"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Erdoğan ve May'den İsrail açıklaması

16 Mayıs 2018, Çarşamba 10:05
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere temasları kapsamında İngiltere Başbakanı May ile görüştü. İkili, görüşmenin ardından dünya medyasının karşısına çıkarak açıklamalarda bulundu.

Erdoğan: ABD, tarih seni affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail'i hiç affetmeyecek, bunu da göreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçim sürecinin yoğunluğuna rağmen İngiltere ile ilişkilere verdiği önem dolayısıyla ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade ederek sözlerine başladı. ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimini asla kabul etmediklerini ifade eden Erdoğan, ABD'nin bu girişimi ile Birleşmiş Milletler kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe sayarak bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil bir taraf olduğunu ilan ettiğini söyledi. Kudüs'ün gerek BM kararlarıyla gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan kaçınılmasının şart olduğunu ifade eden Erdoğan, ABD yönetiminin politikalarının İsrail'i işgal ve şiddet yönünde daha da cesaretlendirdiğini söyledi.  

"Bu vahşeti bir kez de sizlerin huzurunda lanetliyorum"

Erdoğan, Filistin'de 60 kişinin öldüğünü, birçoğu ağır olmak üzere 2 bin 500 kişinin de yaralandığını belirterek,  “Bu saldırılar işte bu politikaların sonucudur. İsrail saldırılarında şehit olan tüm Filistinli kardeşlerime Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu vahşeti bir kez de sizlerin huzurunda lanetliyorum. Fakat bir gerçeğin de altını burada özellikle çizmek istiyorum, sene 1948 ve Filistin hemen hemen şu andaki İsrail'in işgal ettiği toprakların tamamında yerleşik durumunda olan bir ülkeydi. Ondan sonraki süreç içerisinde sürekli olarak İsrail belli bir oranda ala ala şu anda Filistin'i orada bir avuç yere sıkıştırdı ve kendisi de göründüğü gibi çok daha büyük bir alanın adeta işgalcisi olarak sahibi olma görünümüne girdi. Bunu kabul etmek mümkün değil. 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığı ile İsrail bölgede bu adımları atmıştır. Bizim İsrail'i şu attığı adımlarla haklı olarak kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

"Tarih ABD'yi asla affetmeyecek"

Uluslararası toplumu ve BM'yi harekete geçmeye davet eden Erdoğan, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamalarda daha önce 128 ülke bu taşınma eylemine hayır demiştir. 8 adını bile duymadığımız ülke, ABD ve İsrail'in dışında onlarla beraber 8, onlarla birlikte çıkan karar aslında böyle bir adımı engelliyordu. Fakat bu başarılamadı. Neden? ABD 'ben güçlüyüm' diyor. Hayır sen haklı değilsin. Tarih seni affetmeyecek, bu gerçeği göreceğiz. İsrail'i hiç affetmeyecek bunu da göreceğiz" şeklinde konuştu. 

"İslâm işbirliği teşkilatı cuma günü İstanbul'da toplanacak"

İslam İşbirliği Teşkilatı'nı cuma günü İstanbul'da olağanüstü bir toplantıya çağdıklarını söyleyen Erdoğan, bu olağanüstü toplantı ile birlikte de dünyaya çok güçlü bir mesajın İstanbul'dan verileceğini ifade etti. 

İngiltere Başbakanı Theresa May de yaptığı konuşmada,  İsrail'in Gazze'deki katliamına ilişkin olarak , "İnsan hayatı kaybı trajik. Bu bir şiddet ve barış çabalarına da zarar veriyor" dedi.

 "İsrail'in şiddeti durdurmasını istiyoruz"

Filistin'de vefat edenlere başsağlığı dileyen May, “Gazze'de tarafları itidale çağırıyoruz. İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz. Olaylarla ilgili bağımsız ve şeffaf soruşturma yapılmalı. İnsan hayatı kaybı trajik. Bu bir şiddet ve barış çabalarına da zarar veriyor. Suriye'de yaşananlar dünyayı etkiliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok konuyu ele aldıklarını belirten May, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEAŞ'ın bitirilmesi konusunda temennilerimizi bir kez daha tekrarladık. Duma'da yapılan kimyasal saldırıları kınadık. Kimyasal silahların kullanılamayacağı konusunda mutabakata vardık. Suriye ve ötesinde bir sürü insanın canı tehlikededir. Türkiye'ye 3 buçuk milyon Suriyeliye kapılarını açtığı için teşekkür ediyoruz. Her iki ülke de NATO müttefikidir ve kollektif güvenliğimizin iyiliği için elimizden geleni yapmaya karar verdik" dedi. 

May ayrıca, Türkiye'yi 3,5 milyondan fazla Suriyeli'ye ev sahipliği yaparak gösterdiği olağanüstü cömertliğinden dolayı da takdir ettiğini söyledi.  

DHA

Okunma Sayısı: 1586
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    16.5.2018 10:26:37

    İyi de adama sorarlar.ABD yetkilileri EY RTE 'MAVİ MARMARA KATİLLERİNİ BİZ ÜLKEMİZE SOKMUYORDUK.SİZ AFFETTİNİZ.İSRAİL İLE İLGİLİ BAĞIMSIZ DEDİĞİNİZ YARGI KARARINI UCM'NE SİZ GÖNDERMEYİP CEZA ALMASINI ENGELLEDİNİZ.BİZİM KADAR SENDE SUÇLUSUN derse ne dersin. ALDATILDIM dersiniz oluuur-biter.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı