"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eylemlerdeki artışın sebebi: KHK’lılar

09 Temmuz 2018, Pazartesi 00:09
Emek Çalışmaları Topluluğu 2017 yılına ait İşçi Sınıfı Eylemleri Raporunu hazırladı.

Yıl içindeki bütün ulusal ve mahalli yazılı basın haberlerini tarayarak oluşturdukları rapordaki verilere göre işçi eylemleri bir önceki yıla kıyasla 1.8 kat arttı. 

Bu artışın sebebi olarak ise KHK ile işlerinden atılan kamu çalışanları ile metal sektöründe gerçekleşen eylemler gösteriliyor.

Metal sektöründe Birleşik Metal-İş ve Türk-Metal ve kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilenlerin yoğun olduğu iş kolunu temsil eden Eğitim-Sen öne çıkıyor. Emek Çalışmaları Topluluğu’nun 12 Temmuz Perşembe Günü saat 18.00’da Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde yapacakları raporda öne çıkan başlıklar Bağımsız İletişim Ağında yer alan habere göre şu şekilde: 

Günde ortalama 3,6 eylem

Rapora göre 2017 yılı içinde basına yansıyan bin 313 işçi ve memur eylemi gerçekleşti. Bir başka ifadeyle gün başına düşen ortalama eylem sayısı 3,6 oluyor. Bu eylemler arasındaki vak’aları incelediğimizde de toplam vaka sayısının 607 olduğunu görüyoruz. Bu vak’alar arasında ise iş yerinden kaynaklanan eş zamanlı ya da yakın aralıklarla organize edilen eylem sayısı 430 iken çalışma hayatına yönelik genel taleplerin dile getirildiği genel eylem sayısı 144 ve bir iş yeri eyleminde devam eden bir mücadeleyle dayanışma için yapılan eylem sayısı ise 33 olarak veriliyor.

Huzursuzluk 1.8 kat arttı

Bu verİler bir önceki yıl gerçekleşen eylem sayısıyla kıyaslandığında, işçi eylemleri sayısında 1.8 kat artış olduğu gözlemleniyor. Raporda bu artışın sebebi olarak ise metal işkolu olan MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) grubuna bağlı 59 iş yerinde tespit edilen 297 eylem ile yayınlanan KHK’lar ile kamu kurumlarından atılan memurların farklı illerde gerçekleştirdikleri eylemler gösteriliyor. KHK’lar sebebiyle işten atılan kişilerin düzenlediği 336 tekil eylem bulunuyor.

Çoğunluk özel sektör

Eylemlere katıldığı tesbit edilen yaklaşık işçi sayısı 77 bini buluyor. Bu işçilerin yüzde 44 ünü özel sektörde çalışan kadrolu işçiler, yüzde 24’ünü memurlar, yüzde 13’ünü özel sektör firmalarında çalışan taşeron işçiler, yüzde 11’ini ise kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler oluşturuyor.

 

Etiketler: khk
Okunma Sayısı: 3794
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı