"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hakimlerin kılavuzu adalet olmalı

30 Ocak 2019, Çarşamba 18:05
Özgürlük Araştırmaları Derneği‘nin kurucularından Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, “Hâkimlerin görevlerini yaparken temel kılavuzlarının normal olarak adalet olması beklenir” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, ‘’Yargıda Birlik Derneği’’nin bastırıp dağıttığı ve Adliyelerde bazı hâkim ve savcıların masalarının üzerinde bulundurdukları bir masa takviminde yer alan “Ne zulüm, ne merhamet, sadece adalet için” mottosuyla ilgili olarak sosyal medya hesabında bir değerlendirme yayınladı. Prof. Dr. Mustafa Erdoğan’ın Facebook hesabında (30 Ocak 2019) yer alan değerlendirmesi şöyle: 

“Ahmet Battal’ın dünkü köşe yazısından öğrendiğime göre, ‘’Yargıda Birlik Derneği’’nin bastırıp dağıttığı ve Adliyelerde bazı hâkim ve savcıların masalarının üzerinde bulundurdukları bir masa takviminde şu motto yer alıyormuş: “Ne zulüm, ne merhamet, sadece adalet için” “Hukuk Profesörü olan Ahmet Battal’ın –galiba nezaketen- anlam vermekte zorlandığı bu mottonun bana düşündürdüklerini sizinle paylaşmak isterim.

“Makemelerin hukuk yoluyla ‘’adalet dağıttıkları’’ varsayıldığına, daha doğrusu adalet dağıtmaları gerektiği kabul edildiğine göre, hâkimlerin görevlerini yaparken temel kılavuzlarının normal olarak adalet olması beklenir. Meşhur Roma vecizesinde dendiği gibi: Fiat justitia pereat mundus: ‘’Adalet yerini bulsun da isterse dünya yıkılsın!’’

“Hadi onu geçtik, Türkçedeki ‘’Adalet mülkün temelidir’’ vecizesi neden yetmiyor bu ‘’iktidara yakın’’ yargıç ve savcılara da, ‘’adalet’’in yanında –sözde eleştirel bağlamda da olsa- ‘’zulüm’’ ve ‘’merhamet’’e de yer veren bir cümleyi kendilerine kılavuz ediniyorlar.

En başta, ‘’merhamet’’in adaletin karşısında, üstelik ‘’zulüm’’le birlikte konuşlandırılmasında sizce bir tuhaflık yok mu?...

Elbette tuhaf, ama onlar için öyle olmayabilir, çünkü belki de onların asıl derdi adalet değerini vurgulamak değil, kendilerinin ‘’adaleti’’nin acımasız olduğunu hatırlatmak.

Aslında demek istiyorlar olabilirler ki, ’’biz (sözde) adaleti yerine getirirken kimseye acımaz, merhamet etmeyiz.’’ Öte yandan, adaletin zulmün karşıtı olduğu zaten apaçık değil midir?...

Öyleyse, hiç gerek olmadığı halde zulüm kelimesini neden o talihsiz mottoya dahil etmişler?... Yoksa, böylece adaletten asıl anladıklarının acımasızlık olduğunu gözlerden saklamak mı istiyorlar?...

Eğer öyleyse, zulüm karşıtlığı gösterisi bir tür ‘’rüşvet-i kelâm’’ onlar için.

Belki de böylece, ‘’adalet dağıtmak’’ adı altında, hak-hukuk tanımaz bir ‘’Devlet buyrukları sistemi’’nin acımasız ve ruhsuz icracıları olmaya talip olduklarını anlatmak istiyorlardır.

Her ne hal ise, bana öyle geliyor ki, bu söz hem AKP döneminin ruhunu, hem de AKP misyonerlerinin psikolojisini anlamak bakımından paha biçilmez değerdeki bir ipucudur.”

Haber Merkezi

Etiketler: mustafa erdoğan
Okunma Sayısı: 2426
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı