"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hem Doğu'da hem Batı'da dengeli dış politika şart

25 Ağustos 2018, Cumartesi
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. A. KASIM HAN: “TÜRKİYE, RUSYA GİBİ DİĞER İTTİFAKLARINI, ABD HARİCİNDEKİ BATI’YLA İLİŞKİSİNİ SÜRDÜRECEK ŞEKİLDE DENGELEYEBİLİR.”

Çıkarlar açısından doğru

Han, Türk dış politikasındaki son gelişmeleri yorumlarken, “Ankara, geleneksel Batı ittifakı ilişkileri yanı sıra Rusya ve diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmek ve ittifaklar yürütme peşinde. Bu yeni ittifakları Türkiye’nin çıkarları açısından doğru buluyorum” dedi.

Birbirinin yerine konulmaz

Han, “Ancak Batı ittifakı yerine bu diğer ittifakları koymamak yani birini diğeriyle değiştirmek düşüncesine de kapılmamak gerekiyor. Avrupa ülkeleri ve AB’nin Ankara’yı destekleyen açıklamalar yapmasını da önemli buluyorum” diye konuştu.

***

Dış politikada denge şart 

Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, dış politikada dengeye dikkat çekerek, Türkiye’nin Batı ittifakı yerine diğer ittifakları koymaması yani birini diğeriyle değiştirme düşüncesine kapılmaması gerektiğini vurguluyor.

Türk–Amerikan ilişkilerindeki sıkıntılı tablo nedeniyle Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, uluslar arası sistemde dönüşüm yaşanan bir dönemden geçildiğini ve Batı ittifakında kırılma gözlendiğini ifade ediyor. Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Han, Türk dış politikasını etkileyen son gelişmeleri Amerika’nın Sesi’ne yorumladı. Doç. Dr. Ahmet Kasım Han’a göre; Türkiye, değişim sürecindeki uluslararası sistemde kendisine çok boyutlu ittifaklar ile yer açma çabasında. Türk–Amerikan ilişkilerinde ise, özellikle de Washington’un, Ankara’yı adeta ekonomik yaptırımlar ve siyasi tenkitlerle hedef aldığı günler yaşanıyor. Bugünlerde Ankara, geleneksel Batı ittifakı ilişkileri yanı sıra başta komşusu Rusya olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmek ve ittifaklar yürütme peşinde. Han, Türkiye’nin yeni ittifaklar oluşturmasını kendi çıkarları açısından doğru buluyor. Ancak Türkiye’nin Batı ittifakı yerine bu diğer ittifakları koymamak yani birini diğeriyle değiştirmek düşüncesine de kapılmamak gerekiyor.

 

AB’nin Ankara’yı desteklemesi önemli 

Türkiye’nin Batı’yla ilişkileri sürdürmesi gerektiğini söyleyen Han, ABD’nin tavrına rağmen özellikle Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği’nin (AB) Ankara’yı destekleyen açıklamalar yapmasını da önemli buluyor. Han’a göre; böylece Türkiye, Rusya gibi diğer ittifaklarını ABD haricinde Batı’yla ilişkisini devam ettirerek dengeleyebilecek. Ancak AB’nin son günlerde Ankara’ya ilişkin sıcak mesajlarını ise “tam üyelik” yolunda yeşil ışık olarak görmemek lâzım.

Rusya ve Çin, Batı’nın yerini doldurabilir mi? 

Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Han, “Türkiye’nin arasının bozulduğu aktör ABD ve böylesi güçlü bir devleti dengeleyebilecek iki ülke var: Rusya ve Çin. Ama Türkiye’ye yakın olanı Rusya. Dolayısıyla Türkiye’nin, Rusya ile ilişkileri daha da gelişecektir. Sonrasında Çin ile de ilişkileri gelişecektir. Bu durum ‘Türkiye’nin uluslar arası ilişkilerinde, siyasetinde ve ekonomisinde sadece ABD’nin değil ama Batı’nın yerine doldurabilir mi?’ sorusuna ‘evet’ cevabı verilmesini gerektirmiyor. Bu noktada kurulacak neden–sonuç ilişkileri bakımından dikkatli davranmak lâzım” diyor. 

Okunma Sayısı: 1696
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı