"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Görülmemiş bir afet

28 Eylül 2018, Cuma 19:47
Bingöl’de başlayarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde görülen arı ölümlerini değerlendiren üreticiler ve uzmanlar sorunun ciddÎ olduğunu belirtti ve şunları dedi: “Bu yıl görülmemiş bir afet var.”

Bingöl’de son günlerde yaşanan toplu arı ölümleri, kışa hazırlık yapan üreticileri endişelendirdi. Şehirde arıcılık yapan bal üreticileri, kovanlarda toplu ölümlerin görülmesi üzerine durumu Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliğine bildirdi. Bunun üzerine çeşitli üniversitelerin uzmanlarından oluşan bir heyet inceleme yapmak üzere kente davet edildi. Heyet adına açıklama yapan Prof. Dr. Levent Aydın, sadece Bingöl’de değil, Türkiye genelinde arılarda azalma görüldüğünü söyledi. 

CiddÎ bir sorun var 

Aydın, “Ciddî bir soruna benziyor, ama laboratuvar sonuçları çıktığında daha da belli olacak. Kovanların gücünün çok zayıf olduğu, ölüm oranlarının normal hudutlarının üzerine çıktığını görmekteyiz. Hem numunelerimizi alacağız hem de döndüğümüzde çalışmamızı bir rapor halinde hem Türkiye hem de Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliğine sunacağız.” ifadelerini kullandı.

130 KOVANDAN 50-60 TANE KALDI

Bal üreticisi Alaattin Bucuka da sezonun iyi geçmesine rağmen arıların randıman vermediğini söyledi. Bucuka, “Bu yıl gerçekten görülmemiş bir afet var. Genelde sene güzel geçti. Arılar randıman vermedi, meyve, sebze randıman vermedi. 130 kovanımdan şu anda 50-60 kovanlık arı kalmış. Arı, bu sene çok büyük bir kayıp verdi. 50 yıldır bu mesleği yapıyoruz, böyle bir felâketle karşılaşmadık.” diye konuştu.

Haber Merkezi

Etiketler: arı, Bingöl, bal
Okunma Sayısı: 5377
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    29.9.2018 15:23:52

    Peygamberimiz ASM Dünya'da Kiyamet Öncesi ilk yok olacak nimetin BAL olacagini belirtmis. BALI yapan arilar olmayinca böyle olur ve arilar olmayinca FAUNA denen bitki alemi de kisa zamanda telef olur. Beşerin elinin karıştığı herşeyde Ahirzamanda olumsuz neticeler daha ziyadesiyle oluyor. Netice belli ve insanoglu hangi hamleyi yaparsa yapsin şah-mat. 610+ 1500 =2110 - 2018= 92 sene Dünyanin ömrü kaldigini farzetsek 5 milyar senelik bir ömre sahip Dünya SEKERAT VAKTININ son dakikasinin saniyelerini yasiyor gibi.

  • Mustafa Zakir Çağlayan

    29.9.2018 01:56:53

    Arı ölümlerinin nedeni bu yıl özellikle nohut ekimi sonrası nohutlara en az üç defa verilen zehirdir. Bu sene Türkiyenin tamamında çok fazla ekilen nohuta verilen zehir polenlere bulaşmış ve bu zehirli polemiğe arılar kovanlarına taşımışlardır. Arıların büyük kısmı zehirli nektar ve polenden sezonda örmüşler, ölmeyenlerde bu zehirli nektar ve poleni kovana taşımışlardır. Son güz dönemi kışa çok tavrıyla girmek için yavrulara verilen bu zehirli polen ve nektar yavruları öldürmüş. Işçi arılarda yaşlanıp ölünce kovanlar sönmeye başlamıştır. Bu vaka sadece nohuta değil, ayçiçeğinde, pamuktan ve diğer tahıllarda da olmuştur. Tarım Müdürlükleri ve bitkilerde hiç bir önlem almamışlardır. Tarım Müdürlüğü mühendisleri de ÇKS dosyalarıyla evrak memurluğu yapmaktadırlar. Lütfen bu konularda planlar programlar yapalım. Zehirli ilaç denetimlerini sıklaştıralım. Görevliler görevlerini sahada yapsınlar. Aksi halde telafisi mümkün olmayan sıkıntılar yaşarız.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı