"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geleceğin hukukçuları Yassıada'daki törenle mezun oldu

16 Haziran 2015, Salı 13:42
İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, adı Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak değiştirilen Yassıada'da düzenlenen törenle mezun oldu.

Törene katılacak öğrenciler, öğretim üyeleri ve diğer davetliler, sabah saatlerinde Üsküdar ve Eminönü’ndeki iskelelerden motorlara binerek adaya geldi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekrem, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Ceylan, hukuk fakültesinin akademik kadrosu, İTO yönetim kurulu ve meclis üyeleri, üniversitenin mütevelli heyetiyle mezun olacak hukuk fakültesi öğrencileri tören öncesi, Celal Bayar, Adnan Menderes ve diğer Demokrat Partililer’in yargılandığı, mahkemeye çevrilen spor salonunu gezerek, fotoğraf çektirdi.

Yargılamaların yapıldığı tarihte hukuk fakültesi öğrencisi olan İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan İçel, salonda izlediği duruşmalarla ilgili anılarını katılımcılara aktardı.

Mahkeme salonu ziyaretinin ardından katılımcılar, mezuniyet töreninin yapılacağı alana geçti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ataşehir Mimar Sinan Camii İmamı ve Dünya Kuran-ı Kerim Okuma Birincisi Hafız Rıza Günay Kuran-ı Kerim tilaveti sundu.

"Asıl mesele geçmişte yaşananları bilmek ve ders çıkarmak"

Rektör Ekren tarafından takdim edilen cübbeyi giyen Çağlar, Demokrasi ve Özgürlük Adası’nın 55 yıl önce başlayan hazin bir hikayenin yazıldığı, bir başbakan, iki bakan, kısacası milli iradeyi idam sehpasına götüren, Türk siyasi tarihine düşen kara lekenin adresi, hukukun katledildiği yer olduğunu kaydetti. 27 Mayıs’a, 1960 Darbesi’ne kadar eski adıyla Yassıada’nın Bizans’ın sürgün yeri, asırlar boyunca bakılmayan, bakılsa da görülmeyen çok da önemli olmayan gözden uzak bir kara parçası olduğunu anlatan Çağlar, darbenin ardından başlayan tutuklamaların Yassıada’yı hapishaneye çevirdiğini hatırlattı.

Çağlar, pek çok insanın hürriyetinin burada gasp edildiğini, milletin iradesinin Yassıada’ya sürgüne gönderildiğini aktaran Çağlar, 11 ay süren yargılamalarda yöneltilen iddiaların, yapılan hataların, her hukuk öğrencisinin alması gereken derslerle dolu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Ceza Muhakemesi nasıl hiçe sayılır, Usul Hukuku nasıl görmezden gelinir, hukukun temeli olan insan hak ve özgürlükleri nasıl rafa kaldırılır… İşte Yassıada yargılamaları bütün bunları görebileceğimiz bir ibret vesikasıdır. Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, İmralı Adası’na kurulan darağacına buradan gitti. Bu yüzdendir ki Yassıada’nın vicdanlardaki adı 55 yıldır ‘Yaslıada’dır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Yassıada, Demokrasi ve Özgürlük Adası'na çevrildi. Adalar üzerinde yapılacak yeni yatırımlarla burada yeni sosyal alanlar oluşturulacak. Tüm halkımıza, ülkemize gelen ziyaretçilere açık olacak. Yassıada, Türk demokrasisi için bayrak vazifesi görecek bir yer olacak. Eminim burada kökleşen demokrasi ve özgürlük sevdası, pırıl pırıl hukukçuların elinde geleceğe taşınacaktır. Kiminiz hakim, kiminiz savcı, kiminiz avukat olacak, adaletin terazisini elinizde tutacaksınız. Bu adada yaşananları hiç unutmayın ki bir daha böyle acılar yaşanmasın.

Asıl mesele geçmişte yaşananları bilmek ve ondan gereken dersleri çıkarmaktır. Hukukun her bireyi eşitlik çerçevesinde koruyup kollayan kalkanı ortadan kalkarsa ya da hukuk bir takım siyasi emellerin aracı haline gelirse, buradaki acı tecrübeler gibi örnekler tekrar tekrar yenilenir.”

Çağlar, konuşmasını şair Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Yassıada” şiirinden bir dörtlükle tamamladı.

İyi işleyen hukuksal sistem vurgusu

Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren de ülkelerin, kapasite ve performanslarının güncellenmesinin, sürdürülebilir mukayeseli rekabet avantajı elde etmelerinin, evrensel standartlarda iyi işleyen hukuksal, siyasal sistemle yakın ilişki içinde olduğunu söyledi.

Yassıada'nın, ülkenin hukuk tarihinde ve siyasi hayatında bireyleri, toplumu derinden etkileyen kararların alındığı mekanlardan olduğunu ifade eden Ekren, "Bu mekanın yeni adına uygun etkinliklere ev sahipliği yapması, hem geçmiş dönemin hafızasının korunmasına hem de demokrasi ve özgürlük bağlamında ulusal ve küresel ölçekte en iyi örneklerin ortaya konulmasına, tartışılmasına ve kurgulanmasına vesile olacaktır" dedi. 

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Ceylan da eski adıyla Yassıada’nın tarihçesi ve buradaki yargılamalar hakkında bilgi verdi. Ceylan, tören öncesi yargılamaların yapıldığı mahkeme salonunu gezdiklerini hatırlatarak, "Boş bir salona girdik. Aradan 55 yıl geçmiş. Hatıralarda ve gönüllerde olana dikkat etmek lazım. O yüzden insanın hayatında davranışlarına dikkat etmesi gerekiyor. Tarih bunları kaydediyor" dedi.

Okul Birincisi Mesut Kayacı da Türk hukuk tarihinde, demokrasi ve hukuk adına en derin acıların yaşandığı Yassıada’da, konuşma yapmanın kendisi için bir ödül ve gurur olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından İTO Başkanı Çağlar, fakülte birincisi Kayacı’ya plaket takdim etti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden bu eğitim yılında 156 öğrenci mezun olurken, adadaki mezuniyet törenine en başarılı 40 öğrenci katıldı.

AA

Etiketler: yassıada, mezuniyet, hukuk
Okunma Sayısı: 2553
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı