"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gıda mühendisleri kadro istiyor

17 Aralık 2014, Çarşamba 16:16
Atanamayan Gıda Mühendisleri, Tarım ve Gıda Bakanlığı bünyesinde çalışan Gıda Mühendisi sayısının azlığına dikkat çekerek atama talebinde bulundu.

Yıllarca büyük umutlarla okuyan, ancak ne özel sektörde, ne de devlette iş imkanı bulamadıklarını belirten gıda mühendisleri, devlette istihdam edilmelerinin kayıp olmayacağını ve halk için sağlık anlamına geleceğini ifade ettiler.

"Gıda Mühendisleri olarak bu mesleğe önem verilmezse oluşabilecek tehlikeleri biliyor ve bu tehlikelere karşı önlem alınmasını istiyoruz" diyen gıda mühendisleri, kadro verilmediği için yapılan gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu ve böyle devam edildiği takdirde halk arasında hastalıkların giderek artacağını öne sürdüler.

MESLEK BİTME NOKTASINA GELDİ

Gazetemize açıklamalarda bulunan gıda mühendisleri, mesleklerinin bitme noktasına geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Yıllarca büyük umutlarla okuyan biz gıda mühendisleri, ne özel sektörde ne devlette maalesef iş bulamıyoruz. Her yıl artan mezun sayımız, daraltılan yetki alanlarımız, devlette ihtiyaç olduğu söylendiği halde bütçeden geçmediği gerekçesiyle açılmayan kadrolar ve bu durumları fırsata çevirerek bizleri asgari ücretle çalıştıran özel sektör mesleğimizi bitirme noktasına getirdi. Bu dosyayı hazırlamaktaki amacımız yılda yaklaşık 4500 mezun kapasitesine ulaşmış olan gıda mühendislerinin çalışma alanlarının, önümüzdeki yıllarda daha büyük bir sıkıntıya dönüşmeden bir düzene kavuşturulmasını ve halkımızın güvenilir, sağlıklı gıdaya ulaşmasını sağlamaktır. 

2014 Ağustos ayı sonu itibarı ile 384bin gıda denetimi yapıldığı açıklanmıştır. Basit bir orantı ile yılsonu denetleme sayılarının 512bin civarında kalacağı ve yine yeterli sayıya ulaşılamayacağı görülmektedir. Yine Eylül 2014 verilerine göre 5023 denetim personelinin sadece 1075'i Gıda Mühendisidir. Verilere göre geçen her bir yıla rağmen GTHB verilerinde maalesef halk sağlığı adına bir ilerleme olmamaktadır. İlgili alanları, bir kısmının teknik bilgi sahibi Gıda Mühendisleri yerine, birkaç haftalık kurslarla denetmen sıfatı verilen çalışanların denetlemiş olması gerçekleştirilmiş olan denetimlerin % kaç oranda verimliliğe sahip olduğu hakkında soru işareti yaratmaktadır. Oysaki bir gıda mühendisi gıda denetimi konusunda kurs görmeye ihtiyaç duymadığı gibi eğitim verecek konumdadır.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN

Gıda mühendisleri sorunların çözümü için de şu önerilerde bulundu:

GTHB 20bin boş kadrosuna ihtiyacı dahilinde gıda mühendisi alımlarını yapmalıdır. Bu şekilde hem ihtiyacı olan yetişmiş personele sahip olarak yetersiz denetim şikayetlerinden kurtulacak hem de özel sektör kapısındaki yığılmayı rahatlatacaktır.

5996 sayılı kanunda düzenlemeler yapılarak gıda mühendislerine özel sektörde iş imkanı sağlamalıdır. Bu sayede kendini geliştirebilen gıda mühendisleri hak ettikleri maaşları büyük firmalarda kazanabilirken; bir işim olsun yeter amacı taşıyan meslektaşlarımda daha uygun maaşlarla daha küçük işletmelerde çalışması imkanı bulacaktır. Bu şekilde küçük firmalarda ağır maddi yük altına girmeden oto kontrol mekanizmasının bir parçası olacak, mühendisinin becerisi doğrultusunda daha rahat büyüme sağlayacaktır.

Her okula bir gıda mühendisi atanarak İlköğretimin her basamağında gıda güvenliği, israfı engelleme, obeziteye önlem, toksikoloji bilgimiz sayesinde de ergenlik dönemine girmekte olan 7. ve 8. sınıf öğrencilerine sigaranın, alkolün ve uyuşturucunun zararları üzerine öğrencilerin eğitimi, kantinlerinde günlük denetimi yalnızca bir gıda mühendisi tarafından sağlanabilir.

GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Gıda Mühendisliği, gıda hammaddelerinin sınıflandırılarak en doğru ürüne en doğru tekniklerle işlenmesini planlayan, uygulanmasını sağlayan, sonrasında elde edilen verileri inceleyerek her defasında bir sonraki üretimde iyileştirmeyi hedefleyen meslek dalıdır. Gıda Mühendisleri tüm bu işlevleri yerine getirirken, gıda üzerine aldığı bilimsel ve teknolojik bilgileri kullanarak minimum maliyet, maksimum verim elde etmeyi hedefler. Gıda maddelerinde minimum israf ve besleyici değer kaybını gözeterek halk için en sağlıklı ürünü elde etmeyi amaçlar.

İstanbul / Mücahit Çakır

Okunma Sayısı: 2950
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • aslıhan

    17.12.2014 19:29:02

    Gida mühendislerine verilen sözler tutulmalı artik!

  • Sercan Yıldız

    17.12.2014 17:49:42

    Son derece önemli olan güvenilir gıda konusunda gıda mühendislerinin önemine ve sıkıntılarımıza vurgu yaptığınız için çok teşekkürler.

  • Derkan BERK

    17.12.2014 17:08:43

    Bravo... Yine isabetli bir mevzuya parmak bastınız. Sn. Bakan Mehdi Eker Bakanlığa atandığından bu yana Gıda mühendislerinin istikbali kalmadı. Sn. Bakan bu konudan haberdar değilse müşavirlerini değiştirmeli. Bu kadar Gıda Mühendisi işsiz geziyor ve bizim en büyük problemlerimizden bir tanesi de "Sağlıklı Gıda Üretim ve Denetimi" ... Acil ve çok sayıda Gıda mühendisine ihtiyacı olan bir ülkede Gıda mühendisleri işsiz kalıyorsa söylenecek söz bitmiş demektir !!!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı