"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Güneydoğu’da ‘taziye ekonomisi’: Cenaze sahipleri kredi çekmek zorunda kalıyor

13 Aralık 2017, Çarşamba 10:34
Güneydoğu Anadolu’da aileler taziye evi maliyeti yüzünden kredi çekmeye başladı.

Habertürk’ten Veysi İpek’in haberine göre taziye çadırlarında üç gün öğle ve akşam yemeği veriliyor. Gelenlerin bazen binleri bulduğu taziye yemekleri için kişi başı 7-15 TL arası fiyat çıkıyor.

Taziye yemekleri için Güneydoğu’nun tüm il ve ilçelerinde yemek fabrikaları açıldı. Taziyelerde sürekli içecek ikramı yapılırken, yemek saatlerinde öleni ve yakınlarını tanımadığı halde ihtiyaç sahiplerinin de gidip karınlarını doyurduğu kaydedildi. Bu yemeklere en az 150 kişinin katıldığı, aşiretlerde ise bu sayının 1500’ü bulduğu belirtildi.

Mardin’de şikayetler üzerine bazı aşiretlerin akşam yemeğini vermeme kararı aldığı belirtilen habere göre, konu bölgede sosyal yaraya dönüştü.

Şikayetler üzerine cuma hutbesi okutmak durumunda kalan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen “Cenaze sahiplerinin yemek vermek zorunda kaldığı uygulama dinen de caiz ve uygun değil, ahlaken de uygun değildir” diyerek şu açıklamayı yaptı: “Çünkü herkesin imkânının aynı olmadığı aşikardır. Konuyla ilgili oluşan mahalle baskısına, ‘Cimri, babasının arkasından yemek vermedi, hayır işlemedi’ gibi eleştirilere maruz kalmamak için zaman zaman gayri meşru yollara da müracaat etmektedirler. Kimisi evindeki geçim kaynağı olan ineğini kesmek zorunda kalıyor kimisi de dinin asla cevaz vermediği faizle kredi çekip taziye yemeği veriyor. Faizle kredi çekmek haramdır, o yemeği ikram etmek de yemek de haramdır. Şikâyetler üzerine cuma hutbesi okuttuk. İlçe müftülerimiz taziye evi sorumluları, dernek başkanlarıyla, dernek sorumlularıyla toplantılar yaptılar. Taziye adabını anlatan tabelalar yaparak taziye evlerine dağıttık.”

Okunma Sayısı: 2366
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdurrahman KOÇAK

    14.12.2017 08:34:45

    Maddi Durumu ve imkanı olanlar için güzel bir uygulama fakat gitgide mahalle baskısına dönüşüyor ve dönüştü.Sıkıntılı bir konu haline geldi.Bu konuda Diyarbakır müftülüğü güzel bir konuya temas etmiş.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı