"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fişleme genelgesi geri çekilmeli

23 Şubat 2016, Salı
MAZLUMDER; Başbakanlığın valiliklere gönderdiği “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında” başlıklı genelgesinin hukuk devleti, hukuk güvenliği ve hukuki öngörülebilirlik ilkeleri ile insan haklarına açık aykırılıklar içerdiği belirtilerek genelgenin derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Mazlumder Genel Merkezinden yapılan açıklamada, Başbakanlığın 16.02.2016 tarihinde valiliklere gönderdiği “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında” başlıklı genelgesinin hukuk devleti, hukuk güvenliği ve hukuki öngörülebilirlik ilkeleri ile insan haklarına açık aykırılıklar içerdiği belirtilerek genelgenin derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade edildi. Başbakanlık genelgesinde, “terör örgütleri yanında legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten” yapılarla hukuki zeminde mücadele yürütüldüğü;  “devletin ve ülkenin menfaatlerini korumakla yükümlü olan kamu çalışanlarının hizmet içi ve dışındaki davranışlarının, resmi sıfatlarının gerektirdiği niteliklerle bağdaşır” olması gerektiği;  “amirlerin maiyetlerinde çalışanların görevlerini anayasa ve kanunlara uygun olarak yerine getirip getirmediğini takip ve kontrol etmekle yükümlü oldukları” ifade edildiği hatırlatılan açıklamada, ayrıca genelgede sabit suçu olmayan kamu çalışanları ile herhangi bir yasal kısıtlaması bulunmayan sivil toplum kuruluşlarının da “terör örgütlerine yardım ettiği” iddiasıyla onları zan altında bırakıldığı belirtildi.

HUKUKA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI

MAZLUMDER açıklamasında şöyle denildi: “Yasal olanı belirleme yetkisine sahip yasama organı ile yasal olmayanın karar vericisi olan yargı organının yetkilerinin yürütme eliyle yürütmeye devredildiği bu genelge, bu yönüyle kuvvetler ayrılığı ilkesini ihlal etmekte, anayasaya ve evrensel normlara açıkça aykırı bir kategori olan ‘legal görünümlü illegal’ kategorisi oluşturarak da hukuk güvenliği, hukuki öngörülebilirlik ve hukuk devleti ilkelerinin açıkça çiğnenmesi sonucunu doğurmaktadır. Hukukla bağdaşmayan bir şekilde uydurulan ‘legal görünümlü illegal’ kategorisi ile legal alan flulaştırılıp hukuki güvence ortadan kaldırılmaktadır. 

28 ŞUBAT SÜRECİNDE ACI BİR ŞEKİLDE TECRÜBE EDİLDİ 

MAZLUMDER açıklamasında, gerek Türk Ceza Kanunu ve bağlantılı ceza mevzuatı gerekse Devlet Memurları Kanunu ve bağlantılı disiplin mevzuatının, genelge içeriğindeki suç konusu eylemlerle alakalı detaylı düzenleme ve yaptırımlar içermekte olmasına rağmen, devlet erkinin bu genelgedeki gibi hukuk dışı yöntem ve araçlara başvurmasının tipik örnekliğini ve bu yaklaşım ve uygulamaların zulmünü bu toplum ile şu anda bu genelgeyi yayınlayan hükümet ve müntesipleri de dahil olmak üzere yakın tarihimizdeki menfur 28 Şubat sürecinde çok acı bir şekilde tecrübe edildiği bildirildi.

Haber Merkezi

Etiketler: mazlumder
Okunma Sayısı: 2288
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı