"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

GÖNÜL BİRLİĞİ KAPISI

18 Ocak 2012, Çarşamba
İZMİT'İN şirin ilçesi Darıca’ya inşa edilen ve Anadolu’nun üç büyük devletini simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, kısa sürede şehrin simgesi oldu.

Paris’in Eyfel’i, Darıca’nın Gönül Birliği Kapısı var

İZMİT'İN şirin ilçesi Darıca’ya inşa edilen ve Anadolu’nun üç büyük devletini simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, kısa sürede şehrin simgesi oldu. Darıca’yı ziyaret edenler, kapının önünde fotoğraf çektirmeden geri dönmüyor. İzmit’in şirin ilçesi Darıca, tabiî güzellikleri, yeşil alanları ve hayvanat bahçesinin yanında şimdi bir güzelliğiyle daha anılıyor. Sanat İstanbul imzalı devasa boyutlardaki Gönül Birliği Kapısı, ilçeye gelenleri karşılıyor. Anadolu medeniyetinin son üç büyük devleti olan Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, Paris’in Eyfel Kulesi gibi Darıca’da çektirilen hatıra fotoğraflarının ayrılmaz parçası oldu.

SELÇUKLU, OSMANLI VE CUMHURİYET
Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın “Hizmet gönül işidir” anlayışıyla adını koyduğu ve hayata geçirdiği projelerden biri olan Darıca girişindeki Gönül Birliği Kapısı herşeyden önce devasa boyutlarıyla görenleri şaşırtıyor. Sanat İstanbul tarafından projelendirilen ve uygulanan bu şehir kapısında kullanılan figürlerin her birinin özel bir anlamı var. Anadolu’da kurulan Türkiye’nin de içinde olduğu son üç büyük devletten izler taşıyan kapı, adeta Darıca’nın Doğu’nun Batı’ya açılan kapısı olduğunu haykırıyor. Avrupa’ya sefere çıkan Müslüman ordularının İstanbul’dan önceki son mola yerinin Darıca olduğunu hatırlatıyor.

KAPI ÜÇ KATLI APARTMAN BOYUNDA

KAPININ tepe noktasında duran yıldız, hilâller ve süslemelerin her birinin bir karşılığı var. Kapının kündekârî süslemeleri Selçuklu Devleti’nden günümüze kalan en kıymetli süsleme sanatlarından biri. Kapıda kullanılan hilâllerin içerisindeki bu süsleme sanatının ana parçası olan ve Selçuklu Devleti’nin mimarî sembolü olarak bilinen 8 köşeli stilize yıldız, sayısal olarak ‘merhamet, şefkat, sabır, doğruluk, sır tutmak, sadakat, tevazu, cömertlik ve şükür’den oluşan sekiz erdemi temsil ediyor. Hilâller ise üç kıt'aya yayılan ve dünyanın önemli bir bölümüne hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünün bir ifadesi. Kapı süslemesinde en tepede kullanılan yıldız ise Cumhuriyet’in ve dolayısıyla bir arada yaşamanın sembolü. Yıldızın en tepede konumlanması Cumhuriyet’in bina edildiği medeniyet birikiminin temellerinin sağlamlığına ve iki köklü medeniyetin birikimlerinin üzerinde yükselmesine işaret ediyor. Proje ise Sanat İstanbul imzası taşıyor. 

Okunma Sayısı: 2722
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı