan'a teşekkür ediyoruz.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Bir kez daha Sayın Trump'ı seçimlerde elde ettiği başarıdan dolayı kutluyorum. 

Köklü geçmişe dayanan Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız, küresel barış için de önemlidir. 

Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, iki ülkenin göstereceği ilişki her zamankinden daha önem kazanmıştır.

Esasen ABD ile BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlarda yakın bir ilişki içerisindeyiz. Önümüzdeki süreçte bu alanlar başta olmak üzere diyaloğu arttırma kararındayız.

Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu görüşmelerin büyük kazanımlar elde edeceğine inanıyorum. 

Ekonomi, enerji ve savunmada işbirliğini artacak.

DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız.

Bölgemizin geleceğinde teröre yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütlerinin muhatap alınması mutabakata uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz. 

Suriye ve Irak'ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Trump'ın seçim zaferi yeni beklentilere , umutların filizlenmesine yol açmıştır.

Bugün temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Sayın Başkan'a nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. Kendisini de ailesi ile birlikte Türkiye'ye davet ediyorum.

Reuters haber ajansı, Trump'ın Türkiye lideri için 'Harika bir adam' ifadesini kullandığını duyurdu.Görüşmeye büyük ilgi gösteren Amerikan medyası, Erdoğan'ın Washington'a zor bir talep listesiyle geldiğini yazıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'in ilk yüz yüze görüşmesi birazdan başlayacak. Liderler, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'ye ağır silahlar verilmesi, Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi gibi kritik konuları masaya yatıracak. 20 dakikalık görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyecek Erdoğan ve Trump, Beyaz Saray'da öğle yemeği yiyecek.

Trump'ın Erdoğan'a nasıl baktığını gösteren bir haber, bugün Reuters tarafından dünyaya servis edildi. Geçen ay Almanya lideri Angela Merkel'le telefonda görüşen ABD Başkanı, Erdoğan için "Harika bir adam" dedi. Merkel'in bu sözler üzerine hayal kırıklığı yaşadığını aktaran Reuters, haberini yakın kaynaklara dayandırdı.

Amerikan medyası ise, Beyaz Saray'daki randevuya büyük ilgi gösteriyor. Başyazısını görüşmeye ayıran Washington Post gazetesi, Erdoğan'ın Washington'a zor bir talep listesiyle geldiğini belirtiyor.

Bunların başında YPG'ye silah kararının iptali var. Washington Post'a göre, Erdoğan Trump'tan Gülen'İn iadesini isteyecek.

Foreign Policy: Takas görüşmeleri

Foreign Policy dergisi, "YPG'yi silahlandırmak ABD-Türkiye ilişkilerinde tabuta son çiviyi çakar mı?" sorusuna "Muhtemelen hayır (…) ABD yönetimi, Kürtleri silahlandırmaya durduk yerde karar vermedi... İki yıllık bir çalışma sonucu alınmış bir karar" yanıtını veriyor.

Dergiye göre, Türkiye, Kuzey Irak'taki PKK yuvası Şengal'e saldırı düzenleme karşılığında Rakka operasyonunda yer almamayı kabul edebilir.

CNN International, "Trump ve Erdoğan Suriye planı üstünde buluşuyor" başlığıyla sunduğu haberinde Ankara ve Washington arasında ayrılıklar bulunduğunu belirtiyor.

'Neden Trump eli boş ayrılacak?'

NBC televizyonu, Trump'ın daha önce Türkiye hakkında sarfettiği sözleri hatırlatarak iki ülke arasındaki mevcut sorunları sıraladı, buluşmanın asla kolay gerçekleşmediğini yazdı. CBS'teki bir analizin başlığı ise "Neden Trump Erdoğan görüşmesinden eli boş ayrılacak?" oldu.

Bloomberg, iki liderin buluşmasında Suriye hakkında bir karar çıkabileceğini sayfalarına taşıdı.

En kötü dönemlerden biri yaşanıyor

Trump'ın YPG'ye ağır silahlar verilmesine imza atması, örgüt konusunda başından beri farklı pozisyonlarda bulunan taraflar arasındaki krizi daha da derinleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada YPG'ye silah verilmesini eleştirmiş ve randevuyu "Bizim yapacağımız görüşme virgül mesafesinde değil nokta mesafesinde olacaktır" ifadeleriyle tanımlamıştı.

Bir önceki başkan Barack Obama'nın sekiz yıllık iktidarında tarihinin en kötü dönemlerinden birini geçiren ABD-Türkiye ilişkilerinin yol haritası, bugünkü kritik randevuda çizilebilir.

Okunma Sayısı: 4174
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Fatih

    16.5.2017 23:49:22

    Sayin baskan lutfetmis ve 20dk. basbasa gorusmusler, saka gibi, Hangi mesele(leri) gorusebildiler ! acaba ?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı