"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hem istişare hem 'Lidere itaat' olur mu?

11 Şubat 2015, Çarşamba 10:43
Star yazarı Mehmet Metiner 'Cepheyi terk etmeyiniz' başlıklı dünkü yazısında İslâm tarihindeki savaşlarda izlenen stratejileri kendine göre yorumlayarak, İstişarenin önemli olsa da yapılması gereken asıl şeyin "liderin verdiği kararın arkasında durmak" olduğunu iddia etti.

Bedir Savaşı'nı "zaferine kibrin gölgesi değil şükrün izzeti eşlik etmiştir" diye yorumlayan Metiner "Uhud"u ise 'itaatsizliğin yıkımı' olarak tanımladı.

İşte Metiner'in yazısındaki o ilginç bölüm: 

"Liderlik: İnanç, istişare ve itaat

İnanç olmadan olmaz. Bizi var kılan ve anlamlandıran tek şey inancımızdır. Dava dediğimiz şey, işte bu inançlar manzumesidir. Bir davayı anlamlı ve başarılı kılan ise liderdir. Lidere inanç, güven, sadakat ve itaat davanın başarısı için gereklidir. Liderlik istişareyi gerektirir. İstişare inancımızın bir emri ve gereğidir. İstişare sürecinde liderin verdiği kararın arkasında durmak ise hem inancımızın bir gereğidir hem de başarı için olmazsa olmaz bir öneme sahiptir. Kimin nerede gerekli olacağına ve kimden nerede yararlanacağına liderin kendisi karar verir. Başka türlüsü yıkım ve bozguna sebebiyet verir. Bizde görev istenmez verilir, biline"

Metiner'in Herkesin fikirlerini hür bir şekilde ifade ettiği ve 1 oy hakkı olduğu meşveret-şûra ve istişare gibi meclislerden sözederken "İstişare sürecinde liderin verdiği kararın arkasında durmak ise inancımızın bir gereğidir" vurgusu yapması, akıllara, Hem istişare hem 'Lidere itaat' olur mu? sorusunu getirdi.

Haber Merkezi

Etiketler: istişare
Okunma Sayısı: 1883
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • SEZER

    11.2.2015 14:29:47

    Sayın metiner sen kendin ne söylediğini biliyor musun yoksa laf olsun torba dolsun diye sallıyor musun ne yapalım bir karar ver iştişare mi edelim lidere itaat mi edelim eğer diyorsan iştişare sonucuna lider uyuyor itaat ediyor sizde uyun itaat edin o zaman tamam yok iştişare sonucuna lider kendisi uymuyorsa iştişare kararını bırakıp lidere itaat edin diyorsan kusura bakma o zaman sende büyük bir çelişki var o iştişareyi yapan liderde de büyük bir çelişki var dır ki fikrine uymadığı zaman itaat etmeyeceği bir mevzuyu niye iştişare ediyor doğrudan dikta etsin doğrudan insanları iknaya çalışsın hiç değilse iştişare kararına uymamak gibi büyük bir sorumluluğun altına girmesin hem iştişare hem lidere itaat olurmu olmaz sayın METİNER olmaz sen uhut savaşını ve öncesindeki efendimizin (s.a.v) iştişare sini yeniden oku anlayamıyorsan anlayan bilen birinden ders al bizi yönetenlerin başına hangi dert geliyorsa iştişareye yeteri kadar önem veremediklerinden geliyor bunu da bil

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı