"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hukuk işlediğinde ihraçlar iptal olacak

02 Şubat 2017, Perşembe 00:10
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç kişilerin savunma haklarının ellerinden alındığını belirtti ve “hukuk işlediğinde ihraçlar iptal olacak” dedi.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Kanun Hükmünde Kararnameyle ile kurulan yeni araştırma komisyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kimsenin savunma  hakkını kullanmadan memurluktan ihraç edilemeyeceğini söyleyen Özgenç yeni kurulan komisyonun hukuki bir savunma alamayacağının altını çizdi.   Özgenç yargı doğru işlediğinde  ihraç kararlarının iptal edileceğini de sözlerine ekledi. 

Usul belli değil

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Özgenç usulsüz uygulamaların yapıldığını belirtti ve şu açıklamalarda bulundu: “15 temmuz darbe girişiminin akabinde ilân edilen olağanüstü hal rejiminde, somut bir suçla ilişkisi kurulsun kurulmasın, on binlerce kişi, haklarında usulüne uygun bir soruşturma yapılmadan kamu görevinden ihraç edildi. Bu insanlardan önemli bir kısmı hakkında adli soruşturma bile başlatılmadı. Ve başlatılmasını gerektirecek somut bir suç vakıası da henüz söz konusu değil. 685 s. KHK ile ihdas edilen komisyonun, bu kişiler hakkında verilen ihraç kararlarını hangi hukuk kurallarını esas alarak ve hangi usûle göre inceleyeceği henüz belli değildir.”

Komisyonun böyle bir yetkisi yok

İnsanın en tabiî hakkının elinden alındığını belirten Özgenç, “Olağanüstü hal ilânı, kişiler hakkında sorgusuz sualsiz herhangi bir yaptırım uygulanmasının yolunu açmamaktadır. İnsanın en doğal hakkı, maruz kaldığı herhangi bir suçlama karşısında kendisini savunabilmesidir. Suç işlemiş olsa bile, işlediği suçun ağırlığı ne olursa olsun, hatta suçüstü halinde yakalanmış olsa bile. Bu sebeple hakkında yaptırım uygulayabilmek için, kişiye savunma hakkını tanımak gerekir. Bu hak kullandırılmadan verilen yaptırım kararları, kişi suçüstü halinde yakalanmış olsa bile, kaldırılmalıdır .  Ve hakkında bu sebeple usulüne göre bir soruşturma süreci başlatılmalıdır. 685 s. KHK ile ihdas edilen komisyonun böyle bir yetkisi bulunmamaktadır. Bu komisyona başvuru imkanının tanınması, savunma hakkının kullanılmasının yerine ikame edilemez. Zira bu başvuru yolu, hakkında yaptırım kararı verildikten ve hatta uygulandıktan sonra kullanılabilecektir” dedi.

Önce savunma hakkı 

Savunma hakkının tanınması gerektiğini belirten Özgenç, “Savunma  hakkının kişiye, hakkında henüz bir yaptırım kararı verilmeden önce kullandırılması gerekir. Bu durum karşısında, eğer yargı doğru işleyecek olursa, somut suçla ilişkilendirilmeyen ihraç kararlarının iptal edilmesi mukadderdir” değerlendirmesinde bulundu.

Okunma Sayısı: 30856
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ersan

    2.2.2017 21:38:29

    İnşallah o günleri görebiliriz.Allah ım zerrre kadar hakkımı helal etmiyorum.İnsanın yaşama arzusunu öldürdünüz sizler Allah â havale

  • magdur

    2.2.2017 14:31:28

    Ey Yar Ey Yar bize zulm edenleri sana havale ediyoruz . Aylardan beri gozlerimiz yasli sen biliyorsun sucsuzlugumuzu. Rabbim razı olsun korkmadan dogrulari savunanlardan ve de doğru yu dile getirenlerden

  • Komisyon mağduru

    2.2.2017 12:33:23

    Sadece beni değil babamı eşimi çocuklarimi cezalandırılırdilar yıllarca ak parti ye oy vermiş ve cumhurbaşkanımızı gönülden severken üniversite Komisyonları incelenmeli

  • Samed

    2.2.2017 12:12:44

    Bencede tazminatlar bu zulümleri destekleyenlerden alınsın .O hukuk işlediği gün görüşürüz.

  • Yusuf ATMACA

    2.2.2017 09:20:54

    Ben geri döndüğümde tazminatları hazineden değil akp den almak istiyorum

  • Nabı Turak

    2.2.2017 08:24:21

    KHK magduru bırısı olarak degerlı hukuk adamızı canı gonulden alkıslıyorum . 1974 Yılından berı ıstıkametle okumaya devam ettıgım gazetemıde boyle haberlere sayfalarında yer verdıgı ıcın tebrık edıyor ıyıkı varsın YENI ASYAM dıyorum.Her zaman her yerde .Hakıkatın gur sesı kıyamete kadar mazlumların ve masumların sesı olasın ınsallah.Yenı Asyan ın tum calısanlarını tebbrık eder basarılarının devamını dılerım.Herkese selamlar.

  • Mağdur

    2.2.2017 08:00:01

    Yüreğim yanarak Allahım sen benim,çocuklarımın ve benim durumumda olan her kesin hakkını al Rabbim.ya Adl

  • Ayşe

    2.2.2017 00:03:40

    Inşallah inşallah öyle zor ki beklemek. Rabbim o günlere ulaştırır inşallah

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı