"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İcazetli gazetecilik olmaz

16 Ocak 2019, Çarşamba 19:57
CHP milletvekili Özgür Karabat, demokratik ülkelerin hiçbirinde basın kartının devlet tarafından verilmediğine dikkat çekerek, “Gazetecilik devletin icazetiyle yürütülecek bir meslek değildir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat Sarı Basın Kartı Yönetmeliğinin değiştirilmesi hakkında yazılı bir soru önergesi verdi.  Karabat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılması isteğiyle, yazılı soru önergesinde, bu düzenlemenin basın hürriyetine bir darbe niteliğinde olduğunu ifade etti.  Basın hürriyetinin demokrasinin olmazsa olmaz bir şartı olduğunu bildiren Karabat, “Demokratik ülkelerin hiçbirinde basın kartı devlet tarafından verilmez. Basın kartı meslek örgütleri ve sendikalarca verilmelidir. Bu demokrasinin gereğidir” dedi.

BASIN KARTLARI KEYFİ ŞEKİLDE VERİLMİYOR

AB ile üyelik aşamasında en temel sorunlardan birinin basın özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler sorunu olduğunu hatırlatan Karabat, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından, birçok gazetecinin yıllarca bu sektörde çalışarak elde ettikleri basın kartları ne yazık ki keyfi bir şekilde iptal edilmiştir. Yapılan son düzenleme ile artık OHAL ve KHK’lara gerek duyulmaksızın basın kartlarının iptali daha da kolaylaştırılmıştır. Yıllardır cezaevlerinde tutuklu gazeteciler için, ‘Onlar gazeteci değil, terör örgütü üyesi’ tezini savunan iktidar, basın kartlarını iptal ederek bu savını güçlendirme yolunu seçmiştir. Ancak bilinmelidir ki gazetecilik devletin icazetiyle yürütülecek bir meslek değil, etik kurallar ve vicdan üzerine kurulmuş bir meslektir” dedi. 

Bürokratlara basın kartı verilir mi?

Gazeteciler için getirilen bu kısıtlamalara rağmen, meslekle alâkası olmayan kamu görevlilerine, bürokratlara basın kartı dağıtılmasının kapsamı ise alabildiğine genişletildiğini ifade eden Karabat, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda görevli personel hatta ‘hukuk müşaviri’ olarak görev yapanlara bile basın kartı verileceği öngörülmüştür” diye konuştu.   

Ankara - Recep Gören

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1530
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı