"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Krizi AB ile aşalım

14 Ağustos 2018, Salı 01:39
TRUMP’IN YAPTIRIMLARINA KARŞI AB İLE AYNI SAFTAYIZ. ORADAN GELEN DESTEK NORMALLEŞME SÜRECİ İÇİN UMUT VAAD EDİYOR.

İtalya ve Almanya’nın mesajları

“İtalya Dışişleri Bakanı Moavero Türkiye'nin krize sürüklenmesinin Akdeniz'deki dengeler için olumsuz sonuçları olacağını, Almanya Ekonomi Bakanı Altmaier yaptırımların ekonomik büyümeyi baltalayarak en başta tüketicilere zarar verdiğini vurguladı.”

AB ile birlikte hareket etmeliyiz

“İran’a uygulanacak yaptırımlar konusunda da Türkiye ve AB aynı safta yer alıyor. Liberal ekonomik düzenin devamı konusunda Türkiye'nin AB ile birlikte hareket etmesi çok önemli. AB ile yeni bir normalleşme süreci başlamalı.”

***

Krizi AB ile aşalım

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ‘’Türkiye ve AB aynı safta yer alıyor. Liberal ekonomik düzenin devamı konusunda Türkiye’nin AB ile birlikte hareket etmesi çok önemli.’’ dedi. 

İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Başkanı Trump’ın Cuma günü açıkladığı çelik ve alüminyuma uygulanacak vergilerin iki katına çıkarılması kararı sonrasında Almanya ve İtalya’dan gelen destek mesajlarını yorumladı. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “ABD Başkanı Trump’ın Cuma günü çelik ve alüminyuma uygulanacak gümrük tarifeleri ile ilgili kararı sonrasında iki AB üyesinden Türkiye’ye destek olarak yorumlanabilecek açıklamalar geldi. Türkiye ekonomisini daha da zora sokabilecek bu kararı eleştiren İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Türkiye’nin bir krize sürüklenmesinin Akdeniz’deki dengeler açısından olumsuz sonuçları olacağını kaydetti. Federal Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise Trump’ın ticari yaptırım önlemlerinin ekonomik büyümeyi baltalayarak en başta tüketicilere zarar verdiğini vurguladı. AB’den gelen ve ABD’yi daha akılcı davranmaya davet eden bu çağrılar, ticaret savaşlarının olumsuz sonuçlarına dikkat çekiyor. İran’a uygulanacak yaptırımlar konusunda da Türkiye ve AB aynı safta yer alıyor. Liberal ekonomik düzenin devamı konusunda Türkiye’nin AB ile birlikte hareket etmesi çok önemli. Son dönemde ABD’nin yaptırımları karşısında AB’den gelen bu destek mesajları da AB ile yeni bir normalleşme sürecini başlatmak açısından umut vadediyor.” diye konuştu.

***

Asya-Pasifik ve Rus borsaları da etkilendi

Türk piyasasındaki hareketlilik, Asya-Pasifik bölgesindeki borsalarda endişeyle izleniyor. TL’deki değer kaybı, bu bölgedeki borsalarda yüzde 2 civarında düşüşe neden oldu. Rus borsaları da eksiyle başladığı güne toparlanarak devam etti. Shangai Composite borsası, dün sabah saatlerinde yüzde 1.73 düşüşle 2.746,9 puana gerilerken öğle saatlerinde toparlanarak 2.785,87 puana yükseldi. Seans başından bu yanaki fark, —0,34 oldu. Yüzde 1.83 kayıpla 27.847,32 puana kadar düşen Hong Kong’un Hang Seng Endeksi, kaybını yüzde 1.52 seviyesine çekerek 27.936,57 puanı gördü. Japonya’da Nikkei 225 endeksi de yüzde 1.91’lik kayıpla güne başlarken öğle saatlerinde bu kayıp yüzde 1,98’e çıktı ve endeks, 21.857,43 puana geriledi. Okasan Online Securities uzmanlarına göre bu hafta piyasaların ana konusu, Türkiye’deki durum olacak. Uzmanlar, hafta sonu Türkiye’yle bağlantılı olarak yaşanan sarsıntılar, TL’deki durumun Avrupa’daki bankacılık kurumlarına etki edebileceği endişesi yarattığını vurguladı.

 

Okunma Sayısı: 2698
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı