"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hukuka da vicdana da sığmaz

13 Nisan 2019, Cumartesi
Cihangir İslam, “YSK’nın seçimlere girebilme ehliyeti verdiği adaylara seçildikten sonra mazbata vermemesi ne hukuken, ne vicdanen ne de ahlâken kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili N. Cihangir İslam seçim sürecini ve YSK’nın KHK’lı başkanlara mazbata verilmemesi yönündeki kararını değerlendirdi. İslam verilen kararın hukuka da vicdana da uymadığını söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan İslam, “31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinin üzerinden 12 gün geçmiş olmasına rağmen hala seçimle alakalı süreçler tamamlanmadı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ve İstanbul’un bazı ilçelerindeki tekrar sayımların konuşulup tartışıldığı bir zamanda yeni bir kararla karşı karşıyayız. Kars, Van, Diyarbakır ve Erzurum’da seçilmiş olan KHK’lı belediye başkanlarına YSK tarafından mazbatalarının verilmediği ve seçimlerde ikinci en yüksek oyu alan kişilere mazbata verilmesi kararını üzüntüyle takip ediyoruz. KHK ile ihraç olan kişiler, çalışmış oldukları kurumlardan herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın çıkarıldılar. İcranın, yani hükümetin kararı ile ihraç edildiler. Bundan dolayı yaşadıkları haksızlık ve mağduriyet yetmezmiş gibi bir de seçilmiş olmalarına rağmen HKH’lı olma gerekçesi ile mazbataları verilmemektedir. YSK, hükümetin yaptığı bu hukuksuz ihraçları bir yargı kararı gibi değerlendirip işleme tabi tutamaz!” şeklinde konuştu. 

‘Kuvvetler ayrılığı’ yerle bir edildi

YSK’nın dayanak gösterdiği kararın temeli yanlıştır. Bunun üzerinden doğru bir hukuk da inşa edilemez. KHK’lıların birçoğunun hukuki olarak sıkıntıları bulunmamakta ve kamu haklarından mahrum değillerdir. Mahkûmiyet kararları olmamalarına rağmen, mahkemeye dahi gidememektedirler. Neticede yürütmenin bu kararı yargı kararı gibi uygulanmaktadır. Esas problem “kuvvetler ayrılığı”nın yerle bir edilmesidir. YSK’nın seçimlere girmesinde bir mani görmediği ve seçimlere girebilme ehliyeti verdiği adaylara seçildikten sonra mazbata vermemesi ne hukuken, ne vicdanen ne de ahlaken kabul edilebilir bir durum değildir. Seçimler üzerinden ülkemizin ve demokrasimizin bu kadar yıpratılmasını doğru bulmuyor, bu kararı kınadığımı bildirmek istiyorum. 

Bazı bakanlar YSK’yı arıyor

Yerel seçimler sonrası Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) HDP’li belediye başkanları ve İstanbul’da oyların yeniden sayılması hakkında verdiği kararları değerlendiren Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, bazı bakanların İstanbul seçimi için YSK üyelerini aradığı yönünde duyumlar aldıklarını söyledi. ‘Yavuz Oğhan’dan Bidebunudinle” programına katılan İslam, “YSK İstanbul’da bütün ilçelerin tekrar sayılmasını reddetmekle hukuka uygun bir karar vermiştir. YSK hukukun içinde kalarak kendi kararlarını almaya devam etmeli. Dışarıyla irtibatı kesmeli” diye konuştu. KHK ile binlerce kişinin çeşitli haklardan mahrum edildiğini şimdi de seçilme haklarının ellerinden alındığını söyleyen İslam, “Yürütmenin kararları baz olarak alınıyor, bu karar mahkemeye de götürülemiyor. Yüksek yargının verebileceği kararı yürütme vermiş oluyor. Millet bu insanları seçmiş, siz yürütmenin kararını dikkate alıp belediye başkanlığını engelliyorsunuz. Türkiye acilen bu durumdan çıkmalı, mazbatalar başkanlara verilmelidir” dedi.

 

HABER: ÜLKER YILMAZ CABA

[email protected]

 

 

Okunma Sayısı: 3909
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı