"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ergenekon’da son perde

22 Nisan 2016, Cuma
Yargıtay 16. Ceza Dairesi 275 sanıklı Ergenekon DÂvÂsı’na ilişkin kararını açıkladı. Yargıtay, Yerel Mahkemenin kararını hem esastan hem usÛl yönünden bozarak ‘son perde’ dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan’ın da aralarında bulunduğu 275 sanıklı Ergenekon Dâvâsı’na ilişkin kararını açıkladı. 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi 231 sayfalık kararını özetleyerek okudu. Yerel Mahkemenin kararını esastan ve usul yönünden bozan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ’un ve İnternet Andıcı Dâvâsı’nın sanıklarının Yüce Divan’da yargılanması gerektiğini belirterek, bunu bozma gerekçesi yaptı.

SANIKLAR KARARA NE DEDİ?

-Emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın avukatı Murat Ergün: “Yargıtay tarihî bir karara imza attı. Hukuksuzluk yapanlara ders verdi.”  

-Dâvânın sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün kızı aynı zamanda avukatı Zeynep Küçük: “Yargıtay’ın kararını olumlu.”

-CHP Milletvekili Tuncay Özkan’ın avukatı Hüseyin Ersöz: “Yargıtay 16. Ceza Dairesi Türk Hukuk Sistemi’nin normalleşmesi noktasında önemli bir karar vermiş bu hukuksuzlukları tarihe not düşmüştür.” -Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ’un avukatı Fatih Mahmutoğlu: “Gerekçeleri daha göreceğiz, ama şunu çok açık söyleyebiliriz ki artık bu dava çökmüştür ve müvekkilimiz açısından da ilave bir yargılama yapılacağı kanaatini taşımamaktayım.”

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek: “Türkiye’nin her kuvvetinin katılımıyla, sivil kuvvetlerin katılımıyla, polisimizin katılımıyla en son Yargıtay mührünü vurdu. Türkiye’nin birliğine bütünlüğüne Yargıtay mührünü vurmuştur” 

Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek: Yargıtay, “Ergenekon diye bir örgüt yoktur’ dedi.

Ergenekon davasında sanık avukatlarından Celal Ülgen: “Bundan sonraki süreç, Oda Tv, Poyrazköy, Ergenekon, Balyoz, Askeri casusluk gibi her kumpas dâvâsını kim kurdu, kimler kotardı, kimler görmezden geldi gerçekleri, bunların üstüne gidilmesi ve orada olan, suç işlenirken orada olan, alkış tutan, onaylayan kim varsa herkesin nereye giderse gitsin yargılanmasını sağlamak. Bunun savaşı verilecek bundan sonraki dönemde.”

İŞTE YARGITAY’IN BOZMA GEREKÇELERİ

l Danıştay Saldırısı dâvâsı, Ergenekon Dâvâsı ile birleştirilmemeliydi.

l Sanıkların gece vakti ifadeleri alındı. 

l Sanıklara ve avukatlara süre sınırı konularak savunma izni verilmesi, sözlü beyana izin verilmemesi hukuksuzdur.

l Sebepsiz yere dâvâlar birleştirildi ve yargılama uzatıldı, hukuksuzdur.

l Devlet sırrı olduğu söylenen delili polis ve savcı inceleyemez. Avukat büro ve evlerinde usûlsüz arama yapılmıştır.

l Askerî mahallerde usûlsüz arama yapılmıştır.

l Dijital verilerin imajlarının arama mahallinde alınmaması bir kopyası sanığa verilmemesi hukuksuzluktur.

l Avukat ve müvekkili arasında gizli olması gereken görüşmeler hukuksuzca dinlenmiştir.

l Ergenekon Örgütünün kabulü mümkün değildir. 

l Resmî kurumlar, Genelkurmay Başkanlığı, emniyet, “Ergenekon yok” dediği halde bu hususların dikkate alınmaması hukuksuzluktur.

l Ergenekon isimli terör örgütü yoktur.

l Ergenekon örgütünün ne zaman nerde kim tarafından kurulduğu nasıl üye olunduğu ispatlanamamıştır.

l Danıştay eylemi vahim eylemdir. Osman Yıldırım, Danıştay Saldırısı’ndan ceza almalıydı. 

l Silivri’de kamu düzenini ilgilendiren hatalar yapılmıştır.

DÂVÂNIN GEÇMİŞİ

Ergenekon soruşturması, bir telefon ihbar telefonu üzerine 12 Haziran 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda 27 adet el bombasının bulunmasıyla başladı.

Ergenekon dalgaları adıyla anılan operasyonlarda iş, siyaset, spor , sanat, hukuk ve medya dünyasından isimler, asker, polis, iş adamı, yazar, akademisyen ve sendikacı gözaltına alındı. İlk duruşması 20 Ekim 2008 tarihinde başladı.

Ergenekon Dâvâsı’ıyla 23 iddianame birleşti, dâvâda 31’i gizli tanık olmak üzere 160 tanığın beyanı alındı. Davada 600 duruşma yapıldı. Kararını 5 Ağustos 2013’te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u Müebbet hapis cezası, CHP milletvekili Mustafa Balbay’a 34 yıl 8 ay hapis cezası, Mehmet Haberal’a 12 yıl 6 ay hapis cezası, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 34 yıl 4 ay hapis cezası, Danıştay saldırının tetikçisi Alparslan Aslan’a 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 90 yıl hapis cezasına çarptırdı. Diğer sanıklar da çeşitli hapis cezasına çarptırıldı.

Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından sanıklardan Alparslan Arslan hariç tüm sanıklar tahliye edildi. Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmaları, 6 Ekim’de başladı ve 17 oturum yapıldı. Dava 9 yıl sonra bugün karara bağlandı.

Etiketler: ergenekon
Okunma Sayısı: 2805
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    22.4.2016 08:24:59

    Bizim ülkemiz "Çiçek"lerle bezenmiş, "Küçük" insancıkların yaşadığı, "Başbuğ"ların emrinde vazifedâr, "Doğu"sundan batısına memleket sevdalısı, "Özkan" sahibi, ığlı yada "Iğsız" farketmeden vatanı ağ gibi ören güzel bir yurttur. Ergenekon bunun neresinde ki? Nereden çıkarıyorlar bunu anlamadım gitti yav!..

  • kubilay

    22.4.2016 07:03:27

    Derin devlet hala hükümran. Sıra geldi memleketi kasıp kavuran 28 şubatçıların ibrasına.Kolay olur ibraları: akepeli biri çıkar " KUMPAS kuruldu bunlara" der çıkar işin içinden.Aklıma gelmiyor değil;acaba yüzde yüz icraatları ortada iken (mesela gölcük belgelerini seramiklerin altına kim koydu, ezin yakın yıkın sürün tepeleyin,irtica (!)ile mücadele için kurulmuş yüzlerce site)bunların ibra edilmeleri bir şeyin karşılığı mı ;Diyelim ki Oslo görüşmeleri,Dolmabahçe mutabakatı ve bazı görevlere,makamlara gelme vb.Ş.tayyar"Balyoz ,Ergenekon BÇG bal gibi vardır bu konuda söylediklerimin arkasındayım" dediğine göre.Yanlış mı(!) düşünüyoruz?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı