"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

''FETÖ’cü değil darbeciyim'' diyen general: Erdoğan’ı öldürme amacımız yoktu

30 Temmuz 2016, Cumartesi 18:50
Darbe girişimi gecesi Marmaris’te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu otele baskın düzenleyen timi yöneten Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, amaçlarının hedefi ‘canlı’ ele geçirmek olduğunu söyledi. Sönmezateş, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) personeline hedef kişinin Erdoğan olduğunu söylemediğini de belirtti.

Ankara’da yakalanan Sönmezateş, savcılığa ifade vermeye götürülürken “Evet ben darbeciyim. İsterlerse beni idam etsinler. İdam cezamı versinler ama ben FETÖ’cü değilim” diye bağırmıştı. Darbe girişiminin başarılı olması durumu için hazırlanan atama listelerinde Sönmezateş’in ismi MİT müsteşarı olarak geçmekteydi.

Semih Terzi bahsetti

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre, Sönmezateş’in Muğla 2’inci Sulh Ceza Hâkimliği’nde verdiği yedi sayfalık ifadeden satırbaşları şöyle:

“11 Temmuz’da Milsec adlı güvenli hattan, rutinde olduğu gibi Özel Kuvvetler’den Tuğgeneral Semih Terzi (15 Temmuz gecesi Ankara’da bir astsubay tarafından vurularak öldürüldü) beni aradı. Ancak bu sefer benimle PKK ile ilgili konuşmadı. Ülkenin zor günler geçirdiğini, rahatsızlık duyduğunu, benim de onun gibi düşünüp düşünmediğimi sordu. Bana ihtilalden bahsetmedi. Ancak bu jargon bizde ihtilali çağrıştırmaktadır. Ben onun gibi başka kimlerin düşündüğünü, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı Paşa’nın, Genelkurmay Komutanı’nın, diğer kuvvet komutanlarının da bu düşünceye destek verip vermediklerini sordum. Onların da bu şekilde düşündüklerini söyledi.”

Görevim Erdoğan’ı getirmekti

Sönmezateş’in ifadesine göre 13 Temmuz’da Terzi kendisini bir kez daha aradı: “Bu kalkışmanın geçmiştekilere benzer olacağını, ancak çok hızlı gerçekleşeceğini, cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin öncelikle alınıp mahkemeye sevk edileceklerini, yargılama konularının da çözüm sürecindeki hatalar, rüşvet iddiaları, IŞİD’in her yere elini kolunu sallayarak gitmesi gibi iddialar olacağını söyledi. Görevimin ne olduğunu açık anlatmasını istedim. Kendisinden o tarihte cumhurbaşkanı her nerede bulunuyorsa oradan alıp refakatçi olarak Ankara’ya getirmek olduğunu öğrendim.”

MAK personeline olay günü Erdoğan’ı yakalamaya gittiklerini söylemediğini belirten n Sönmezateş, o günü şöyle anlatmaya başladı: “Ramazan Elmas albayın odasına gittim. Kendisine özel bir görev olduğunu, İstanbul’dan helikopterle Özel Kuvvetler personelinin geleceğini, buradaki MAK ekibiyle birlikte bir yere gideceğimizi söyledim. Ancak kendisine cumhurbaşkanına ilişkin plandan bahsetmedim. Onun da böyle bir plandan haberi yoktu. Ramazan Elmas Albay’ın odasına MAK Komutanı Taner Berber binbaşıyı çağırdım. MAK ekibinin malzemelerinin hazırlanmasını istedim. Saat 22.00 civarında Özel Kuvvetler helikopterlerle indi. Bu helikopterler İstanbul’dan geliyordu. Tek tek saymadım, iki SAT personeli de bu sayıya dahil mi bilmiyorum ancak pilotlar hariç MAK ekipleriyle birlikte 27-28 kişilik bir grup oluşturduk. Bu, beklentimin yarısı idi. Şükrü binbaşı, cumhurbaşkanının yanında üç dört kişilik bir koruma ekibi olduğunu, tatil modunda olduklarını, Özel Kuvvetler’in operasyonu gerçekleştireceğini, MAK ekibinin ise geri emniyeti alacağını dolayısıyla sayının yeterli olduğunu söyledi.”

Sönmezateş, Marmaris’teki saldırıyı planlayanlardan Binbaşı Şükrü Söymen’in, darbeden bir hafta önce İstanbul’da kendisine, “Hazır ol, bu hafta şenlik var” dediğini de öne sürmüştü.

Genelkurmay içinde sanmış, Erdoğan’ı öldürme amacı yokmuş

Hazırlık sırasında tüm personelin cep telefonlarını kapattırdıklarını belirten Sönmezateş, personele sadece TSK’nın ülke yönetimine el koyduğunu açıkladığını belirtti.

“Hem Semih paşanın telefondaki sözleri hem de genelkurmayın internet sitesinde yapılan bu açıklama üzerine bende taşlar yerine oturdu ve bu girişimi genelkurmay başkanıyla birlikte tüm kuvvet komutanlarının desteklediği düşüncesine kapıldım” diyen Sönmezateş, şöyle devam etti: “Ekibe Şükrü binbaşının emri altında olduklarını söyledim. Çünkü aşağıya inip operasyonu o gerçekleştirecekti. Benim helikopterde kalma sebebim şudur: Yukarıdan, aşağıda yaşanan olayları net bir şekilde görme imkânım olacaktı. Şükrü binbaşıyla telsizle irtibat kuracaktık. MAK personeline operasyonun mahremi yani hedef alınacak kişinin cumhurbaşkanı olduğunu ben hiç deklare etmedim. Özel Kuvvetler’den de kimseye bu durumu söylemedim. Pilotlara dahi bu durumu söylemedim. Hatta helikopterdeki teknisyen uçuş sırasında olağan dışı bir durumun olduğunu fark ederek bana yanlış bir şey yapıp yapmadığımızı sordu. Ben de ona yanlış bir şey yapmadığımızı söyledim. Bizim öldürmek gibi bir amacımız yoktu, öyle olsa bomba atar ölümünü sağlardık. Tersine canlı olarak alıp Ankara Akıncı Üssü’ne nakletmek görevi edinmiştik. Cumhurbaşkanını alıp helikopterle Dalaman’a indirip oradan uçakla Ankara’ya götürüp Akıncı Hava Üssü’ne teslim edecektik. İsim olarak kime teslim edeceğimi bilmiyorum. Görevim uçuş sürecinde cumhurbaşkanına refakat etmekti.”

Şükrü Söymen’in gece önce operasyonun iptal olduğunu, sonra da yeniden başlayacaklarını söylediğini, bu nedenle yarım saat kaybettiklerini belirten Sönmezateş, “Şimdi düşündüğümde bir üst iradenin bizi orada kasıtlı olarak beklettiğini düşünüyorum. Zamanında yola çıksaydık hedefimizi bulacaktık. Bu sırada saat 02.15-02.30 civarı idi. Bir veya bir saat 15 dakikalık uçuş süremiz oldu. 03.30-03.45 civarında otelin olduğu yere geldik. Plana göre önce biz iniş yapacaktık.”

Sönmezateş’e göre, amaçları Erdoğan’a ya da ailesine zarar vermek değildi, mukavemet olması halinde belden aşağılarına ateş ederek etkisiz hale getireceklerdi.

Tutuklu tümgeneral şunları söyledi: “Yanında oğlu veya eşi veya diğer akrabaları olsaydı dahi hedefimiz sadece cumhurbaşkanını almaktı. Şükrü binbaşıya operasyon öncesinde mukavemet olması halinde ne yapacaklarını sorduğumda öncelikle ‘Yat’ komutu vereceklerini, uymama halinde önce belden aşağı ateş ederek yaralama yoluyla mukavemet edeni etkisiz hale getirmeyi planladıklarını söylemişti. Bizim sivillerle ilgili herhangi bir insanlık dışı planımız bulunmamaktaydı.”

Askerleri otele indirdikten sonra helikopterde kalan Sönmezateş, yakıt sorunları nedeniyle Imsık meydanına indiklerini, operasyonun başarısız olduğunu Şükrü Söymen’den öğrendiğini belirtti.

DHA

Okunma Sayısı: 3532
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • abuzuddın

    30.7.2016 19:42:40

    Evet bu işi cemaat yapmadı ama bir el öyle olmasını istedi.Zira bu ülkenin içten çökertilmesi için bundan daha iyi bir bahane olmazdı.İnanmıyorsanız sonuca bakın ülke ne halde

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı